Ainutlaatuinen tulos yllätti demariväen Raumalla
SDP:n lähes 40 prosentin kannatus Rauman kuntavaaleissa oli odottamattoman kova. Keskusta lisäsi kannatustaan, kokoomus otti torjuntavoiton ja perussuomalaiset romahtivat.
UutisRauma
Vaalit ovat aina kansanvallan juhlaa. Tätä kansanvallan juhlaa Raumalla varjosti se, että äänestysprosentti jäi historiallisen alas, alle 50 prosentin. Valtakunnassakin jäätiin niin kunta- kuin aluevaaleissa selvästi alle 55 prosentin. Eräs pitkään kunnallispolitiikassa vaikuttanut valtuutettu totesi, että ilmeisesti Suomessa menee vielä niin hyvin, ettei vaaliuurnille vaivauduta. On parempaakin tekemistä.
Jos toi alhainen äänestysprosentti harmittelua, niin demarien leirissä Raumalla se ei juuri näkynyt. Ilo ja ihmettely olivat päällimmäisen tunnot.
– Kyllä 39,8 prosentin kannatus yllätti myönteisesti. Odotimme hyvää tulosta, mutta ei ihan tällaista, iloitsi SDP:n vaalipäällikkö Ilse Vauhkonen.
Hän toki kehui hyvää vaalityötä ja hyviä ehdokkaita, kuten tapoihin kuuluu.
– Se pitää kuitenkin tunnustaa, että valtakunnan politiikka vaikutti ilman muuta. Kyllä tämä tulos niin alueellisesti kuin valtakunnassakin oli selvä viesti hallituksen harjoittamalle politiikalle, Vauhkonen latasi.
Hänen mukaansa viestiä vahvistaa se, että muutkin oppositiopuolueet menestyivät, kun taas kokoomuksen hallituskumppani perussuomalaiset kärsi rökäletappion. Ilseä tyydytti myös demarien saama lisäpaikka aluevaltuustoon, johon saatiin kuusi raumalaista. Ryhmän koko kasvoi 18:aan.
Kokoomuksen leirissä Rauman tulos tyydytti. Paikkaluku kasvoi yhdellä eli yhteentoista. Hyvä asiana vaalipäällikkö Sari Pettersson piti sitä, että uudet nimet, kuten Jere Ussa ja Timo Hakala pääsivät läpi. Kaikkiaan uusia läpimenijöitä on viisi.
– Hyvä, että saatiin Lapista edustaja valtuustoon, kehui Pettersson.
Hän kiitteli myös sitä, että raumalaisia saatiin myös aluevaltuustoon, kuten Samu Vahteristo.
Pettersson piti Rauman tulosta hyvänä, kun otetaan huomioon valtakunnallinen tilanne. Hallituksessa kokoomus pääministeripuolueena on kantanut vastuuta talouden tervehdyttämisestä ja pitänyt tiukasti linjasta kiinni.
– Ilman muuta ikävät päätökset vaikuttavat, Pettersson sanoo ja muistuttaa Rauman tilanteesta.
– Meillä on tehty hyvää yhteistyötä eri puolueiden kesken. Enkä usko, että linjaan tulee uuden valtuuston kokoontuessa muutoksia.
Kokoomuksen vaalipäällikkö Sari Pettersson, valtuuston puheenjohtaja Otso Huuska, kansanedustaja Matias Marttinen ja Simo Heino olivat tyytyväisiä siihen, että niin Raumalla kuin valtakunnallisesti kokoomus menestyi hyvin.
Keskustan leirissä iloittiin hyvästä tuloksesta. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Helena Ollila jopa yllättyi lisäpaikasta. Nyt ryhmän koko kasvoi viiteen, ja kannatus nousi 3,2 prosenttia.
– Meiltä jäi moni iäkkäämpi valtuutettu pois. Hienoa oli se, että saimme nuoria tilalle. He tekivät hyvän vaalityön, ja moni heistä tuli valituksi, Ollila kiitteli.
Hän oli samoilla linjoilla kuin muutkin vaalipäälliköt. Paikallinen tulos heijastaa valtakunnallisia tunnelmia.
– Antti Kaikkonen pärjäsi hyvin tenteissä ja sai onnistuneesti viestinsä läpi. Kyllä valtakunnallinen tulos oli selkeä vastaisku harjoitetulle hallituspolitiikalle. Ehkä olisi aika tehdä johtopäätöksiä, etenkin perussuomalaisten.
Vasemmiston äänimäärän kasvu kertoo tuulen suunnan muutoksesta kanaalikaupungissa. Koko vasemmiston äänimäärä nousi jo yli 47 prosentin.
– Kyllä vasemmistoliiton tulokseen pitää olla tyytyväinen. Raumalla säilytimme kolme paikkaa ja aluevaltuuston paikkoja tuli yksi lisää, eli valtuutettuja tulee olemaan seitsemän, laski vaalipäällikkö Tapio Ailasmaa.
Hänen tyytyväisyyttään lisäsi myös valtakunnallinen vaalitulos. Vasemmistoliitto kasvatti kannatusta niin kunnallis- kuin aluevaaleissa yli prosenttiyksiköllä. Hän yhtyi muiden vaalipäälliköiden kantaan hallituspolitiikan vaikutuksesta paikallisiin tuloksiin.
Perussuomalaisissa osattiin odottaa vaalitappiota. Vaalipäällikkö Marko Nevalainen kuitenkin sanoi rehellisesti, että näin kova romahdus oli pettymys. Kuuden valtuutetun ryhmä puolittui.
– Meiltä jäi paljon niitä ehdokkaita pois, jotka viime vaaleissa olivat mukana. Ilman muuta se vaikutti, Nevalainen sanoi ja totesi hallituspolitiikan vaikutuksesta.
– Riikka Purra valtiovarainministeriä on joutunut ottamaan vastaan kaiken ravan, jota oppositiosta on heitetty. Ilmeisesti on niin, että kun oppositiossa räksyttää ja vastustaa kaikkia niitä pakollisia toimia, joita valtion talouden tervehdyttämiseksi tarvitaan, niin äänestäjät palkitsevat, latasi Nevalainen.
SDP:n Sari Seimelä kiilasi kansanedustajien vanaveteen
SDP:n kova kannatus näkyi myös siinä, että Sari Seimelä veti kolmanneksi eniten ääniä Raumalla. Tulos oli 699 ääntä. Hänen menestyksensä jatkui myös aluevaaleissa. Äänimäärä oli peräti 922. Hän jätti taakseen muun muassa saman puolueen ehdokkaan, entisen maakuntajohtajan Asko Aro-Heinilän, joka kokosi 631 ääntä.
Yllätys oli varmasti sekin, että demarien Juha Viitala nousi äänikuninkaaksi, 792 äänellä ja jätti taakseen kokoomuksen Matias Marttisen (774), joka nousee eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta työministeriksi.
Seimelä nosti valtavasti äänimääräänsä edellisistä kuntavaaleista. Nyt tullutta vaalitulosta pidettiin demarien keskuudessa myönteisenä yllätyksenä. Seimelä tunnetaan ulospäin suuntautuneena positiivisena ihmisenä. Kaupan kassalla työskentelevä lähihoitaja tapaa päivittäin tuhansia raumalaisia. Sen arveltiin demarileirissä yhdeksi selittäväksi tekijäksi äänimäärään.