Pitsiviikon näyttelyn avajaisissa myös kirjanjulkistuksia
Kulttuuritalo Posellissa aukeaa pitsinäyttely lauantaina 20.7. kello 12. Näyttelyn avajaisissa julkaistaan myös Raumalainen pitsinnypläys – Elinkeinosta eläväksi käsityöperinteeksi- sekä Raumalaisia pitsejä ja mynstreitä -kirjat.
Pitsinäyttely on Nyplääjät ry:n ja Pitsikeskus Emelia ry:n yhteisnäyttely. Pitsiin keskittyvien raumalaisten yhdistysten näyttely juhlistaa sekä perinteistä raumanpitsiä että nypläyksen uusia tuulia. Näyttely on avoinna Pitsiviikon ajan päivittäin. Tarkat aukioloajat löytyvät Pitsiviikon ohjelmasta osoitteessa www.pitsiviikko.fi.
Nyplääjät ry:n Raumalainen nypläysperinne ennen ja nyt -näyttely tuo esille valmiiden pitsituotteiden lisäksi tietoa, miten nypläys ja kaikki siihen liittyvä on muuttunut aikojen saatossa. Esillä on myös otos Rauman museon yli 130 vuoden aikana keräämästä raumanpitsin näytekokoelmasta.
– Näyttelyssä esitellään nypläyksen eri vaiheita langan puolaamisesta alkaen, nypläyksessä tarvittavaa välineistöä sekä pitsien ja välineiden huoltamista, Nyplääjät ry:n puheenjohtaja Marjo Sarmet sanoo.
Pitsikeskus Emelia ry:n Pitsin polut -näyttelyssä on esillä vuoden nyplääjäksi 2023 valitun Helena Oravan töitä, Sirkka Saloman paksulankatöitä vuosien varrelta sekä OIDFAn Suomen osaston toteuttama nyplätty koivu.
– Helena Oravan osuudessa tulee esille Heinämaan pitsin historiaa ja hänen toteuttamiaan uusia pitsejä. Eurajoella asuva Sirkka Saloma on nyplännyt moderneihin paksulankatöihinsä elämän iloja ja suruja, Pitsikeskus Emelia ry:n puheenjohtaja Noora Ramberg kertoo.
Nyplätty koivu voitti viime vuonna Kansainvälisen nyplätyn ja ommellun pitsin järjestön vuotuisen konferenssin kaunein osasto -äänestyksen. Nyplätyn koivun toteutukseen on osallistunut lukuisia nyplääjiä ympäri Suomea.
Rauman kaupungin kulttuuri- ja museopalvelut julkaisee uuden raumalaisen pitsinnypläyksen historiaa ja nykypäivää käsittelevän kirjan Raumalainen pitsinnypläys – Elinkeinosta eläväksi käsityöperinteeksi. Teoksen ovat kirjoittaneet tietokirjailija Helena Honka-Hallila ja dosentti Pauliina Latvala-Harvilahti.
– Kirjan artikkelien kautta avautuu näkymiä siihen, miten pitsinnypläys muuttui elinkeinosta eläväksi käsityöperinteeksi 1900-luvun kuluessa. Historiallisista lähteistä on löydetty myös uusia tietoja raumalaisen pitsin kaupasta 1700- ja 1800-luvuilla. Nyplääjien elämäntarinoiden kautta avautuu merkityksellisiä näkökulmia paikallisten naisten elämiin eri aikoina. Raumalaisen nypläyksen historia on naisten tekemän työn historiaa, kirjan toimittanut museointendentti Hanna-Leena Salminen toteaa.
Raumalaisia pitsejä ja mynstereitä -kirjan ovat kirjoittaneet Pirjo Vänni ja Helena Honka-Hallila. Kirja tarjoaa nyplääjille vanhoja raumanpitsin malleja nyplättäväksi. Kaksikko on jatkanut vanhojen raumalaisten pitsien tutkimista ja julkaisee nyt useita malleja, joita voi nyplätä vanhan mynsterin tai Pirjo Vännin muokkaaman mallin mukaan. Pitsien mallit ovat vanhoja, osa on vuosina 1807 ja 1812 talletetusta Suomen talousseuran kokoelmasta, ja osa yksityishenkilöiden ja museoiden kokoelmissa säilyneitä malleja.
Posellin näyttelyiden oheisohjelmaa
Posellin näyttelyssä on aina paikalla nyplääjiä, ja siellä pääsee myös itse kokeilemaan nypläystä aina kun näyttely on avoinna. Näyttelyssä on pitsituotteiden myymälä ja mahdollisuus ostaa arpoja.
Sunnuntaina 21.7. Thellan kahvit klo 10–12. Ota oma nypläystyö mukaan ja tule kahvittelemaan muiden nyplääjien kanssa. Yleisölle hieno mahdollisuus nähdä erilaisia nypläystöitä. Klo 12–16 pitsitaulutyöpaja. Pieleen menneestä tai keskenjääneestä uutta – tule ja tuunaa taulu pitsistä, työpaja on maksullinen, 25 euroa / osallistuja, lisätiedot pitsiviikko.fi
Tiistaina 23.7. Rauman museon tekstiilikonservaattori Elzbieta Djubsjöbacka on paikalla näyttelyssä kertomassa pitsien huollosta.
Perjantaina 26.7. klo 15 Nopein nyplääjä -kilpailu Savilanpuiston lavalla.