Mieltään saa osoittaa, mutta sen on tapahduttava lain puitteissa
Mielenosoitukset ovat keskeinen osa suomalaista demokratiaa. Ne ovat ryhmien ja yksilöiden tapa hyödyntää perustuslaissakin todettuja vapauksia: sananvapautta sekä vapautta kokoontua. Mielenosoitus on mahdollista tehdä laillisesti, noudattaen yhteisesti luotuja pelisääntöjä.
Keskiviikkona 25.9.2024 tapahtunut eduskuntatalon töhriminen ei kuitenkaan kuulu laillisiin mielenosoittamisen keinoihin. Poliisi ilmoitti välittömästi tutkivansa tekoa törkeänä vahingontekona. Lain mukaan vahingonteko on törkeä, jos se aiheuttaa historiallisesti tai sivistyksellisesti erittäin arvokkaalle kohteelle huomattavaa vahinkoa. Rangaistuksena törkeästä vahingonteosta on vankeutta, joka voi kestää neljästä kuukaudesta aina neljään vuoteen.
Amnesty Internationalin sivuilla todetaan, että ”Poliisilla on tärkeä tehtävä kokoontumisvapauden turvaamisessa ja edistämisessä. Ihmisillä on oltava turvallinen olo lähteä osoittamaan mieltään kaikkialla Suomessa.”
Eduskuntataloa töhrineet henkilöt eivät kuitenkaan pohtineet esimerkiksi eduskuntatalon henkilöstön turvallisuuden tunnetta. Eduskunnassa työskentelee suuri joukko muitakin henkilöitä kansanedustajien lisäksi, aina virkamiehistä avustajiin. Miettivätkö töhrimiseen osallistuneet mielenosoittajat sitä, tuntevatko eduskuntatalolle työtään tekemään tulevat henkilöt – kansanedustajat tai muut – olonsa turvalliseksi tällaisten tapahtumien keskellä? Mielenosoituksesta ei ollut ilmoitettu etukäteen, joten eduskuntatalolla tai poliisilla ei ollut siitä tietoa. Yhteiskunnan turvallisuuden tunteen luomisen tulisi kulkea molempiin suuntiin.
Sananvapaus ja vapaus kokoontua ovat perusoikeuksia, jotka kuuluvat kaikille. Mielenosoituksissa ei itsessään ole mitään väärää, ja niiden avulla turvataan osaltaan suomalaisen demokratian toteutumista. Sananvapaus ja kokoontumisvapaus ovat keinoja nostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun itselle tärkeitä arvoja. Ongelmallista ei tässäkään tilanteessa ole se, että mieltä on osoitettu. Erittäin ongelmalliseksi tapahtuneen tekee se, miten mielenosoitus päätettiin toteuttaa, ja millaisia keinoja äänen kuuluviin saamiseksi käytettiin. Teko on järkyttävä ja yksiselitteisesti tuomittava.
On myös hyvä muistaa, että teon siivoukseen liittyvät kustannukset maksetaan loppupeleissä veronmaksajien pussista.
Mari Kaunistola
Kansanedustaja, Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja