Tasa-arvoa ja monimuotoisuutta ei saa politisoida
Etenkin kansainvälisesti toimivat yritykset meillä ja muulla ovat ottaneet ohjelmaansa monimuotoisuuden, tasa-arvon ja osallisuuden edistämisen niin henkilöstöpolitiikassaan kuin muussakin toiminnassaan.
Nämä eivät ole kovaa valuttaa vain yrityksen imagon kannalta, vaan näiden arvojen toteuttaminen parantaa tutkitusti tuottavuutta ja tuloksentekokykyä.
Monet kansainväliset tutkimukset vahvistavat tämän.
Suomessa asiasta virisi vilkas keskustelu, kun toimittaja Sanna Ukkola kertoi kolumnissaan Yle:n DEI-koulutuksesta (Diversity=monimuotoisuus, Equity=tasa-arvo) ja Inclusion= osallistuminen) kriittiseen sävyyn.
Hän näki koulutuksessa ylilyöntejä ja tarkoitushakuista pyrkimystä vaikuttaa toimittajien työhön. Muun muassa perussuomalaiset innostuivat Ukkolan kolumnista ja vaativat Ylen hallintoneuvostoa puuttumaan asiaan. Perusuomalaista käsitys on, että Ylen toimintaa ohjataan vihervasemmistolaiseen suuntaan.
Puuttumatta siihen, ovatko kaikki aihetta koskevat Ylen koulutukset olleet laadukkaita ja hinnaltaan kilpailukykyisiä, Ukkolan kolumnista paistoi vahva asenteellisuus ja tarkoitushakuisuus.
Hän olisi voinut kyseenalaistaa vaikkapa kolumniensa maksajan Alma Median toiminnan. Almalla kun on täysin samanlaisia vastuuperiaatteita kuin Ylellä. Yhtiö on myös järjestänyt DEI-koulutuksia varmistaakseen, että monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja osallistuminen toteutuisivat.
Suomessa merkittävä osa pörssiyhtiöistä toteuttaa vastaavia yhteisvastuullisuusperiaatteita.
On harmillista, että yritysten toimintaa, kansainvälisiä rekrytointeja ja yrityskuvaa edistäviä toimia halutaan politisoida joko ymmärtämättömyyttään tai tarkoituksella
Etenkin perussuomalaisten yksittäiset kansanedustajat ja ministeri Ville Tavio ovat ilmaisseet haluttomuutensa edistää monimuotoisuutta ja tasa-arvoa kuten Petteri Orpon (kok.) hallitus esittää. Kaikki eduskuntapuolueet ovat hallituksen esityksen takana.
Tekniikan akateemiset (TEK) ovat huolestuneina seuranneet negatiivista keskustelua monimuotoisuudesta ja maahanmuutosta. TEK:n kyselyssä 90 prosenttia vastanneita koki näin. Kansainvälisistä osaajista 80 prosenttia ei usko tilanteen paranevan.
Pauli Uusi-Kilponen