STT

Ajan­koh­taan näh­den ta­va­no­mais­ta läm­pi­mäm­pi sää jat­kuu Suo­mes­sa al­ka­val­la vii­kol­la, en­na­koi sää­pal­ve­lu Fo­re­ca.

Tä­nään läm­pö­ti­lat liik­ku­vat päi­väl­lä laa­jas­ti 9–13 as­tees­sa. Poh­jois-La­pis­sa on vii­le­äm­pää. Päi­vä on kui­ten­kin sa­tei­nen ja pil­vi­nen, sil­lä Suo­meen saa­puu laa­ja sa­de­a­lue län­nes­tä.

Run­saim­mat sa­teet ovat tie­dos­sa maan poh­joi­so­saan. Tuu­li puo­les­taan yl­tyy voi­mak­kaak­si maan ete­lä- ja kes­ki­o­sis­sa, jois­sa taas sa­teet jää­vät vä­häi­sem­mik­si.

– Puus­kat ovat ai­ka voi­mak­kai­ta maa­nan­tai­na. Län­ti­sil­lä me­ri­a­lu­eil­la voi ol­la myrs­ky­puus­kia, päi­vys­tä­vä me­te­o­ro­lo­gi Ilk­ka Alan­ko Fo­re­cal­ta ker­toi STT:lle sun­nun­tai­na.

Tuu­len­puus­ka pu­hal­taa myrs­ky­lu­ke­mis­sa sil­loin, kun puus­kan no­peus on yli 21 met­riä se­kun­nis­sa.

Tuu­li­va­roi­tus on tä­nään voi­mas­sa me­ri­a­lu­eil­la ja maa-alu­eil­la suu­res­sa osas­sa län­si­ran­nik­koa. Me­ri­a­lu­eil­la on laa­jal­ti voi­mas­sa myös aal­lok­ko­va­roi­tus.

Tiis­tais­ta eteen­päin sää pou­taan­tuu ja muut­tuu au­rin­koi­sem­mak­si. Sa­tei­ta ei ole täl­lä tie­toa juu­ri­kaan lu­vas­sa.

– Maa­nan­tai on pil­vi­nen ja sa­tei­nen päi­vä, mut­ta tiis­tais­ta eteen­päin on tie­dos­sa au­rin­koa sekä pää­o­sin pou­taa, Alan­ko tii­vis­ti en­nus­teen.

– Ohi­me­ne­viä kuu­ro­sa­tei­ta saat­taa vii­kol­la tul­la, ja Kä­si­var­ren La­pis­sa tu­lee ajoit­tain lun­ta. Lu­mi­sa­det­ta tu­lee kui­ten­kin hy­vin vä­häi­siä mää­riä.