Uu­tis­Rau­ma

Po­ris­sa vie­rail­lut työ­mi­nis­te­ri Ar­to Sa­to­nen on ot­ta­nut eri­tyi­sek­si pai­no­pis­teek­seen yli 55-vuo­ti­ai­den työl­lis­ty­mi­sen.

Sel­vi­tys­hen­ki­lö, en­ti­nen työ­mi­nis­te­ri Jari Lindst­röm on sel­vit­tä­nyt, mi­ten yli 55-vuo­ti­ai­den työl­lis­ty­mis­tä voi­tai­siin edis­tää ja työ­u­ria jat­kaa työ­voi­ma­po­li­tii­kan kei­noil­la.

Sel­vi­tys tu­kee hal­li­tu­soh­jel­man ta­voit­tei­ta työl­li­syy­sas­teen nos­ta­mi­ses­ta ja ikä­syr­jin­nän tor­ju­mi­ses­ta.

– Suo­mel­la ei ole ny­kyi­sen vä­es­tö­ke­hi­tyk­sen ai­ka­na va­raa hu­ka­ta yli 55-vuo­ti­ai­den osaa­mis­ta ja työ­pa­nos­ta. Lii­an mo­nel­la yli vii­si­kymp­pi­sel­lä on ko­ke­muk­sia ikä­syr­jin­näs­tä työ­mark­ki­noil­la, Sa­to­nen sa­noo.

Linds­töm oli oi­va va­lin­ta sel­vi­tys­hen­ki­lök­si, sil­lä hä­nel­lä on oma­koh­tais­ta ko­ke­mus­ta ra­ken­ne­muu­tok­sis­ta.

– Jari Lindst­röm ker­toi, et­tä hä­nes­tä ei oli­si tul­lut kos­kaan po­lii­tik­koa, jos Rau­man UPM oli­si tar­jon­nut Voik­kaan teh­taan lo­pet­ta­mi­sen yh­tey­des­sä va­ki­tuis­ta työ­paik­kaa, ei­kä mää­rä­ai­kais­ta, Sa­to­nen pal­jas­taa.

Lindt­rö­min ra­por­tis­sa nos­te­taan esiin nel­jä asi­a­ko­ko­nai­suut­ta ikään­ty­nei­den työl­li­syy­den li­sää­mi­sek­si.

En­sik­si, jous­ta­mat­to­muus työ­a­jois­sa tai työ­vuo­ro­suun­nit­te­lus­sa hei­ken­tää yli 55-vuo­ti­ai­den työn­te­ki­jöi­den mah­dol­li­suuk­sia työn ja jak­sa­mi­sen yh­teen­so­vit­ta­mi­seen. Työ­pai­koil­la tu­li­si yh­des­sä kes­kus­tel­la ja so­pia työn te­ke­mi­seen liit­ty­vis­tä jous­tois­ta ja työn te­ke­mi­sen ta­vois­ta työn­te­ki­jöi­den lä­hes­ty­es­sä elä­kei­kää.

Osa-ai­ka­työ voi ol­la tar­koi­tuk­sen­mu­kai­nen kei­no työ­mark­ki­noil­la myös iän vuok­si. Sik­si työt­tö­myys­tur­vaa tu­li­si uu­dis­taa ai­em­paa työl­lis­tä­väm­mäk­si esi­mer­kik­si ke­hit­tä­mäl­lä port­ti­työ­mal­lia, jos­sa työ­mark­ki­noil­le kiin­ni­ty­tään osa-ai­ka­työn kaut­ta.

Toi­sek­si, tie­to­suo­ja­lain­sää­dän­nön yli­va­ro­vai­nen tul­kin­ta voi muo­dos­tua yk­si­löi­den ja koko ta­lou­den edun vas­tai­sek­si, jos pal­ve­lut ei­vät re­a­goi oi­kea-ai­kai­ses­ti. Sik­si tie­to­suo­ja­lain­sää­dän­nön tul­kin­to­ja tu­li­si lie­ven­tää. Tämä kos­kee ylei­ses­ti eri jul­kis­ten toi­mi­joi­den re­kis­te­ri­tie­to­ja, mut­ta eten­kin tu­lo­re­kis­te­riä.

Kol­man­te­na, eli­ni­käis­tä op­pi­mis­ta on tu­et­ta­va jat­kos­sa ai­em­paa työ­e­lä­mä­läh­töi­sem­min. Yk­si kei­no oli­si osaa­mis­ti­li- tai se­te­li, jol­la tu­e­taan työn­te­ki­jän oma­toi­mis­ta kou­lut­tau­tu­mis­ta.

Ikään­ty­nei­den työn­te­ki­jöi­den työs­sä jat­ka­mi­sen edis­tä­mi­sek­si esi­te­tään mes­ta­ri-ki­säl­li­mal­lin tai tätä hie­man laa­jem­man men­to­ri-ki­säl­li­mal­lin käyt­töön ot­toa työ­pai­koil­la.

Nel­jän­te­nä, sel­vi­tys­hank­kees­sa käy­dyis­sä asi­an­tun­ti­ja­kes­kus­te­luis­sa nou­si sään­nön­mu­kai­ses­ti esiin työ­voi­ma­pal­ve­lui­hin ja tie­to­suo­jaan liit­ty­vä sään­te­ly, sekä eten­kin yli­sään­te­ly tai sään­te­lyn yli­va­ro­vai­nen tul­kin­ta.

Yk­si sään­te­lyn eri­tyis­ky­sy­mys liit­tyy yrit­tä­jyy­teen kei­no­na työl­lis­tää it­sen­sä. Työ­mark­ki­na-ase­man muut­ta­mi­nen yrit­tä­jäs­tä työt­tö­mäk­si työn­ha­ki­jak­si tai toi­sin­päin on mo­nes­ti han­ka­laa.

– Kes­keis­tä on tie­tys­ti asen­ne ja sen saa­mi­nen po­si­tii­vi­sek­si sii­hen, et­tä ikään­ty­neem­piä ar­vos­te­taan ja mah­dol­lis­te­taan työn­te­ko, Sa­to­nen tii­vis­tää.