Ahonen: Ratkaiseeko kolmas ehdokas USA:n presidentinvaalit?
”Why Not the Best?” eli miksi et äänestäisi parasta ehdokasta. Tuo oli amerikansuomalaisen Gus Hallin vaalislogan Yhdysvaltain vuoden 1980 presidentinvaaleissa. Hall oli Yhdysvaltain kommunistisen puolueen johtohahmoja vuosikymmenten ajan. Hän eli vaurasta hotellielämää Moskovasta saamillaan varoilla. Hall oli neljä kertaa ehdokkaana presidentinvaaleissa. Menestys jäi tosin vaatimattomaksi. Vuoden 1980 vaaleissa Hall sai 0,05 prosenttia äänistä.
Kahden puolueen valta-asema on naulattu syvälle USA:n vaalijärjestelmään. Muiden puolueiden tai riippumattomien ehdokkaiden on lähes mahdoton päästä presidentiksi. Monimiljardööri Ross Perot’n vuoden 1992 presidentinvaalikampanja on malliesimerkki tästä. Perot sai 19 prosenttia äänistä, mutta ei yhtään valitsijamiestä. Tiukassa vaalikamppailussa muutaman prosenttiyksikön kannatuksen omaavalla ehdokkaalla voi olla suuri merkitys vaa’ankieliosavaltioissa.
Demokraatit ovatkin tehneet televisiomainoksen, jossa hyökätään Vihreän puolueen ehdokasta Jill Steiniä vastaan. Sen mukaan ääni Steinille on ääni Donald Trumpille. Mainos kielii Kamala Harrisin kampanjan hermostuneisuudesta. Stein ei ollut ehdolla neljä vuotta sitten. Vuoden 2016 presidentinvaaleissa hän oli ja sai 1,5 miljoonaa ääntä. Steinia onkin nyt vaadittu vetäytymään presidenttikisasta. Vaatimus kertoo jotain kaksipuoluejärjestelmän tuottamasta vaihtoehdottomuudesta. Vaaleissa on kuitenkin mukana kymmeniä ehdokkaita. Vain muutamilla heistä on valtakunnallista näkyvyyttä.
Donald Trumpia voisi tavallaan kutsua riippumattomaksi ehdokkaaksi. Trump näyttää olevan riippuvainen vain omista oikuistaan. Ja tietysti vaalikampanjansa rahoittajista, kuten myös Harris.
Harrisin ja Trumpin kannatusero on ratkaisevissa osavaltioissa hyvin pieni. Vaalien jälkeiset vaatimukset äänten uudelleenlaskennasta ovat erittäin todennäköisiä. Neljän vuoden takainen soppa voi toistua. Voittajaa en lähde veikkamaan. Tulee vain mieleen sitaatti: demokratiassa kansa saa juuri sellaiset johtajat kuin se ansaitsee.
Kimmo Ahonen
Porin yliopistokeskus