Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Rau­ma­lai­nen kan­sa­ne­dus­ta­ja Juha Vii­ta­la (sd.) poh­ti pit­kään, pai­naa­ko jaa-nap­pia ra­ja­la­ki­ää­nes­tyk­ses­sä.

– Kuun­te­lin sekä luin eri asi­an­tun­ti­joi­den nä­ke­myk­siä ja tein myön­tei­sen pää­tök­se­ni la­kiin ni­me­no­maan kan­sal­li­sen tur­val­li­suu­den nä­kö­kul­mas­ta, pai­not­taa Juha Vii­ta­la.

Vii­ta­la kävi myös kes­kus­te­lu­ja pal­jon asi­aa va­li­o­kun­nis­sa kä­si­tel­lei­den kol­le­go­jen kans­sa.

Hän ko­ros­taa, et­tei hä­nen rat­kai­sun­sa suin­kaan ol­lut 100–0 ra­ja­lain puo­les­ta, mut­ta nuo tur­val­li­suu­sa­si­at pai­noi­vat vaa­kaa lain hy­väk­sy­mi­sen puo­les­ta.

Asi­an­tun­ti­jat­kin oli­vat eri miel­tä sii­tä, on­ko laki ris­ti­rii­das­sa pe­rus­tus­lain ja ih­mi­soi­keuk­sien kans­sa.

Vii­ta­la muis­tut­taa, et­tä nyt raja on ol­lut kiin­ni seit­se­män kuu­kaut­ta, ja se on es­tä­nyt esi­mer­kik­si su­ku­lais­ten vie­rai­lut ra­jan yli. Nyt pää­tet­ty ra­ja­la­ki mah­dol­lis­taa täl­lai­sen liik­ku­mi­sen, mut­ta es­tää vä­li­neel­lis­te­tyn maa­han­muu­ton.

SDP:n kan­sa­ne­dus­ta­jis­ta kuu­si ää­nes­ti la­kia vas­taan juu­ri edel­lä mai­nit­tui­hin syi­hin ve­do­ten.

Vii­ta­la sa­noo, et­tei ää­nes­tys­käyt­täy­ty­mi­nen ai­heu­ta ris­ti­rii­to­ja.

Hän kiis­tää myös väit­teen sii­tä, et­tä edus­kun­ta­ryh­män jä­se­niä oli­si pai­nos­tet­tu lain taak­se.

– Meil­lä käy­tiin avoin ja hyvä kes­kus­te­lu asi­as­ta, ei muu­ta, va­kuut­taa Vii­ta­la.

Si­sä­pii­ri­tie­to­jen mu­kaan ihan näin au­vois­ta ei de­ma­rien edus­kun­ta­ryh­män meno ole. Pu­hu­taan myös tyy­ty­mät­tö­myy­des­tä pu­heen­joh­ta­ja Ant­ti Lindt­ma­niin. Eri­tyi­ses­ti po­ri­lais­kan­sa­ne­dus­ta­ja Kris­ta Kiu­ru, joka oli Lindt­ma­nin vas­ta­neh­do­kas pu­heen­joh­ta­ja­ki­sas­sa, ei ole pu­heen­joh­ta­jan vah­vim­pia tu­ki­joi­ta.

Osa kuu­den ryh­mäs­tä nä­ki­si mie­luus­ti Na­si­ma Ra­zi­my­a­rin pu­heen­joh­ta­jan pai­kal­la.

Vii­ta­la sa­noo ylei­sel­lä ta­sol­la, et­tä suu­res­sa edus­kun­ta­ryh­mäs­sä on toki ai­na eri­lai­sia mie­li­pi­tei­tä, mut­ta kiis­tää jyr­käs­ti edel­lä mai­ni­tun spe­ku­laa­ti­on.