Kat­ri Mä­en­pää

So­me­sis Oy on si­sa­rus­ten Oo­na Ra­ja­kal­li­on ja Hen­na Lah­ti­sen yri­tys, joka on teh­nyt so­si­aa­li­sen me­di­an si­säl­tö­jä yri­tyk­sil­le jo kol­men vuo­den ajan. Ku­lu­nut vuo­si on ol­lut so­me­sis­kok­sil­le vauh­di­kas. En­sin So­me­sis Oy va­lit­tiin Po­rin vuo­den nuo­rek­si yrit­tä­jäk­si ja nyt Oo­na siir­tyy luot­saa­maan Sa­ta­kun­nan nuo­ria yrit­tä­jiä Joo­na Man­no­sen siir­tä­es­sä pu­heen­joh­ta­juu­den hä­nel­le.

– No en­sin­nä­kin olen to­del­la iloi­nen saa­mas­tam­me pal­kin­nos­ta. Vaik­ka en­sin vä­hän nau­res­ke­lim­me Hen­nan kans­sa, et­tä mi­ten ih­mees­sä se meil­le myön­net­tiin, tun­tuu tun­nus­tus upe­al­ta. Kun kuu­lim­me pe­rus­te­lut, ajat­te­lim­me it­se­kin, et­tä kyl­lä pal­kin­to sit­ten­kin tai­si tul­la ihan oi­ke­aan osoit­tee­seen, Oo­na Ra­ja­kal­lio nau­rah­taa.

Nuor­ten yrit­tä­jien pu­heen­joh­ta­juu­den hän ko­kee myös luon­nol­li­sek­si as­kel­mak­si.

– Olen nyt pa­rin vuo­den ajan ol­lut mu­ka­na Sa­ta­kun­nan nuor­ten yrit­tä­jien ta­pah­tu­ma­toi­mi­kun­nas­sa ja meil­lä on ka­sas­sa ai­van mah­ta­va po­ruk­ka. Otan in­nol­la pes­tin ja haas­teen vas­taan, var­sin­kin kun Joo­na ja muu po­ruk­ka on lu­van­nut aut­taa tar­vit­ta­es­sa.

Ra­ja­kal­lio on toi­mi­nut yrit­tä­jä­nä jo pit­kään. Ai­kai­sem­min hän työs­ken­te­li par­tu­ri-kam­paa­ja­na.

– Vaik­ka sil­loin pa­ri­kymp­pi­se­nä­kin kuu­luin Po­rin Yrit­tä­jiin, en ko­ke­nut jär­jes­tön toi­min­taa mi­ten­kään omak­si. Nyt ajat­te­len, et­tä tämä nuor­ten yrit­tä­jien pu­heen­joh­ta­juus on hie­no mah­dol­li­suus tun­nus­tel­la, kiin­nos­tai­si­ko jär­jes­tö­työs­ken­te­ly yrit­tä­jis­sä mi­nua enem­män­kin.

So­si­aa­li­sen me­di­an si­säl­tö­jen li­säk­si So­me­sis Oy pi­tää kou­lu­tuk­sia ja val­men­nuk­sia. Nii­den mää­rä on kas­va­nut pal­jon ja tu­lee Oo­na Ra­ja­kal­li­on mu­kaan kas­va­maan myös tu­le­vai­suu­des­sa.

– Ha­lu­am­me hel­pot­taa yrit­tä­jien so­mest­res­siä. Olem­me kol­men vuo­den ai­ka­na huo­man­neet, et­tä yrit­tä­jät ko­ke­vat sitä pal­jon. Kou­lu­tus­ten li­säk­si ly­hyt­vi­de­ot ovat mei­dän in­to­hi­mom­me. Tyk­kääm­me ku­va­ta nii­tä asi­ak­kail­lem­me, em­me­kä pel­kää myös­kään it­se ol­la esil­lä niis­sä.

Si­sa­ruk­set ovat ai­na ty­kän­neet teh­dä kai­ken­lais­ta yh­des­sä. Jo en­nen kuin So­me­sis pe­rus­tet­tiin, he poh­ti­vat, mitä yh­teis­tä he voi­si­vat kek­siä.

– Hen­na ei kos­kaan ai­em­min aja­tel­lut läh­te­vän­sä yrit­tä­jäk­si, mut­ta sit­ten hän al­koi teh­dä muu­ta­mal­le yri­tyk­sel­le so­mea free­lan­ce­ri­nä. Poh­dim­me, oli­si­ko se yh­tei­nen jut­tu täs­sä. Meil­lä on ai­na ol­lut pal­jon ide­oi­ta, Oo­na Ra­ja­kal­lio nau­rah­taa.

Hän ker­too, et­tä yrit­tä­jien so­si­aa­li­sen me­di­an ak­tii­vi­suus on vä­häis­tä, kos­ka heil­tä puut­tuu ai­kaa, osaa­mis­ta tai mo­lem­pia sen hoi­ta­mi­seen.

– Pää­tim­me, et­tä läh­dem­me tes­taa­maan ide­aa, kos­ka em­me ai­na­kaan kor­ke­al­ta tipu. Ha­lu­am­me aut­taa ja in­nos­taa so­meen nii­tä, jot­ka ei­vät sii­tä ko­vin pal­jon tie­dä. Täl­lä tiel­lä olem­me edel­leen.

Oo­na Ra­ja­kal­lio suh­tau­tuu luot­ta­vai­sin mie­lin tu­le­vaan, vaik­ka muu­tok­sia on tu­los­sa. Yri­tyk­ses­sä he jou­tu­vat jos­sa­kin vai­hees­sa poh­ti­maan, mi­ten jat­ka­vat.

