Tiia Jo­ki­sa­lo

Jo­tain his­to­ri­al­lis­ta Ka­le­vi Bar & Kitc­he­ni­nis­sä, tut­ta­val­li­ses­ti Ka­le­vis­sa on, vaik­ka haas­tat­te­lu­het­kel­lä ra­vin­to­la ei ole vie­lä edes avau­tu­nut asi­ak­kail­le.

Mut­ta sen ver­ran juur­tu­nee­na niin sa­not­tu Ai­ri­on kul­ma kau­pun­gin fyy­si­seen ja hen­ki­seen yti­meen on, et­tä oli­si uu­si yri­tys ol­lut mikä ta­han­sa, sil­lä on alus­ta saak­ka vah­vas­ti oma paik­kan­sa.

Ja sitä ra­vin­to­loit­si­jat Pet­ra On­ne­la, Jes­pe­ri On­ne­la ja Kas­pe­ri On­ne­la toi­vo­vat­kin, ja sii­hen us­ko­vat – et­tä Ka­le­vis­ta muo­dos­tuu Po­rin yk­kös­paik­ka.

– Toki kil­pai­lua on, mut­ta olem­me kes­kei­sel­lä, omas­ta mie­les­tä­ni Po­rin par­haim­mal­la lii­ke­pai­kal­la, ei­kä tois­ta vas­taa­vaa ra­vin­to­laa löy­dy. Sii­nä pii­lee vah­vuu­tem­me, pi­tää ol­la se oma pu­nai­nen lan­ka, jol­la erot­tau­tua, ja us­kom­me, et­tä se on täs­sä löy­ty­nyt, Pet­ra On­ne­la to­te­aa.

On­ne­lat nä­ke­vät Ka­le­vis­ta tu­le­van po­ri­lai­sil­le ren­to koh­taa­mis­paik­ka, jon­ne voi tul­la seu­rus­te­le­maan ja il­taa is­tu­maan. Ruo­ka­puo­li ra­ken­tuu bist­ro­tyyp­pi­ses­tä tar­jon­nas­ta, mut­ta lep­poi­sal­la ot­teel­la.

– Keit­ti­ö­mes­ta­rim­me Emi­lia Man­ni­la on luo­nut ruo­ka­lis­tan, joka ko­lah­ti mei­hin ja luu­lem­me, et­tä ko­lah­taa myös asi­ak­kai­siin. Raa­ka-ai­neet ovat lä­hi­tuo­tet­tua niin pal­jon kuin mah­dol­lis­ta ja an­nok­sis­sa olem­me ha­lun­neet pa­nos­taa eri­tyi­ses­ti ma­ku­pa­rien so­vit­te­luun, Jes­pe­ri On­ne­la ker­too.

On­ne­lat oli­vat jo pi­dem­män ai­kaa et­si­neet so­pi­vaa lii­ke­ti­laa pe­rus­taa suu­ri seu­rus­te­lu­ra­vin­to­la, ken­ties yö­ker­ho­kin. Jäl­kim­mäi­nen aja­tus kui­ten­kin kuo­pat­tiin, mut­ta aja­tus ra­vin­to­las­ta oli yhä kir­kas. Kun Ai­ri­on lii­ke­ti­la tuli myyn­tiin, oli se sil­lä sel­vä. Var­sin­kin, kun sei­nä­naa­pu­ris­ta löy­tyy Pet­ras Cafe eli Pet­ra On­ne­lan jo pa­ri­kym­men­tä vuot­ta luot­saa­ma ni­mik­ko­kah­vi­la. Kah­vi­lan keit­tiö kai­pa­si re­mont­tia, jo­ten Ka­le­vin myö­tä on­gel­ma rat­kais­tiin su­laut­ta­mal­la kah­vi­lan keit­tiö Ka­le­vin uu­teen keit­ti­öön.

Re­mon­tin pa­ris­sa on huh­kit­tu syk­sys­tä saak­ka ja ti­lat ovat ko­ke­neet täy­den muu­tok­sen ai­em­paan ver­rat­tu­na. Ra­vin­to­la on kah­des­sa ker­rok­ses­sa, jos­sa ylä­ker­ras­sa suu­ret ik­ku­nat ja päi­vän­va­lo luo­van oman­lai­sen­sa tun­nel­man, ala­ker­ras­sa puo­les­taan on hä­myi­sää pubi- ja pih­vi­ra­vin­to­la­mais­ta hen­keä.

– Jo­kai­nen yk­si­tyis­koh­ta on tark­kaan mie­tit­ty.

Ne­li­ö­tä on yh­teen­sä 600, asi­a­kas­paik­ko­ja noin 200 ja ke­säl­lä ra­vin­to­lan edus­tal­le tu­lee vie­lä noin sa­ta­paik­kai­nen te­ras­si.

Muu­tok­seen on in­ves­toi­tu sääs­te­le­mät­tä, mut­ta iso pa­nos­tus ei sil­ti yrit­tä­jä­hen­kis­tä per­het­tä pe­lo­ta.

– Ei ener­gi­aa kan­na­ta käyt­tää ne­ga­tii­vi­suu­teen. Jos pel­kää pa­hin­ta, ei oi­kein voi­si kos­kaan läh­teä te­ke­mään mi­tään, ei os­taa ta­loa, ei au­toa, ei ryh­tyä yrit­tä­jäk­si. Pi­tää us­koa it­seen­sä ja us­kal­taa in­ves­toi­da.