STT

Lä­hes joka nel­jäs suo­ma­lai­nen ai­koo vä­hen­tää pro­ses­soi­dun li­han syö­mis­tä, käy il­mi Uu­tis­suo­ma­lai­sen gal­lu­pis­ta.

Vas­taa­jis­ta 23 pro­sent­tia ai­koo vä­hen­tää ja 53 pro­sent­tia ei aio vä­hen­tää pro­ses­soi­dun li­han syö­mis­tä. 17 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta ei syö pro­ses­soi­tua li­haa täl­lä­kään het­kel­lä, ja seit­se­män pro­sent­tia ei osaa ker­toa kan­taan­sa. Nai­set suh­tau­tu­vat vä­hen­tä­mi­seen mie­hiä myön­tei­sem­min.

Pro­ses­soi­dul­la li­hal­la tar­koi­te­taan li­ha­val­mis­tet­ta, joka on val­mis­tet­tu esi­mer­kik­si sa­vus­ta­mal­la, suo­laa­mal­la tai li­sää­mäl­lä nit­riit­tiä maun tai säi­ly­vyy­den pa­ran­ta­mi­sek­si.

Uu­sien ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten mu­kaan pro­ses­soi­tua li­haa, ku­ten leik­ke­lei­tä ja mak­ka­raa, suo­si­tel­laan syö­tä­väk­si mah­dol­li­sim­man vä­hän. Ne ovat muun mu­as­sa tyy­dyt­ty­neen ras­van ja suo­lan läh­tei­tä sekä myös ris­ki­te­ki­jä pak­su- ja pe­rä­suo­li­syö­väl­le.

Tie­to­yk­kö­sen to­teut­ta­maan gal­lu­piin vas­ta­si tu­hat suo­ma­lais­ta 4.–11. jou­lu­kuu­ta. Tut­ki­muk­sen ko­ko­nais­tu­lok­sen vir­he­mar­gi­naa­li on 3,1 pro­sent­tiyk­sik­köä suun­taan­sa.