Ii­ro-Mat­ti Nie­mi­nen / STT

Pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­pon (kok.) hal­li­tus on vie­nyt vauh­dil­la eteen­päin usei­ta kiis­tel­ty­jä työ­mark­ki­nau­u­dis­tuk­sia, mut­ta yk­si pal­jon kri­tiik­kiä saa­nut lin­jaus, en­sim­mäi­sen sai­raus­päi­vän muut­ta­mi­nen pal­kat­to­mak­si, on vas­ta lä­hi­kuu­kau­si­na tu­los­sa val­mis­te­luun.

Op­po­si­ti­on ja ay-liik­keen "sai­raus­sa­kok­si" ni­mit­tä­mä suun­ni­tel­ma on ai­heut­ta­nut huol­ta sii­tä, et­tä jat­kos­sa töi­hin tul­tai­siin sai­raa­na. Val­ta­o­sa työ­eh­to­so­pi­muk­sis­ta tur­vaa ny­kyi­sin työn­te­ki­jäl­le en­sim­mäi­sen sai­raus­päi­vän pal­kan, mut­ta hal­li­tuk­sen aja­ma muu­tos voi tuo­da asi­an neu­vot­te­lu­jen koh­teek­si tes-pöy­tiin.

Pien­ten ja kes­ki­suur­ten yri­tys­ten etu­jär­jes­tö Suo­men Yrit­tä­jät kan­nat­taa en­sim­mäi­sen sai­raus­päi­vän pal­kat­to­muut­ta, mut­ta ym­mär­tää myös sii­hen liit­ty­vät on­gel­mat.

– Ku­kaan ei pidä tätä pal­ka­ton­ta sai­raus­päi­vää on­gel­mat­to­ma­na, kos­ka se saat­taa joh­taa sii­hen, et­tä joku tu­lee sai­raa­na töi­hin, ja si­tä­hän ku­kaan ei ha­lua, Suo­men Yrit­tä­jien toi­mi­tus­joh­ta­ja Mi­ka­el Pen­ti­käi­nen sa­noo STT:lle.

Suo­men Yrit­tä­jät on tar­jon­nut päät­tä­jil­le omaa vaih­to­eh­to­aan "sai­raus­sa­kol­le". Pen­ti­käi­sen mu­kaan jär­jes­tö on esit­tä­nyt, et­tä työ­nan­ta­jan oma­vas­tuu­ai­kaa sai­ras­tu­neen työn­te­ki­jän pal­kan­mak­sus­ta voi­si ly­hen­tää kol­meen päi­vään.

– Nyt­hän voi ol­la se ti­lan­ne, et­tä vä­hin­tään kym­me­nen päi­vää yrit­tä­jä mak­saa sai­raa­na ole­van työn­te­ki­jän palk­kaa, ei­kä saa sii­tä mi­tään hy­vi­tys­tä en­nen kuin sen kym­me­nen päi­vän jäl­keen, Pen­ti­käi­nen ker­too.

Suo­men Yrit­tä­jien eh­dot­ta­mas­sa vaih­to­eh­dos­sa Kela kor­vai­si työn­te­ki­jän sai­ras­tu­mi­ses­ta ai­heu­tu­neet ku­lut työ­nan­ta­jal­le jo kol­men sai­raus­päi­vän jäl­keen.

Pen­ti­käi­sen mu­kaan täs­sä mal­lis­sa ra­hat ja­kau­tui­si­vat ny­kyis­tä oi­keu­den­mu­kai­sem­min työ­nan­ta­jien vä­lil­lä.

– Se hyö­dyt­täi­si enem­män pie­niä työ­nan­ta­jia iso­jen kus­tan­nuk­sel­la.

Täl­lä het­kel­lä työ­nan­ta­jan pi­tää mak­saa sai­ras­tu­neel­le työn­te­ki­jäl­le täy­si palk­ka sai­ras­tu­mis­päi­vää seu­ran­neen yh­dek­sän­nen ar­ki­päi­vän lop­puun.

Asi­as­ta voi­daan myös so­pia työ­eh­to­so­pi­muk­sil­la toi­sin. Mo­nil­la aloil­la on so­vit­tu pi­dem­mäs­tä pal­kan­mak­su­vel­voit­tees­ta.

Kela mak­saa työ­nan­ta­jal­le kor­vaus­ta työn­te­ki­jän sai­rau­sa­jan pal­kas­ta, mut­ta vas­ta kym­me­nen ar­ki­päi­vän oma­vas­tuu­a­jan jäl­keen. Elin­kei­no­e­lä­män kes­kus­liit­to (EK) on ar­vi­oi­nut, et­tä päi­vän sai­raus­pois­sa­o­los­ta ai­heu­tuu työ­nan­ta­jal­le kes­ki­mää­rin 370 eu­ron kus­tan­nus.

Työ­nan­ta­jien oma­vas­tuu­a­jan ly­hen­tä­mi­nen ei Suo­men Yrit­tä­jien mu­kaan kas­vat­tai­si val­ti­on mak­su­taak­kaa. Tämä joh­tuu sii­tä, et­tä Or­pon hal­li­tus on esit­tä­nyt la­ki­muu­tos­ta, jon­ka seu­rauk­se­na val­tio ei enää en­si vuo­den alus­ta läh­tien osal­lis­tui­si Ke­lan mak­sa­mien sai­raus­päi­vä­ra­ho­jen ra­hoi­tuk­seen.

Oma­vas­tuu­a­jan ly­hen­tä­mi­nen joh­tai­si kui­ten­kin tar­pee­seen nos­taa sai­raus­va­kuu­tus­mak­su­ja, joil­la sai­raus­päi­vä­ra­ho­ja ra­hoi­te­taan.

