Pau­lii­na Vil­pak­ka

Sam­kin leh­to­rin ja säh­kö­töi­den joh­ta­jan Mar­ko Yli­sen työ­hön kuu­luu ja­kaa ku­lut­ta­jil­le tie­toa au­rin­ko­säh­kös­tä. Ylei­sön suh­tau­tu­mi­nen ai­hee­seen on edel­leen po­si­tii­vis­ta ja kiin­nos­tu­nut­ta, vaik­ka au­rin­ko­pa­nee­lien su­per­suo­sio on jo rau­hoit­tu­nut vuo­des­ta 2022. Säh­kök­rii­sin ai­ka­na nii­den ky­syn­tä pomp­pa­si het­kel­li­ses­ti jopa noin kuu­sin­ker­tai­sek­si. Tuol­loin myös asen­nuk­sia te­ke­vien yri­tys­ten jouk­ko oli kir­ja­vaa, ei­kä suin­kaan kai­kil­la ol­lut ai­hees­ta pal­joa ko­ke­mus­ta. Vuo­si vuo­del­ta asen­nus­ten taso on kui­ten­kin pa­ran­tu­nut. Jul­ki­suu­des­sa on vii­me ai­koi­na käy­ty kes­kus­te­lua myös au­rin­ko­pa­nee­lien tur­val­li­suu­des­ta. Sii­hen Yli­nen vas­taa:

– Kun­han suun­nit­te­lu ja asen­nus käyt­töö­not­to­tar­kas­tuk­si­neen on oi­kein teh­ty, au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mä on ai­van yh­tä tur­val­li­nen kuin mikä ta­han­sa muu­kin säh­kö­lai­te.

Yli­nen toi­mii pro­jek­ti­pääl­lik­kö­nä Sam­kin Au­ris­ki -hank­kees­sa, jos­sa käy­tiin läpi 60 au­rin­ko­pa­nee­li­a­sen­nus­ta Sa­ta­kun­nas­sa ja Pir­kan­maal­la. Hän ker­too, et­tä ny­ky­ään asen­nuk­set ovat pää­o­sin hy­vin teh­ty­jä. Pa­him­pien su­den­kuop­pien vält­tä­mi­sek­si Yli­nen ha­lu­aa kui­ten­kin an­taa ku­lut­ta­jil­le muu­ta­man oh­jeen ura­koit­si­jan va­lin­taan:

– En­sim­mäi­sek­si, tar­kis­ta TU­KES:n si­vuil­ta, et­tä va­lit­tu ura­koit­si­ja löy­tyy säh­kö­u­ra­koit­si­ja­re­kis­te­ris­tä. Toi­sek­si, kysy ura­koit­si­jal­ta re­fe­rens­si­a­si­ak­kai­ta, joil­le ura­koi­ta on teh­ty.

Kun aurinkopaneelien suunnittelu ja asennus käyttöönottotarkastuksineen on oikein tehty, aurinkosähköjärjestelmä on aivan yhtä turvallinen kuin mikä tahansa muukin sähkölaite, kertoo Ylinen.

Kun aurinkopaneelien suunnittelu ja asennus käyttöönottotarkastuksineen on oikein tehty, aurinkosähköjärjestelmä on aivan yhtä turvallinen kuin mikä tahansa muukin sähkölaite, kertoo Ylinen.

Kol­mas ja kaik­kein tär­kein asia Yli­sen mu­kaan on huo­leh­tia sii­tä, et­tä ura­kan päät­teek­si saa kä­teen­sä lain edel­lyt­tä­män käyt­töö­not­to­tar­kas­tus­pöy­tä­kir­jan ja muut do­ku­men­tit. Hän ker­too, et­tä käyt­töö­not­to­tar­kas­tus­pöy­tä­kir­ja puut­tuu jopa 30 pro­sen­tis­sa ura­kois­ta.

– Käyt­töö­not­to­tar­kas­tus­pöy­tä­kir­ja ker­too, et­tä on teh­ty hyvä ja tur­val­li­nen asen­nus. Jos vi­ko­ja on, käyt­töö­not­to­tar­kas­tuk­ses­sa ne yleen­sä il­me­ne­vät. Pöy­tä­kir­ja on myös to­dis­te sii­tä, et­tä työn on suo­rit­ta­nut säh­kö­pä­te­vyy­det ja -lu­vat omaa­va ura­koit­si­ja.

