Ministeri Satonen haluaa yli 55-vuotiaat töihin
UutisRauma
Porissa vieraillut työministeri Arto Satonen on ottanut erityiseksi painopisteekseen yli 55-vuotiaiden työllistymisen.
Selvityshenkilö, entinen työministeri Jari Lindström on selvittänyt, miten yli 55-vuotiaiden työllistymistä voitaisiin edistää ja työuria jatkaa työvoimapolitiikan keinoilla.
Selvitys tukee hallitusohjelman tavoitteita työllisyysasteen nostamisesta ja ikäsyrjinnän torjumisesta.
– Suomella ei ole nykyisen väestökehityksen aikana varaa hukata yli 55-vuotiaiden osaamista ja työpanosta. Liian monella yli viisikymppisellä on kokemuksia ikäsyrjinnästä työmarkkinoilla, Satonen sanoo.
Lindstöm oli oiva valinta selvityshenkilöksi, sillä hänellä on omakohtaista kokemusta rakennemuutoksista.
– Jari Lindström kertoi, että hänestä ei olisi tullut koskaan poliitikkoa, jos Rauman UPM olisi tarjonnut Voikkaan tehtaan lopettamisen yhteydessä vakituista työpaikkaa, eikä määräaikaista, Satonen paljastaa.
Lindtrömin raportissa nostetaan esiin neljä asiakokonaisuutta ikääntyneiden työllisyyden lisäämiseksi.
Ensiksi, joustamattomuus työajoissa tai työvuorosuunnittelussa heikentää yli 55-vuotiaiden työntekijöiden mahdollisuuksia työn ja jaksamisen yhteensovittamiseen. Työpaikoilla tulisi yhdessä keskustella ja sopia työn tekemiseen liittyvistä joustoista ja työn tekemisen tavoista työntekijöiden lähestyessä eläkeikää.
Osa-aikatyö voi olla tarkoituksenmukainen keino työmarkkinoilla myös iän vuoksi. Siksi työttömyysturvaa tulisi uudistaa aiempaa työllistävämmäksi esimerkiksi kehittämällä porttityömallia, jossa työmarkkinoille kiinnitytään osa-aikatyön kautta.
Toiseksi, tietosuojalainsäädännön ylivarovainen tulkinta voi muodostua yksilöiden ja koko talouden edun vastaiseksi, jos palvelut eivät reagoi oikea-aikaisesti. Siksi tietosuojalainsäädännön tulkintoja tulisi lieventää. Tämä koskee yleisesti eri julkisten toimijoiden rekisteritietoja, mutta etenkin tulorekisteriä.
Kolmantena, elinikäistä oppimista on tuettava jatkossa aiempaa työelämälähtöisemmin. Yksi keino olisi osaamistili- tai seteli, jolla tuetaan työntekijän omatoimista kouluttautumista.
Ikääntyneiden työntekijöiden työssä jatkamisen edistämiseksi esitetään mestari-kisällimallin tai tätä hieman laajemman mentori-kisällimallin käyttöön ottoa työpaikoilla.
Neljäntenä, selvityshankkeessa käydyissä asiantuntijakeskusteluissa nousi säännönmukaisesti esiin työvoimapalveluihin ja tietosuojaan liittyvä sääntely, sekä etenkin ylisääntely tai sääntelyn ylivarovainen tulkinta.
Yksi sääntelyn erityiskysymys liittyy yrittäjyyteen keinona työllistää itsensä. Työmarkkina-aseman muuttaminen yrittäjästä työttömäksi työnhakijaksi tai toisinpäin on monesti hankalaa.
– Keskeistä on tietysti asenne ja sen saaminen positiiviseksi siihen, että ikääntyneempiä arvostetaan ja mahdollistetaan työnteko, Satonen tiivistää.