Hei­di Puo­mis­to, An­ni Kes­ki-Heik­ki­lä / STT

Muis­sa Poh­jois­mais­sa kes­kus­tel­laan Suo­men hal­li­tuk­sen esi­tys­tä tiu­kem­mis­ta ra­joi­tuk­sis­ta ni­ko­tii­ni­pus­seil­le. Näin ker­too Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen (THL) eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­ja Ot­to Ruo­ko­lai­nen.

Suo­mes­sa hal­li­tuk­sen la­kie­si­tyk­sen mu­kaan ni­ko­tii­ni­pi­toi­suus sai­si ol­la enin­tään 16,6 mil­lig­ram­maa yh­tä gram­maa koh­den.

Hal­li­tus kat­soo la­kie­si­tyk­ses­sä, et­tä tuot­teil­le oli­si sää­det­tä­vä naa­pu­ri­mais­sa käy­tös­sä ole­vat ni­ko­tii­ni­ra­jat. Ruo­ko­lai­sen mu­kaan täl­lai­sia ra­jo­ja ei oi­ke­as­taan ole ole­mas­sa. Poh­jois­mais­ta ai­no­as­taan Is­lan­nis­sa on mää­ri­tel­ty vas­taa­va raja, joka on 20 mil­lig­ram­maa per gram­ma, jota Ruo­ko­lai­nen luon­neh­tii hy­vin kor­ke­ak­si.

Kes­kus­te­lu ni­ko­tii­ni­pi­toi­suuk­sien ra­jois­ta on useim­mis­sa Poh­jois­mais­sa kes­ken. Ruot­sis­sa so­si­aa­li­mi­nis­te­ri­ön sel­vi­tys pää­tyi eh­dot­ta­maan ylä­ra­jak­si 12 mil­lig­ram­maa per gram­ma. Tans­kas­sa on eh­do­tet­tu ra­jak­si yh­dek­sää mil­lig­ram­maa.

– Jos Is­lan­ti pois lu­e­taan, Suo­mes­sa on täl­lä het­kel­lä Poh­jois­mais­ta kor­kein ni­ko­tii­ni­ra­ja, Ruo­ko­lai­nen to­te­aa.

Ni­ko­tii­ni­pus­sit muis­tut­ta­vat nuus­ka­pus­se­ja, mut­ta ei­vät si­säl­lä tu­pak­kaa. Tu­pak­ka­lain uu­dis­tuk­ses­sa hal­li­tus on esit­tä­nyt ni­ko­tii­ni­pus­sien tuo­mis­ta tu­pak­ka­lain pii­riin. Pus­sien vä­hit­täis­myyn­ti ol­laan sää­tä­mäs­sä lu­van­va­rai­sek­si, ja niil­le on tu­los­sa ni­ko­tii­ni­ra­jat. Li­säk­si pus­seis­sa ai­o­taan sal­lia vain maut, jot­ka on kat­sot­tu ai­kui­sil­le tar­koi­te­tuik­si.

Edus­kun­ta eh­ti hy­väk­syä esi­tyk­sen uu­des­ta tu­pak­ka­lais­ta jo ai­em­min täs­sä kuus­sa. Sit­ten vii­me vii­kol­la nou­si kohu la­kie­si­tyk­seen si­säl­ly­te­tyis­tä kuu­des­ta hy­väk­sy­tys­tä maus­ta, jot­ka vas­ta­si­vat Pie­tar­saa­res­sa toi­mi­van yri­tyk­sen tar­jon­taa. Hel­sin­gin Sa­no­mat uu­ti­soi, et­tä ni­ko­tii­ni­pus­si­teh­taan val­mis­ta­mat maut li­sät­tiin la­kie­si­tyk­seen RKP:n aloit­tees­ta. Pie­tar­saa­ri taas on RKP:n tuol­loi­sen pu­heen­joh­ta­jan An­na-Maja Hen­riks­so­nin ko­ti­kau­pun­ki.

Asi­an tul­tua jul­ki so­si­aa­li­tur­va­mi­nis­te­ri San­ni Grahn-Laa­so­nen (kok.) il­moit­ti, et­tä jo hy­väk­syt­ty laki jä­te­tään vah­vis­ta­mat­ta. Grahn-Laa­so­sen mu­kaan edus­kun­taan tuo­daan kor­jat­tu esi­tys, jos­sa sal­lit­tu­ja ma­ku­ja oli­si­vat ai­no­as­taan mint­tu ja men­to­li.