Pen­ti­käi­sen mu­kaan maan hal­li­tuk­ses­sa on "sel­ke­ää tah­toa" löy­tää sel­lai­nen rat­kai­su, joka toi­mii ja on oi­keu­den­mu­kai­nen sekä työn­te­ki­jöil­le et­tä työ­nan­ta­jil­le.

– Sai­rau­sa­jan pal­kan­mak­su on pien­ten työ­nan­ta­ja­y­rit­tä­jien kan­nal­ta erit­täin va­ka­va on­gel­ma. Voi ol­la, et­tä työn­te­ki­jä on sai­ras­tu­nut va­paa-ajal­laan tai lo­mal­laan, ja kus­tan­nuk­set kaa­tu­vat työ­nan­ta­ja­y­rit­tä­jän har­teil­le. Jo­kai­nen ym­mär­tää, et­tä se ei ole rei­lua tai oi­kein.

Pen­ti­käi­nen ker­too esi­mer­kin, et­tä pie­nes­sä kol­men työn­te­ki­jän yri­tyk­ses­sä voi käy­dä niin, et­tä kaik­ki työn­te­ki­jät ovat sa­maan ai­kaan sai­raa­na.

Sen si­jaan suu­rem­mat yri­tyk­set ovat jo ko­kon­sa puo­les­ta pa­rem­min suo­jas­sa sai­ras­tu­mis­ten vai­ku­tuk­sil­ta.

– Jos on 300 tai 3 000 työn­te­ki­jää, niin sel­lais­ta ti­lan­net­ta ei ole kos­kaan, et­tä kaik­ki ovat yh­tä ai­kaa ki­pe­ä­nä.

En­sim­mäi­sen sai­raus­päi­vän muut­ta­mi­sel­la pal­kat­to­mak­si on Pen­ti­käi­sen mu­kaan vah­va tuki yrit­tä­jien kes­kuu­des­sa. La­ki­muu­tok­sen vai­kut­ta­vuus jäi­si kui­ten­kin hä­nen mu­kaan­sa mel­ko pie­nek­si, kos­ka en­sim­mäi­nen sai­raus­päi­vä on tes­seis­sä usein so­vit­tu pal­kal­li­sek­si.

– Sen ta­kia tämä oma­vas­tuu­a­jan ly­hen­nys esi­mer­kik­si kol­meen päi­vään oli­si laa­jal­ti pie­niä työ­nan­ta­ja­y­rit­tä­jiä aut­ta­va ja hel­pot­ta­va te­ki­jä.

Pen­ti­käi­sen mu­kaan Suo­men Yrit­tä­jät ei ole lo­ban­nut vaih­to­eh­to­aan sil­lä aja­tuk­sel­la, et­tä se kor­vai­si suun­ni­tel­man en­sim­mäi­sen sai­raus­päi­vän pal­kat­to­muu­des­ta.

– Me ajam­me edel­leen sitä pal­kat­to­muut­ta, Pen­ti­käi­nen sa­noo.

– Mut­ta jos sitä ru­ve­taan pe­ru­maan, niin olem­me sa­no­neet, et­tä sitä on­gel­maa (sai­raus­päi­vis­tä ai­heu­tu­via ku­lu­ja) pi­tää yrit­tää tak­la­ta jol­la­kin muul­la ta­val­la.

Pen­ti­käi­nen ei ha­lua ot­taa kan­taa sii­hen, kum­pi Suo­men Yrit­tä­jil­le oli­si mie­lui­sam­pi, hal­li­tuk­sen aja­ma muu­tos vai Yrit­tä­jien tar­jo­a­ma vaih­to­eh­to.

En­sim­mäi­sen sai­raus­päi­vän muut­ta­mi­nen pal­kat­to­mak­si on kir­jat­tu hal­li­tu­soh­jel­maan. Muu­tos­ta val­mis­te­le­maan on tar­koi­tus pe­rus­taa kol­mi­kan­tai­nen työ­ryh­mä, jos­sa on sekä työ­nan­ta­ja- et­tä työn­te­ki­jä­puo­len edus­ta­jia.

Voi­nee olet­taa, et­tä täs­tä­kään työ­mark­ki­nau­u­dis­tuk­ses­ta ei pääs­tä yk­si­mie­li­syy­teen kol­mi­kan­tai­ses­sa työ­ryh­mäs­sä. Työn­te­ki­jä­jär­jes­töt ovat ko­ke­neet, et­tä Or­pon oi­keis­to­hal­li­tus to­teut­taa uu­dis­tuk­sil­laan työ­nan­ta­ja­puo­len toi­vei­ta.

STT ky­syi Suo­men Yrit­tä­jien eh­dot­ta­mas­ta vaih­to­eh­dos­ta kom­ment­te­ja myös Elin­kei­no­e­lä­män kes­kus­lii­tol­ta (EK).

– Täs­sä vai­hees­sa em­me kom­men­toi asi­aa enem­pää kuin et­tä asi­as­ta on hal­li­tu­soh­jel­mas­sa kir­jaus ja odo­tam­me sen poh­jal­ta käyn­nis­ty­vää val­mis­te­lua, min­kä yh­tey­des­sä tu­lem­me var­mas­ti asi­aan kan­taa ot­ta­maan, EK:n joh­ta­ja Ilk­ka Ok­sa­la vas­ta­si säh­kö­pos­tit­se STT:lle.

Tä­män­het­ki­sen ai­ka­tau­lun mu­kaan la­kie­si­tys en­sim­mäi­sen sai­raus­päi­vän pal­kat­to­muu­des­ta an­net­tai­siin edus­kun­nal­le en­si vuo­den elo­kuus­sa.