– Mei­dän on tosi help­po toi­mia kah­des­taan, mut­ta ai­ka on ra­jal­lis­ta. Ky­syn­tää on nyt pal­jon ja tu­lee var­mas­ti ole­maan myös jat­kos­sa. Em­me ha­lu­ai­si an­taa mah­dol­li­suuk­sien va­lua pois kä­sis­tä.

Sa­ta­kun­nan nuo­ria yrit­tä­jiä hän ai­koo luot­sa­ta sa­maan suun­taan kuin ai­kai­sem­pi­kin pu­heen­joh­ta­ja.

– Nuor­ten yrit­tä­jien toi­min­ta on saa­nut to­del­la in­nos­ta­vaa ja po­si­tii­vis­ta pa­lau­tet­ta. Jär­jes­tä­mis­täm­me ta­pah­tu­mis­ta on to­del­la ty­kät­ty. Ha­lu­ai­sin kui­ten­kin kuun­nel­la vie­lä­kin her­kem­mäl­lä kor­val­la sitä, mitä nuo­ret yrit­tä­jät meil­tä toi­vo­vat ja vie­dä nii­tä asi­oi­ta käy­tän­töön.

Puuvillan Cafe Steiner on Anna Steinerin ja Jari Murolan käsissä muodostunut monipuoliseksi ja viihtyisäksi lounasravintolaksi.

Puuvillan Cafe Steiner on Anna Steinerin ja Jari Murolan käsissä muodostunut monipuoliseksi ja viihtyisäksi lounasravintolaksi.

Mis­sä syö­tiin?

Jo pit­kään Po­ris­sa toi­mi­nut Cafe Stei­ner on tun­net­tu kah­vi­la­tuot­teis­taan, pa­ton­geis­taan ja sa­laa­teis­taan. Vii­me vuo­sien ai­ka­na tuo­te­va­li­koi­ma on mo­ni­puo­lis­tu­nut hui­mas­ti ja eri­tyi­ses­ti lou­naal­le on tul­lut run­saas­ti li­sää vaih­to­eh­to­ja. Kaup­pa­kes­kus Puu­vil­las­sa Stei­ne­rin asi­ak­kaat pää­se­vät naut­ti­maan lou­naal­la sa­laat­tia, uu­ni­pe­ru­naa, keit­toa tai pas­taa.

– Ko­ro­na oli ra­vin­to­la-alal­le iso ta­kais­ku, mut­ta se toi tul­les­saan myös uu­sia käy­tän­tö­jä. Sil­loin al­koi­vat ruu­an ko­tiin­kul­je­tuk­set. Kos­ka per­heis­sä lap­set ei­vät usein­kaan ole sa­laat­tien ys­tä­viä, ha­lu­sim­me tar­jo­ta myös mui­ta vaih­to­eh­to­ja. Kei­tois­ta, pas­tois­ta ja täy­te­tyis­tä uu­ni­pe­ru­nois­ta on tul­lut tosi suo­sit­tu­ja, An­na Stei­ner ker­too.

Myös kah­vi­la­tuot­tei­den mää­rä on vuo­sien ai­ka­na mo­ni­puo­lis­tu­nut.

– Kun aloi­tim­me 18 vuot­ta sit­ten, meil­lä oli va­li­koi­mis­sa sa­laat­te­ja, täy­tet­ty­jä pa­ton­ke­ja ja kol­me eri­lais­ta kak­ku­pa­laa. Nyt meil­lä on kak­ku­vit­rii­nis­sä ai­na­kin kym­me­nen eri­lais­ta vaih­to­eh­toa ja myös suo­lai­sis­ta pii­rais­ta on tul­lut suo­sit­tu­ja.

An­na Stei­ner pyö­rit­tää Cafe Stei­ne­riä Puu­vil­las­sa ja Itä­puis­tos­sa yh­des­sä yrit­tä­jä­puo­li­son­sa Jari Mu­ro­lan kans­sa. Itä­puis­tos­sa Stei­ne­ril­lä on myös oma lei­po­mo, jos­sa kah­vi­la-ra­vin­to­loi­den kaik­ki tuot­teet lei­vo­taan it­se ai­dois­ta raa­ka-ai­neis­ta.

– Koko kah­vi­la­kult­tuu­ri on ko­ke­nut muu­tok­sen. Tänä päi­vä­nä ih­mi­set poik­ke­a­vat har­vem­min pel­käl­le kah­vil­le. Esi­mer­kik­si Puu­vil­lan Cafe Stei­ne­ris­tä on tul­lut suo­si­tun lou­nas­ra­vin­to­lan li­säk­si myös seu­rus­te­lu­ra­vin­to­la. Il­tai­sin ja vii­kon­lop­pui­sin ih­mi­set saat­ta­vat naut­tia suo­lai­sia tai ma­kei­ta lei­von­nai­sia kuo­hu­van kans­sa, Mu­ro­la ker­too.

Cafe Stei­ne­ris­sä on pa­nos­tet­tu myös viih­tyi­syy­teen.

– Ke­hi­täm­me pal­ve­lua koko ajan, mut­ta sa­mal­la pi­däm­me van­hois­ta hy­vis­tä asi­ois­ta kiin­ni. Esi­mer­kik­si pa­ni­ni­re­sep­ti on py­sy­nyt sa­ma­na koko 20 vuo­den ajan, An­na Stei­ner to­te­aa.