Paikallinen malli turvaa Pori Jazz -festivaalin omaleimaisuuden parhaiten
Paikallisista tunnetuista ja vakavaraisista yhteisöistä koostuva Pori Jazz Festival Oy olisi parasta, mitä festivaalille voi tapahtua. Jos ehdotettu malli hyväksytään Pori Jazz 66 ry:n jäsenten kokouksessa, turvataan samalla, että Pori Jazz säilyy tulevaisuudessakin omaleimaisena festivaalina. Jos omistuspohja olisi ollut toinen, tämänkin asia olisi voinut vaarantua.
Pori Jazzin ympärillä on käyty kesästä saakka värittynyttä keskustelua, jossa on isoon ääneen pohdittu tapahtuman tulevaisuutta ja yhdistyksen taloudellista tilannetta. Festivaalin edustajat ovat pitäneet matalaa profiilia, mutta on saattanut aistia, että taustalla on tehty jotain. Tällä viikolla Pori Jazz tuli julkisuuteen ja kertoi, että tavoite on siirtää Pori Jazz -festivaalin järjestäminen uudelle osakeyhtiölle, Pori Jazz Festival Oy:lle. Sen omistajina olisivat tasaosuuksin satakuntalaiset toimijat: Svenska Kulturfonden i Björneborg (SKiB), Satakunnan Osuuskauppa sekä Korsi-säätiö.
Esitettyä mallia on hyvä verrata muihin mahdollisiin vaihtoehtoihin. Yksi malli olisi varmasti ollut, että Pori Jazz olisi myyty suurelle kansainväliselle tapahtumajätille kuten Live Nationille tai Fullsteamille. Tässä mallissa vaarana olisi ollut säilyttää Pori Jazzin tunnuspiirteet kuten ilmaiskonsertit ja monien lavojen Kirjurinluodon konsertit. Tapahtumajäteillä on tapana olla kärsimättömiä ja karsia rönsyjä, jos yhden kesän festivaali tekisikin tappiota. Vaihtoehto, jossa Pori Jazz -festivaalin järjestämistä jatkettaisiin yhdistyspohjaisesti, olisi taloudellisesti haavoittuva. Julkinen keskustelu festivaalin epävarmasta taloudellisesta asemasta olisi jatkunut ja se olisi häirinnyt tapahtuman tuottamista. Nyt ehdotettu ratkaisu, jossa muodostetaan porilainen yhtiö, ja jonka omistavat maakunnalliset toimijat, vahvistaa festivaalin paikallisia juuria ja luo varmuutta tapahtuman tulevaisuudelle. Omistajien hartiat ovat myös riittävän leveät, jotta ne kestävät erilaisia festivaalivuosia.
Julkisuuteen tuotu ehdotus pitää vielä hyväksyä ensi viikolla Pori Jazz 66 ry:n jäsenten kokouksessa. Vaikka festivaaliliiketoiminta siirtyisikin uudelle yhtiölle, niin yhdistyksellä on yhä tärkeä roolinsa sääntöjensäkin mukaisesti eli tukea jazzmusiikin harrastuksen edistämistä ja leviämistä. Ehdotetulla ratkaisulla turvataan Pori Jazz -festivaalin tulevaisuus.
Kim Huovinlahti
Päätoimittaja