Ni­ko­tii­ni­pus­sit il­mes­tyi­vät suo­ma­lai­sil­le mark­ki­noil­le sen jäl­keen, kun Lää­ke­a­lan tur­val­li­suus- ja ke­hit­tä­mis­kes­kus Fi­mea päät­ti vii­me vuo­den ke­vää­nä, et­tä ni­ko­tii­ni­pus­se­ja ei luo­ki­tel­la enää lääk­keik­si. Seu­raa­vien pa­rin kuu­kau­den ai­ka­na pus­se­ja sai myy­dä Suo­mes­sa il­man eril­lis­tä myyn­ti­lu­paa ja ni­ko­tii­ni­pi­toi­suus­ra­jaa.

Sen jäl­keen Tur­val­li­suus- ja ke­mi­kaa­li­vi­ras­to vä­li­ai­kai­ses­ti kiel­si 20 mil­lig­ram­maa ni­ko­tii­nia si­säl­tä­vien ja sitä vah­vem­pien ni­ko­tii­ni­pus­sien myy­mi­sen. Tu­ke­sin sään­tö on voi­mas­sa tu­pak­ka­lain sää­tä­mis­tä odo­tel­les­sa.

Uu­si la­kie­si­tys voi­tai­siin hy­väk­syä ai­kai­sin­taan noin kol­men kuu­kau­den ku­lut­tua, ker­ro­taan STT:lle so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ös­tä.

La­ki­muu­tok­ses­ta täy­tyy ni­mit­täin il­moit­taa uu­del­leen EU-ko­mis­si­ol­le ja muil­le EU-jä­sen­mail­le. Jos ko­mis­sio tai yk­si­kään maa ei tee lais­ta huo­mau­tus­ta, edus­kun­ta saa hy­väk­syä lain ai­kai­sin­taan kol­men kuu­kau­den ku­lut­tua il­moi­tuk­ses­ta. Jos taas joku te­kee huo­mau­tuk­sen, odo­tu­sai­ka voi ol­la enim­mil­lään kuu­si kuu­kaut­ta. Vii­mek­si huo­mau­tuk­sia ei tul­lut.

Käy­tän­nös­sä lain­val­mis­te­lus­sa ja edus­kun­nan kä­sit­te­lys­sä voi hel­pos­ti ku­lua yh­teen­sä enem­män­kin kuin kol­me kuu­kaut­ta. Mi­nis­te­ri­ös­tä ker­ro­taan, et­tä uu­si esi­tys­luon­nos py­ri­tään saa­maan lau­sun­to­kier­rok­sel­le ja esi­tys an­ta­maan edus­kun­nal­le mah­dol­li­sim­man pian. Tar­kem­paa ai­ka­tau­lua täl­le ei ole vie­lä tie­dos­sa.

Ni­ko­tii­ni­pus­se­ja kos­ke­vaa tut­ki­mus­ta on tois­tai­sek­si vä­hän. Joka ta­pauk­ses­sa ni­ko­tii­ni on ih­mi­sel­le hai­tal­li­nen ai­ne ja sal­lit­tua ylä­ra­jaa voi pi­tää hy­vin kor­ke­a­na, THL:n Ruo­ko­lai­nen sa­noo.

– Jois­sain tut­ki­muk­sis­sa on huo­mat­tu, et­tä jos ruot­sa­lais­tyy­li­ses­sä (tu­pak­kaa si­säl­tä­väs­sä) nuus­kas­sa ja ni­ko­tii­ni­pus­seis­sa on pa­pe­ril­la sama mää­rä ni­ko­tii­nia, se imey­tyy ni­ko­tii­ni­pus­seis­ta hel­pom­min.

THL esit­ti tu­pak­ka­lain lau­sun­to­kier­rok­sel­la ni­ko­tii­ni­pi­toi­suu­den ylä­ra­jak­si kah­dek­saa mil­lig­ram­maa.

Ruo­ko­lai­sen mu­kaan on ris­ki, et­tä la­kie­si­tyk­sen mu­kai­nen sään­te­ly ei on­nis­tui­si vä­hen­tä­mään tuot­tei­den käyt­töä nuor­ten kes­kuu­des­sa.

– Jos ha­lu­taan to­si­aan nuor­ten ni­ko­tii­ni­pus­sien käyt­töä eh­käis­tä niin oli­si ol­lut pal­jon pa­rem­pi, et­tä esi­mer­kik­si men­to­li oli­si kiel­let­ty ja ni­ko­tii­ni­ra­ja oli­si pal­jon ma­ta­lam­pi, Ruo­ko­lai­nen sa­noo.