Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Asun­to­kaup­pa on pi­ris­ty­mäs­sä Rau­mal­la vii­me vuo­des­ta. Vie­lä ei kui­ten­kaan voi­da pu­hua nor­maa­li­ti­lan­tees­ta.

Kau­pun­gin ete­lä­puo­lel­la kou­lu­ver­kon muu­tok­set vai­kut­ta­vat täl­lä het­kel­lä eten­kin per­he­a­sun­to­jen myyn­tiin. Ky­syn­tää on vä­hän.

– Kun uu­ti­sia tu­lee kou­lu­jen lo­pet­ta­mi­sis­ta, ih­mi­set re­a­goi­vat voi­mak­kaas­ti ja tun­ne tah­too vie­dä, sa­noo Mar­ko Aal­to OP Koti -kiin­teis­tön­vä­li­tyk­ses­tä.

Rau­man kau­pun­gin­val­tuus­to päät­ti ke­sä­kuus­sa, et­tä Va­sa­rais­ten, Ko­dis­jo­en ja Kor­te­lan kou­lu­jen toi­min­ta päät­tyy. Pää­tök­sen mu­kaan Va­sa­rais­ten kou­lun toi­min­ta päät­tyy lu­ku­vuo­den lop­puun 31.7.2026 ja op­pi­laat siir­ty­vät Uo­ti­lan kou­luun, Ko­dis­jo­en kou­lun toi­min­ta päät­tyy lu­ku­vuo­den lop­puun 31.7.2026 ja op­pi­laat siir­ty­vät Una­jan kou­luun ja Kor­te­lan kou­lun toi­min­ta päät­tyy lu­ku­vuo­den lop­puun 31.7.2027 ja op­pi­laat siir­ty­vät Na­nun­kal­li­on kou­luun.

Kau­pun­gis­sa on ra­ken­teil­la kak­si uut­ta kou­lua, joi­hin op­pi­lai­ta oh­ja­taan lo­pe­te­tuis­ta kou­luis­ta. Uo­ti­lan kou­lu on par­hail­laan työn al­la ja Na­nun­kal­li­on kou­lu­ra­ken­nus­töi­den on mää­rä käyn­nis­tyä en­si maa­lis­kuus­sa.

Aal­to us­koo ti­lan­teen rau­hoit­tu­van, kun tur­hat pe­lot kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­mi­ses­tä haih­tu­vat.

Tä­män het­ken ti­lan­ne on mer­kin­nyt sitä, et­tä kau­pun­gin poh­jois­puo­let per­he­a­sun­not kiin­nos­ta­vat nyt os­ta­jia. Poh­jois­ke­hän var­teen val­mis­tui uu­si kou­lu vuon­na 2019.

Kou­lul­la on toki oma vai­ku­tuk­sen­sa, mut­ta Rau­mal­la on jo pit­kään jat­ku­nut poh­jois­puo­lis­ten asun­to­jen ve­to­voi­ma. Yk­sin kou­lu­a­si­at ei­vät ve­to­voi­maan vai­kut­ta­ne.

Kor­ko­jen no­pea nou­su ty­reh­dyt­ti asun­to­kau­pan koko val­ta­kun­nas­sa. Ylei­ses­ti käy­tet­ty 12 kuu­kau­den asun­to­lai­nan vii­te­kor­ko nou­si no­pe­as­ti jopa yli nel­jän pro­sen­tin.

Rau­mal­la asun­to­kaup­pa pu­to­si vii­me vuon­na 30 pro­sent­tia edel­li­seen vuo­teen ver­ra­ten.

Nyt vas­taa­va kor­ko on jo al­le kol­men pro­sen­tin ja las­kun odo­te­taan jat­ku­van.

– Kyl­lä kor­ko­jen las­ku nä­kyy sel­väs­ti ky­syn­nän kas­vu­na. Näy­töis­sä käy enem­män vä­keä ja kiin­nos­tus asun­to­lai­noi­hin on kas­va­nut, sa­noo Aal­to.

