Demarien kannatusta siivitti oppositioasema
Eri mielipidemittaukset enteilivät äärimmäisen tasaista kamppailua SDP:n ja kokoomuksen välillä niin kunta- kuin aluevaalien valtakunnallisesta ykköspaikasta. Myös asiantuntijat antoivat vastaavia lausuntoja. Näin ei lopulta käynyt. SDP oli selvä ykkönen valtakunnallisesti molemmissa vaaleissa. Kuntavaaleissa eroa oli vajaat kaksi prosenttiyksikköä ja aluevaaleissa puoli prosenttiyksikköä enemmän.
Demarien voittoa voidaan pitää historiallisena. Saadaan mennä 20 vuoden taakse, kun SDP edellisen kerran nousu kuntavaalien ykköseksi. Demarien kannatusta siivitti oppositioasema valtakunnanpolitiikassa. Se näkyi siinä, että myös muut oppositiopuolueet menestyivät hyvin. Aluevaaleissa keskusta nousi jopa kokoomuksen ohi kakkoseksi 20 prosentin kannatuksella.
Kokoomuksen kohdalla voidaan puhua vahvasta torjuntavoitosta. Pääministeripuolue pystyi kuntavaaleissa pitämään edellisvaalien äänimääränsä. Aluevaaleissa tuli sentään miinusta.
Nämä vaalit osoittivat sen, ettei tiukka talouspolitiikka ikävine leikkauksineen vaikuttanut niinkään kokoomukseen. Iskut otti vastaan perussuomalaiset. Puolue putosi kuudenneksi suurimmaksi, kun ohi kiilasivat molemmissa vaaleissa niin vasemmistoliitto kuin vihreät. Syyttävä sormi osoittaa valtiovarainministeri Riikka Purraa kohti. Hänen asemansa on niin vahva, ettei puolueen puheenjohtajuus ole kuitenkaan uhattuna.
Eri asia on, miten sujuu hallitusyhteistyö. Kahden vuoden päästä pidetään eduskuntavaalit. Moni perussuomalainen kansanedustaja pohtii asemaansa. Se koventaa puheiden sisältöä ja tuo irtiottoja hallituspolitiikan kipeimpiin kohtiin.
Yksi kiinnostava asia on se, kun vaalin jälkeen eduskuntaan tuodaan noin sadan miljoonan lisäleikkaukset yksilöidysti. Unohtaa ei sovi myöskään Kelan pääjohtajan valintaa. Seisovatko Kelan valtuuston persut Arto Satosen (kok.) valinnan takana. Perussuomalaiset ovat kovaäänisesti vastustaneet poliittisia virkanimityksiä.
Perussuomalaisiakin suurempi tappio oli se, että äänestysaktiivisuus jäi alhaiseksi. Aluevaaleissa jäätiin alle 52 prosentin ja kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus putosi runsaaseen 54 prosenttiin. Sää suosi vaaleja ja niin kunnissa kuin alueilla eletään aikoja, jolloin päätetään suurista asioista. Hyvinvointialueen palveluita ollaan järjestämässä uudelleen. Hoitoon pääsy ja hoidon laatu huolettavat ihmisiä. Kunnissa taas kouluasiat ja varhaiskasvatus ovat puhuttaneet koko kevään. Tätä taustaa vasten ihmisten välinpitämättömyys vaaleja kohtaan on vaikea selittää.
Pauli Uusi-Kilponen
Päätoimittaja