Kevyt aloitus järjestötyöhön – Oona Rajakallio on Satakunnan nuorten yrittäjien uusi veturi.
Hänelle pesti luo mahdollisuuden tunnustella, missä määrin järjestötyö yrittäjissä kiinnostaa.
Katri Mäenpää
Somesis Oy on sisarusten Oona Rajakallion ja Henna Lahtisen yritys, joka on tehnyt sosiaalisen median sisältöjä yrityksille jo kolmen vuoden ajan. Kulunut vuosi on ollut somesiskoksille vauhdikas. Ensin Somesis Oy valittiin Porin vuoden nuoreksi yrittäjäksi ja nyt Oona siirtyy luotsaamaan Satakunnan nuoria yrittäjiä Joona Mannosen siirtäessä puheenjohtajuuden hänelle.
– No ensinnäkin olen todella iloinen saamastamme palkinnosta. Vaikka ensin vähän naureskelimme Hennan kanssa, että miten ihmeessä se meille myönnettiin, tuntuu tunnustus upealta. Kun kuulimme perustelut, ajattelimme itsekin, että kyllä palkinto sittenkin taisi tulla ihan oikeaan osoitteeseen, Oona Rajakallio naurahtaa.
Nuorten yrittäjien puheenjohtajuuden hän kokee myös luonnolliseksi askelmaksi.
– Olen nyt parin vuoden ajan ollut mukana Satakunnan nuorten yrittäjien tapahtumatoimikunnassa ja meillä on kasassa aivan mahtava porukka. Otan innolla pestin ja haasteen vastaan, varsinkin kun Joona ja muu porukka on luvannut auttaa tarvittaessa.
Rajakallio on toiminut yrittäjänä jo pitkään. Aikaisemmin hän työskenteli parturi-kampaajana.
– Vaikka silloin parikymppisenäkin kuuluin Porin Yrittäjiin, en kokenut järjestön toimintaa mitenkään omaksi. Nyt ajattelen, että tämä nuorten yrittäjien puheenjohtajuus on hieno mahdollisuus tunnustella, kiinnostaisiko järjestötyöskentely yrittäjissä minua enemmänkin.
Sosiaalisen median sisältöjen lisäksi Somesis Oy pitää koulutuksia ja valmennuksia. Niiden määrä on kasvanut paljon ja tulee Oona Rajakallion mukaan kasvamaan myös tulevaisuudessa.
– Haluamme helpottaa yrittäjien somestressiä. Olemme kolmen vuoden aikana huomanneet, että yrittäjät kokevat sitä paljon. Koulutusten lisäksi lyhytvideot ovat meidän intohimomme. Tykkäämme kuvata niitä asiakkaillemme, emmekä pelkää myöskään itse olla esillä niissä.
Sisarukset ovat aina tykänneet tehdä kaikenlaista yhdessä. Jo ennen kuin Somesis perustettiin, he pohtivat, mitä yhteistä he voisivat keksiä.
– Henna ei koskaan aiemmin ajatellut lähtevänsä yrittäjäksi, mutta sitten hän alkoi tehdä muutamalle yritykselle somea freelancerinä. Pohdimme, olisiko se yhteinen juttu tässä. Meillä on aina ollut paljon ideoita, Oona Rajakallio naurahtaa.
Hän kertoo, että yrittäjien sosiaalisen median aktiivisuus on vähäistä, koska heiltä puuttuu aikaa, osaamista tai molempia sen hoitamiseen.
– Päätimme, että lähdemme testaamaan ideaa, koska emme ainakaan korkealta tipu. Haluamme auttaa ja innostaa someen niitä, jotka eivät siitä kovin paljon tiedä. Tällä tiellä olemme edelleen.
Oona Rajakallio suhtautuu luottavaisin mielin tulevaan, vaikka muutoksia on tulossa. Yrityksessä he joutuvat jossakin vaiheessa pohtimaan, miten jatkavat.
– Meidän on tosi helppo toimia kahdestaan, mutta aika on rajallista. Kysyntää on nyt paljon ja tulee varmasti olemaan myös jatkossa. Emme haluaisi antaa mahdollisuuksien valua pois käsistä.
Satakunnan nuoria yrittäjiä hän aikoo luotsata samaan suuntaan kuin aikaisempikin puheenjohtaja.
– Nuorten yrittäjien toiminta on saanut todella innostavaa ja positiivista palautetta. Järjestämistämme tapahtumista on todella tykätty. Haluaisin kuitenkin kuunnella vieläkin herkemmällä korvalla sitä, mitä nuoret yrittäjät meiltä toivovat ja viedä niitä asioita käytäntöön.
Puuvillan Cafe Steiner on Anna Steinerin ja Jari Murolan käsissä muodostunut monipuoliseksi ja viihtyisäksi lounasravintolaksi.
Missä syötiin?
Jo pitkään Porissa toiminut Cafe Steiner on tunnettu kahvilatuotteistaan, patongeistaan ja salaateistaan. Viime vuosien aikana tuotevalikoima on monipuolistunut huimasti ja erityisesti lounaalle on tullut runsaasti lisää vaihtoehtoja. Kauppakeskus Puuvillassa Steinerin asiakkaat pääsevät nauttimaan lounaalla salaattia, uuniperunaa, keittoa tai pastaa.
– Korona oli ravintola-alalle iso takaisku, mutta se toi tullessaan myös uusia käytäntöjä. Silloin alkoivat ruuan kotiinkuljetukset. Koska perheissä lapset eivät useinkaan ole salaattien ystäviä, halusimme tarjota myös muita vaihtoehtoja. Keitoista, pastoista ja täytetyistä uuniperunoista on tullut tosi suosittuja, Anna Steiner kertoo.
Myös kahvilatuotteiden määrä on vuosien aikana monipuolistunut.
– Kun aloitimme 18 vuotta sitten, meillä oli valikoimissa salaatteja, täytettyjä patonkeja ja kolme erilaista kakkupalaa. Nyt meillä on kakkuvitriinissä ainakin kymmenen erilaista vaihtoehtoa ja myös suolaisista piiraista on tullut suosittuja.
Anna Steiner pyörittää Cafe Steineriä Puuvillassa ja Itäpuistossa yhdessä yrittäjäpuolisonsa Jari Murolan kanssa. Itäpuistossa Steinerillä on myös oma leipomo, jossa kahvila-ravintoloiden kaikki tuotteet leivotaan itse aidoista raaka-aineista.
– Koko kahvilakulttuuri on kokenut muutoksen. Tänä päivänä ihmiset poikkeavat harvemmin pelkälle kahville. Esimerkiksi Puuvillan Cafe Steineristä on tullut suositun lounasravintolan lisäksi myös seurusteluravintola. Iltaisin ja viikonloppuisin ihmiset saattavat nauttia suolaisia tai makeita leivonnaisia kuohuvan kanssa, Murola kertoo.
Cafe Steinerissä on panostettu myös viihtyisyyteen.
– Kehitämme palvelua koko ajan, mutta samalla pidämme vanhoista hyvistä asioista kiinni. Esimerkiksi paniniresepti on pysynyt samana koko 20 vuoden ajan, Anna Steiner toteaa.