Hän ei kui­ten­kin muis­tut­taa, et­tä kau­pan nor­ma­li­soi­tu­mi­ses­ta on en­nen ai­kais­ta pu­hua. Pi­tää muis­taa tuo vii­me vuo­den heik­ko läh­tö­ta­so.

– Ky­syn­tää on en­nen kaik­kea per­he­a­sun­nois­ta, oma­ko­ti- ja ri­vi­ta­lois­ta. Myös kes­kus­tan asun­non kiin­nos­ta­vat, ku­ten ai­na en­nen­kin, Aal­to muis­tut­taa.

Rau­mal­la on hy­vin sa­man­suun­tai­nen tren­di kuin muu­al­la­kin maas­sa. Ikään­ty­vät ja elä­ke­läi­set ha­lu­a­vat myy­dä oma­ko­ti­ta­lon­sa ja muut­taa kes­kus­taan, pal­ve­lui­den lä­hel­le.

Oman ta­lon myyn­tiä voi hai­ta­ta pank­kien tiu­ken­tu­nut käy­tän­tä sel­lai­sis­sa ti­lan­teis­sa, jois­sa ta­lon os­ta­jat ha­lu­a­vat teh­dään ta­loon re­mon­tin os­ton jäl­keen.

Pank­ki ei­vät vält­tä­mät­tä myön­nä re­mont­ti­lai­naa ta­loa vas­taan, vaan ha­lu­a­vat re­mont­tiin li­sä­va­kuuk­sia ja ar­vi­oi­da vas­ta re­mon­tin jäl­keen ta­lon mah­dol­li­sen ar­von­nou­sun.

Toki käy­tän­nöt vaih­te­le­vat pank­kien kes­ken.

Aal­lon mu­kaan par­hai­ten me­ne­vät kau­pak­si uu­deh­kot vä­hän re­mont­tia vaa­ti­vat 200 000–250 000 eu­ron hin­tai­set asun­not.

– Jos hin­ta nou­see 300 000 eu­roon tai yli, niin ky­syn­tä vä­he­nee, sa­noo Aal­to.

Pie­nem­mät asun­not me­ne­vät kes­kus­tas­sa kau­pak­si. Ky­syn­tää ei kui­ten­kaan ta­ka­vuo­sien mal­liin ole. Yk­si mer­kit­tä­vä te­ki­jä on asun­to­si­joit­ta­jien vä­häi­syys.

– Pie­nis­sä mää­rin toki ky­syn­tää on. Pi­tää kui­ten­kin muis­taa Rau­man ti­lan­ne. Esi­mer­kik­si se, et­tä si­joi­tu­sas­tun­to­ja os­tet­tiin pal­jon Ol­ki­luo­don ydin­voi­ma­lan ra­ken­ta­mi­sen ai­kaan. Nyt ra­ken­nus­mie­het ovat läh­te­neet, ja sen vai­ku­tus nä­kyy yhä.

Toi­saal­ta opis­ke­li­jat ovat ko­ro­nan jäl­keen pa­lan­neet lä­hi­pe­tuk­seen. Se on vai­kut­ta­nut esi­mer­kik­si vuok­ra-asun­to­mark­ki­noi­hin ta­sa­pai­not­ta­vas­ti.

Oi­li Kuu­si­nen Fa­jans­sis­ta va­laa us­koa sii­hen, et­tä ny­kyi­nen pie­ni pi­ris­tys asun­to­kau­pas­sa tu­lee kiih­ty­mään.

– Ke­vääl­lä kaup­pa käy vilk­kaas­ti. Oman kä­si­tyk­se­ni mu­kaan ko­rot tu­le­vat yhä alas, vii­te­kor­ko lä­hel­le kah­ta pro­sent­tia. Li­säk­si nyt on syn­ty­nyt pa­tou­tu­nut­ta asun­no­nos­to- ja vaih­to­tar­vet­ta, hän ar­vi­oi.

Kuu­si­sen mu­kaan asun­to­kaup­pa kul­kee tie­tyis­sä syk­leis­sä ja re­a­goi sii­hen, mi­ten ta­lou­des­sa ylei­ses­ti me­nee.