Energiayhtiöiden myynti on lyhytnäköistä
Porissa ajetaan kaupungin omistaman energiayhtiön vähemmistöosuuden myyntiä.
Energiayhtiön mahdollisessa ja osittaisessa myynnissä on monta puolta. Toisaalta uusi, ammattimainen vähemmistöomistaja toisi yhtiön toimintaan selvät tulostavoitteet ja määrätietoista tekemistä.
Pääomasijoittaja haluaa sijoituksesta tuottoa. On selvää, että varsinkin sähkönsiirron monopoliaseman käyttäminen tuoton saamiseen tapahtuu nostamalla siirtohinnat korkeiksi.
Siksi onkin vaikea nähdä, että myynnistä olisi muuta kuin hetkellistä iloa kaupungin alijäämäistä kassaa paikkaamaan.
Raumalla sähkön siirtohinnat ovat edullisemmat kuin Porissa. Voikin ajatella, että kunnan asukkaat ja yritykset saavat hyötyä siitä, että siirtohinnat ovat maan keskiarvoa alempana. Energiayhtiöstä saa varmasti enemmän tuloutusta omistajalle, jos siirtohinnat nostetaan lain sallimaan kattoon.
Tässä on sisäänrakennettu ajatus siitä, että kaupunki osaa jollakin tavalla käyttää siirtohinnan korotuksen paremmin kuin asukkaat ja yritykset.
Rauman kaupunki teetti selvityksen Rauman Energian arvosta ja merkityksestä paitsi kaupungille myös asukkaille ja yrityksille. Tavoitteena oli saada faktoja siitä, millaista tuottoa kaupunki voi yhtiöltä vaatia ja toisaalta minkä arvoinen omistus kaupungille on.
Sähkön siirtoa ja kaukolämpöä käyttäville voidaan ajatella olevan taloudellisesti eduksi, että hinnat ovat keskiarvoa alemmat. Tuo etu katoaa, jos hinnat nostetaan maan keskiarvoon ja etu siirtyy kunnantuvalle, jos hinnat nostetaan keskiarvon yli. Tavallaan kyseessä on veronkaltainen maksu, sillä siltä on mahdoton välttyä ainakaan sähkönsiirron osalta.
Uusien yritysten miettiessä investointeja tai asukkaiden muuttoa kaupunkiin ovat kiinteät kustannukset yksi osa kokonaisharkintaa. Siksi pakollisten hintojen ja verojen korotuksia tulee miettiä viimeisenä keinona.
Samu Vahteristo
päätoimittaja