Vuo­si­kym­men­ten ai­ka­na Yli­nen on pu­hu­nut au­rin­ko­säh­kös­tä lu­ke­mat­to­mis­sa ti­lai­suuk­sis­sa ja vas­tail­lut ih­mis­ten ky­sy­myk­siin. Moni ku­lut­ta­ja poh­tii edel­leen au­rin­ko­säh­kön kan­nat­ta­vuut­ta Suo­men olo­suh­teis­sa.

– Au­rin­gon­va­lo riit­tää var­sin mai­ni­os­ti. Jos aja­tel­laan au­rin­gon­sä­tei­ly­te­hok­kuut­ta, meil­lä on mel­kein vas­taa­vat olo­suh­teet Suo­mes­sa ja var­sin­kin tääl­lä Län­si­ran­ni­kol­la, kuin Poh­jois-Sak­sas­sa, Yli­nen vas­taa.

Useim­mi­ten au­rin­ko­pa­nee­lit si­joi­te­taan ka­tol­le, mut­ta muu­al­le­kin nii­tä voi asen­taa, esi­mer­kik­si maa­han tai sei­nään. Au­rin­ko­pa­nee­li on ny­ky­ään sen ver­ran edul­lis­ta, et­tä sii­tä voi ra­ken­taa vaik­ka pät­kän ai­taa ton­til­leen. Oleel­lis­ta on, mi­ten pa­nee­lit saa par­hai­ten koh­dis­tet­tua au­rin­koon. Var­joi­sa, pui­den ym­pä­röi­mä talo on­kin nii­tä har­vo­ja ta­pauk­sia, jol­loin au­rin­ko­pa­nee­lei­den han­kin­ta ei vält­tä­mät­tä kan­na­ta, sil­lä var­jos­sa nii­den tuo­tan­to on pien­tä.

Samkin viereisellä parkkialueella sijaitseva Träkkeri laskee auringon sijainnin ja kääntää paneelit sen suuntaan.

Samkin viereisellä parkkialueella sijaitseva Träkkeri laskee auringon sijainnin ja kääntää paneelit sen suuntaan.

Pal­jon­ko omal­la au­rin­ko­voi­ma­lal­la voi säh­kö­las­kua pie­nen­tää, riip­puu mo­nes­ta asi­as­ta.

– Ihan yk­sin­ker­tais­ta vas­taus­ta ei tä­hän ole. Asi­aan vai­kut­taa muun mu­as­sa, min­kä ko­koi­nen au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mä on, ja mi­ten säh­köä käy­te­tään kiin­teis­tös­sä. Jos au­rin­ko­säh­kö pys­ty­tään hyö­dyn­tä­mään niin, et­tä sil­lä kor­va­taan isos­sa mää­rin os­to­säh­köä, kan­nat­ta­vuus nou­see.

Ti­lan­ne on toi­sen­lai­nen, jos esi­mer­kik­si par­haim­paan au­rin­ko­säh­kö­ai­kaan kiin­teis­tös­sä käy­te­tään vain vä­hän säh­köä. Sil­loin yli­tuo­tan­to me­nee myy­tä­väk­si verk­ko­yh­ti­öl­le. Ja kos­ka esi­mer­kik­si vii­me vuon­na ke­sä­ai­kaan pörs­si­säh­kön hin­ta oli al­hai­nen, yli­tuo­tan­non ra­hal­li­nen hyö­ty oli pien­tä.

Kool­taan oma au­rin­ko­voi­ma­la on jär­ke­vin­tä mi­toit­taa oman ku­lu­tuk­sen mu­kaan. Verk­ko­yh­tiö aset­taa raa­mit, kuin­ka ison au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­män kiin­teis­töön voi asen­taa. Jo­kai­nen au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mä täy­tyy hy­väk­syt­tää verk­ko­yh­ti­öl­lä.

– Ky­sees­sä on kui­ten­kin säh­kön tuo­tan­to­lai­tos, vaik­ka­kin pie­ni­muo­toi­nen.