HS ja Yle: Suomi alkanut takavarikoida Venäjän valtion omistamia kiinteistöjä – Venäjä aikoo nostaa kanteen
Sanna Nikula / STT
Venäjä aikoo nostaa kanteen Venäjän valtion omaisuuden takavarikoimisesta Suomessa osana ukrainalaisen öljy- ja kaasuyhtiö Naftogazin sitä vastaan nostamaa kannetta, kertoo Yle Reutersin pohjalta. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä riitauttaa päätöksen puolustaakseen omia etujaan.
Naftogazin sivuilla olevan tiedotteen mukaan Helsingin käräjäoikeus on määrännyt jäädytettäväksi tiettyä Venäjän valtion Suomessa olevaa omaisuutta. Siihen kuuluu yhtiön mukaan kiinteistöomaisuutta kymmenien miljoonien dollarien edestä.
STT:n Helsingin käräjäoikeudesta saaman tiedon mukaan asiaa koskevat oikeudenkäyntiasiakirjat ovat salaisia.
Aiemmin Helsingin Sanomat ja Yle uutisoivat, että Suomi on alkanut takavarikoida Venäjän valtion omistamia kiinteistöjä eri puolilla Suomea.
HS:n mukaan Suomen valtio on takavarikoinut ainakin kuusi Venäjän omistamaa kiinteistöä Helsingissä ja Ahvenanmaalla. Kohteiden joukossa ovat HS:n tietojen mukaan muun muassa Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus Helsingissä sekä niin sanottu Putinin rantatontti ja sen viereinen tontti Ahvenanmaalla.
Ylen mukaan Suomi takavarikoi myös Venäjän valtion omistaman rantatontin Upinniemen varuskunnan läheisyydessä. Venäläiset diplomaatit ovat Ylen tietojen mukaan käyttäneet Kirkkonummella Häggesbölessä sijaitsevaa rantatonttia virkistysalueena.
Ulosottolaitoksen toimien taustalla on HS:n mukaan Haagin kansainvälisen välitystuomioistuimen huhtikuussa 2023 antama päätös. Tuomioistuin määräsi Venäjän maksamaan Naftogazille yli viisi miljardia euroa korvauksena Krimin miehityksen sille aiheuttamista tuhoista. Venäjä valtasi laittomasti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan vuonna 2014.
Ukrainalaisyhtiö on hakenut Venäjän omaisuutta takavarikkoon myös muissa länsimaissa. Naftogazin sivuilla todetaan, että kyseessä on ensimmäinen julkisesti tunnettu onnistunut varojen jäädyttäminen Ukrainan ulkopuolella.
Takavarikkopäätös tarkoittaa, ettei kiinteistöjä voi myydä tai luovuttaa eteenpäin.
Talouselämä kertoo, että venäläismedian mukaan Venäjä voi harkita vastavuoroisia toimia, kun olosuhteet on selvitetty. Valtiollinen uutistoimisto Tass esimerkiksi uutisoi Venäjän Suomen-suurlähetystön selvittävän tilannetta. Lähetystöstä kerrotaan uutistoimistolle, että lähetystö ei ole saanut takavarikoinneista virallista ilmoitusta vaan tieto tuli median kautta.
Suurlähetystö on mediatietojen mukaan tehnyt virallisen tietopyynnön Suomen ulosottoviranomaisille sekä ulkoministeriölle.
Suomen ulosottolaitos yritti jo viime vuonna jäädyttää väliaikaisesti Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen tontin ja rakennuksen, mutta tuolloin väliaikaistoimi peruttiin omistusoikeutta koskevien selvitysten jälkeen.
Silloin toimen taustalla oli se, että Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus oli pakotelistalla. Selvitysten perusteella kiinteistön omistus ei kuulunut pakotelistatulle Venäjän tiede- ja kulttuurikeskukselle, vaan suoraan Venäjän federaatiolle, joka ei ole EU:n pakotteiden kohteena.