Heli Laak­ko­nen / STT

Luot­to­tie­to­re­kis­te­ri­ot­tei­den vir­heet on kor­jat­tu, ker­too Ve­ro­hal­lin­non alai­nen po­si­tii­vi­nen luot­to­tie­to­re­kis­te­ri.

On­gel­mas­ta ker­rot­tiin vii­me vii­kol­la tiis­tai­na. Vir­heen vuok­si joi­den­kin yk­si­tyis­ten ih­mis­ten etuus­tu­lot näyt­ti­vät to­del­lis­ta suu­rem­mil­ta.

Vir­he kos­ki muun mu­as­sa etuu­den saa­jia, joi­den tulo mak­set­tiin si­jais­saa­jal­le. Täl­lai­sia ovat esi­mer­kik­si van­hem­pain­va­paan tai sai­rau­sa­jan etuu­det, jot­ka mak­se­taan työ­nan­ta­jal­le.

Luot­to­tie­to­re­kis­te­rin mu­kaan se ei epäi­le, et­tä palk­ka­tu­lo­jen tai luot­to­jen tie­dois­sa oli­si vir­hei­tä. Luot­to­tie­to­re­kis­te­ri­o­te ker­too tu­lot ja etuu­det 12 edel­tä­vän kuu­kau­den ajal­ta. Ote ti­la­taan sekä uu­sien luot­to­jen myön­tä­mi­sen yh­tey­des­sä et­tä muun mu­as­sa luot­to­so­pi­muk­sen muut­ta­mi­sen yh­tey­des­sä.

– Sii­tä, mil­lai­nen mer­ki­tys etuus­tie­doil­la on voi­nut ol­la luo­to­nan­ta­jan pää­tök­sen­te­koon, ei meil­lä re­kis­te­rin­pi­tä­jä­nä ole tie­toa, sa­noo po­si­tii­vi­sen luot­to­tie­to­re­kis­te­rin toi­min­nal­li­nen vas­taa­va Mar­jaa­na Oh­ra­lah­ti tie­dot­tees­sa.

Vir­heen löy­ty­mi­seen joh­ti luot­to­tie­to­re­kis­te­rin mu­kaan si­säi­nen ha­vain­to.

Huh­ti­kuus­ta al­ka­en käy­tös­sä ol­leen po­si­tii­vi­sen luot­to­tie­to­re­kis­te­rin tar­koi­tuk­se­na on eh­käis­tä ko­ti­ta­louk­sien yli­vel­kaan­tu­mis­ta. Re­kis­te­riin ke­rä­tään tie­to­ja kan­sa­lais­ten luo­tois­ta ja tu­lois­ta.

Luot­to­tie­to­re­kis­te­rin tu­lo­tie­dot ovat pe­räi­sin tu­lo­re­kis­te­ris­tä, ja ne si­säl­tä­vät tie­dot pal­kois­ta, etuuk­sis­ta ja eläk­keis­tä.