Oletko kokeillut omenan kuivaamista? Lounais-Suomen Martat neuvoo sokerittoman säilöntäkeinon, jolla omenat säilyvät useamman vuodenkin
Omenasato on kypsymässä myös Satakunnan korkeudella. Lounais-Suomen Marttojen kotitalouden asiantuntija, porilainen Sari Raininko vinkkaa, että perinteisten hillojen ja mehujen lisäksi omenat voi säilöä myös kuivaamalla.
– Oma suosikkini on kuivattu omena. Se käy mainiosti vaikka makeisten korvikkeena, Raininko sanoo.
Kuivattuja omenia ei tarvitse erikseen sokeroida. Omenan oma hedelmäsokeri tiivistyy nesteen haihtuessa, ja lopputulos maistuu makealta. Kuivatut omenat säilyvät esimerkiksi paperipussissa ja valolta suojattuna parhaimmillaan jopa useampia vuosia.
Omenat voi kuivata monella tapaa. Omenan kota poistetaan ja hedelmä siivutetaan ohuiksi rinkuloiksi. Omenarinkulat levitetään uunin ritilälle, ja laitetaan uuniin. Uunissa pidetään pientä lämpötilaa, ja uuninpeltiä auki. Lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen. Uunissa omenat saavat kuivua muutaman tunnin.
Ennen kuivaamista omenat leikataan noin 5 mm paksuisiksi viipaleiksi. Kuva: Martat
Jos haluaa olla säästeliäs sähkönkäyttäjä, omenarinkulat voi uunikuivatuksen sijaan ripustaa roikkumaan naurulle. Omenat saavat kuivaa narulla 2-3 päivää, kunnes ne tuntuvat nahkeilta ja kuivuneilta. Vaihtoehtoisesti omenarinkulat voi kuivattaa myös uuninpellillä tai ritilällä ilman uunia.
Hyötykasvikuivurillakin omenien kuivaaminen hoituu. Sellaisen voi vuokrata käyttöönsä esimerkiksi Lounais-Suomen Martoilta.
Lue Marttojen ohjeet omenan kuivaamisesta tästä.