Reijo Leinon muistoesitys Merimakasiinissa huhtikuussa – luvassa kolme näytöstä
Leino kirjoitti kaikkiaan 15 näytelmää, joiden kantaesitys nähtiin Kuivalahden kesäteatterissa.
Pauli Uusi-Kilponen
Jarmo Koski, kaikkien raumalaisten tuntema Jankke, järjestää edesmenneen ystävänsä Reijo Leinon muistoksi Kyläkauppias-näytelmän.
Näytelmä esitetään Merimakasiinissa kolme kertaa. Näytökset ovat pe 4.4. klo 19 ja la 5.4. klo 15 ja 19.
– Ystävyytemme alkoi noin 45 vuotta sitten, kun aloimme harjoitella Munakarin Veljekset -näytelmää. Reijo esitti trokaria niin hyvin, että ammattikriitikotkin ylistivät häntä, Jarmo Koski muistelee.
Näytelmä oli suuri menestys ja on vieläkin Kuivalahden kesäteatterin katsotuin näytelmä. Käsikirjoitus oli Pentti Saariston. Koski itse ohjasi näytelmät.
Myöhemmin Reijo Leino kirjoitti Kuivalahden kesäteatterille 15 näytelmää, joista jokaisen kantaesitys oli myös Kuivalahden kesäteatterissa. Myös Kyläkauppias on Leinon kirjoittama.
Kyläkauppiasta on esitetty Kuivalahden lisäksi myös Rauman Kellariteatterissa. Kun tuo Pursikadun teatteri lopetettiin, piti paljon näytelmärekvisiittaa hävittää. Sopivaa paikka ei löytynyt, eikä edes haettu.
– Oi mitä tuhlausta, huikkaa Jankke tyylilleen ominaisesti ja harmittelee, kun ei kyennyt niitä pelastamaan.
Jankken rekvisiittatarpeet kuuli aikoinaan myös Feren Iku.
– Ikku sanoi Katille ja Esatille, että mitä ei enää tarvita, eikä myydyksi saada, niin antakaa ne tuolle Kosken Jankkelle, Janne muistelee ja kehuu, miten hieno mies tuo Ikku oli.
Jankke toivottaa tervetulleeksi Reijo Leinon muistoksi järjestettävään Kyläkauppias-näytelmään.
Kellariteatteri oli hyvä paikka näytelmälle, ja nyt se viedään Merimakasiiniin.
– Tämäkin on juuri sopiva tila näytelmälle. Paikkoja on 120 katsojalle ja juuri sopivasti, kiittelee Koski.
Alun perin oli tarkoitus esittää näytelmä Karin kampuksella. Siihen tuli muutamia käytännön esteitä.
– Salin tasolla ei ollut lainkaan varastotilaa. Meidän olisi pitänyt joka esityksen jälkeen viedä tavarat toiseen kerrokseen, hirveä vaiva, huikkaa Jankke.
Hänen mukaansa iso näyttämökään ei oikein sopinut tälle esitykselle. Kolmas este tuli tilavuokrasta. Se olisi vienyt lähes kokonaan kolmen esityksen tuoton.
– Tarkoituksena on tehdä hyväntekeväisyyttä eli jakaa mahdolliset tuotot Leinon perheen toiveiden mukaisesti. Kolmasosa Eurajoen nuorisosoittokunnalle, kolmasosa Merimakasiinille ja kolmasosa teatterin menoihin, Jankke laskee.
Nyt tuo alkuperäinen ajatus jaosta voidaan toteuttaa.
Teatteri on ollut Jarmo Koskelle koko elämä. Jo pikkupojasta lähtien hän on esiintynyt näyttämöllä. Hänellä on myös aina ollut selkeä näkemys siitä, miten asiat pitää tehdä. Jääräpäiseksikin häntä on joskus moitittu.
Ainakin yhden kiistelynaiheen aikalaiset muistavat vielä vuosikymmenien takaa. Koski piti tiukasti kiinni siitä, että Munakarin veljeksiä ja muitakin Kuivalahden kesäteatterinäytelmiä pitää esittää Kivirannassa eli teatterin nykyisessä paikassa.
– Oli 4-5 muuta vaihtoehtoa, joita jotkut pitivät niitä kaikkia Kivirantaa parempina. Samoin, että sen pitää olla tässä ja piste, Jankke naureskelee ja sanoi olleensa prikulleen oikeassa.
Paljon Kosken intohimosta teatteri kohtaan kertoo, se, ettei Kyläkauppias suinkaan ole hänen jäähyväisohjauksensa. Teatteria hän aikoo tehdä niin pitkään kuin suinkin voimia riittää.
– Paljastan jatkosuunnitelmiani, kun on paljastusten aika. Nyt mennään näillä, huikkaa Jankke ja nousee mustan polkupyörän selkään totutun ketterästi.
Korjattu juttuun 27.3. klo 14.30: Näytöksiä on kolme, ei yksi, ja lisätty näytösajat. Lisäksi korjattu Ekram Feren kutsumanimi oikeaan muotoon Iku Fere.