Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Rau­ma­lai­nen Juha Vir­ta­nen saa­vut­ti MM-ho­pe­aa var­sin eri­koi­ses­sa la­jis­sa, ilo­tu­li­tuk­ses­sa Suo­men Py­ro­tek­nii­kan jouk­ku­ees­sa.

Ki­sat käy­tiin Ber­lii­nin olym­pi­as­ta­di­o­nil­la, jo­hon oli pak­kau­tu­nut vä­keä pe­rä­ti 80 000.

– Kun mu­kaan las­ke­taan vie­lä ne, jot­ka seu­ra­si­vat ki­saa sta­di­o­nin ul­ko­puo­lel­la, vä­ki­mää­rään voi li­sä­tä toi­nen mo­ko­ma, ke­huu pää­py­ro­tek­nik­ko Juha Vir­ta­nen.

Ilo­tu­li­te­ki­sa on pal­jon muu­ta kuin vain tu­lit­tei­den am­pu­mis­ta tai­vaal­le. Jot­ta ki­sois­sa me­nes­tyy, niin kai­ken pi­tää ol­la koh­dal­laan sa­da­so­sa­se­kun­nin tark­kuu­del­la. Eli mi­ten ja mil­lä ajal­la tu­lit­tei­ta lau­kais­taan, mi­ten mu­siik­ki ryt­mit­tyy tu­li­tuk­seen ja mi­ten ko­ko­nai­suus on ta­sa­pai­noi­nen.

– Kyse on tai­tees­ta, jos­sa mie­li­ku­vi­tus, ryt­mi­ta­ju ja ko­ko­nai­suu­den näyt­tä­vyys rat­kai­se­vat me­nes­ty­mi­sen, sa­noo Vir­ta­nen.

Ho­pe­an li­säk­si Vir­ta­nen ja tu­li­te­ryh­män yh­dek­sän muu­ta jä­sen­tä sai­vat ylei­sön suo­sik­ki­pal­kin­non.

Jot­ta toi­min­nas­ta saa jon­kin­lai­sen ko­ko­nais­ku­van, niin nu­me­rot ker­to­vat jo jo­tain: 3200 sy­ty­tys­tä, 10 000 efek­tiä ja ruu­tia pa­laa yli 500 ki­loa!

Joukkue suunnitteli ja esivalmisteli kilpailua puolisen vuotta ja rakentasi näytöstä 10 hengen joukkueella viikon verran.

Joukkue suunnitteli ja esivalmisteli kilpailua puolisen vuotta ja rakentasi näytöstä 10 hengen joukkueella viikon verran.

Kyse ei o mis­tään hal­vas­ta har­ras­tuk­ses­ta. Jos mu­kaan las­ke­taan puo­len vuo­den har­joit­te­lu ja tai­vaal­le am­mut­tu ma­te­ri­aa­li, pu­hu­taan hel­pos­ti yli sa­das­ta­ton­nis­ta eu­ro­ja.

Har­joit­te­luun kuu­luu si­mu­laa­ti­on te­ke­mi­nen tie­to­ko­neel­la. Sen jäl­keen jo­kai­nen tu­li­te am­mu­taan erik­seen ja lo­pul­ta yh­des­sä.

Kark­ki­las­sa on ko­eam­mun­taan tar­koi­tet­tu alue, jos­sa har­joi­tuk­sia voi­daan teh­dä.

Var­si­nai­ses­sa MM-ki­sas­sa ilo­tu­li­tuk­sen kes­to on 15 mi­nuut­tia. En­sim­mäi­nen osio teh­dään il­man mu­siik­kia vä­ri­tee­ma­na purp­pu­ra ja vih­reä. Toi­nen osio on kai­kil­le kil­pai­li­joil­le sama jär­jes­tä­jän va­lit­se­man mu­sii­kin kans­sa.

Vii­mei­ses­sä osi­os­sa ko­ko­nai­suus teh­dään jär­jes­tä­jän an­ta­man mu­sii­kin mu­kaan

– Esi­val­mis­te­luun ja suun­nit­te­luun me­nee puo­li­sen vuot­ta. Kun kaik­ki on val­mis­ta, ku­luu vä­hin­tään viik­ko ra­ken­ta­mi­seen ki­sa­pai­kal­la.

Ber­lii­nis­sä oli mu­ka­na kuu­si jouk­ku­et­ta. Yh­des­sä ryh­mäs­sä ki­sai­li Suo­men li­säk­si Ka­na­da ja Hol­lan­ti. Toi­ses­sa kil­paa kä­vi­vät Ro­ma­nia, Puo­la ja Eng­lan­ti.

Ky­sees­sä on kut­su­kil­pai­lu eli kul­loi­nen­kin jär­jes­tä­jä il­moit­taa osal­lis­tu­jat.

Nyt on­ni pot­kai­si Suo­men Py­ro­tek­nii­kan jouk­ku­et­ta.

Tuo­ma­rei­ta on mo­nes­ta maas­ta. Tuo­ma­ris­to tar­kas­taa en­sin, et­tä kaik­ki on koot­tu sään­tö­jen mu­kaan ja tur­val­li­ses­ti. It­se ki­sas­sa pa­rem­muu­den rat­kai­see näyt­tä­vyys, mi­ten eri osi­ot toi­mi­vat ja mi­ten mu­siik­ki yh­dis­tyy sau­mat­to­mas­ti ilo­tu­li­tuk­seen.

Yl­lät­tä­vyys on myös seik­ka, jota tuo­ma­ris­to ar­vos­taa.

Mi­tään konk­reet­ti­sia asi­oi­ta ei ole ki­sas­sa mi­tat­ta­vis­sa. Ky­se­hän on tai­tees­ta, tai­teel­li­ses­ta vai­ku­tel­mas­ta.