Pekka Jalosen Lukko-analyysi: Kärsivällisyys loppu
Kannattajat alkavat olla kypsyneitä Lukon esityksiin.
Yli puolivälin edennyt runkosarja on ollut Lukolta kuin ajelua vuoristoradalla. Kolme ottelua on Lukon pisin voittoputki, kun hyviä esityksiä on nopeasti seurannut paha kompurointi. Pelaamisen taso heittelee myös otteluiden sisällä, kun loistavaa erää seuraa karmea koomailu.
Lukko on sarjataulukossa sijalla kuusi, mutta pistekeskiarvon perusteella vasta seitsemäs. Tavoite on olla runkosarjan neljän parhaan joukossa.
Tällä menolla tavoite on utopiaa.
Nykyisellä pistekeskiarvolla (1,66) Lukko kerää 99 pistettä. Viime kaudella neljäs sija vaati 106 pistettä, 99 pistettä riitti seitsemänteen sijaan.
Lukko on hävinnyt 15 ottelua, joista 10 yhdellä maalilla. Vaikka maalin tappiosta on pitkä matka maalin voittoon, edes siedettävä onnistuminen yhdessä pelin osa-alueessa olisi voinut kääntää ainakin jotkut noista niukoista tappioista voitoiksi: ylivoimapeli.
Lukon ylivoimapeli on toista kautta putkeen iso vitsi. Ylivoimaprosentti 15,79 on SM-liigan surkein ja jopa huonompi kuin viime kaudella (16,77%). Lukko on tehnyt vain 18 ylivoimamaalia, ja se on sarjassa toiseksi vähiten.
Tappara on takonut ylivoimalla 37 maalia onnistumisprosentilla 31,36.
Lukko on sikäli outo joukkue, että se hallitsee selvästi monia tilastoja.
Tasaviisikoin Lukon maaliero 82-54 on sarjan paras, samoin kiekonhallintaprosentti (55,3).
Laukauksissa Lukko on ylivoimainen lauottuaan kohti vastustajan maalia 533 kertaa useammin kuin vastustaja on päässyt laukomaan kohti Lukon maalia (1765-1232). Keskimäärin Lukko laukoo joka ottelussa 16,7 laukausta vastustajaa enemmän.
Lukko on tehnyt toiseksi eniten maaleja (104) ja päästänyt omiin neljänneksi vähiten (79).
Nämä hienot tilastot eivät vain heijastu pistesarakkeeseen. Esimerkiksi lauantaina Kärppiä vastaan Lukko voitti laukaukset 47-26, maaliodottaman 3,3-1,7 ja kiekonhallinnan prosentein 58-42 mutta hävisi 4-5. Lukon maalivahdit torjuivat yhteensä ainoastaan kuusi (6) laukausta.
Monet kannattajat ovat jo menettäneet uskonsa päävalmentaja Tomi Lämsään. Osa vaatii Lämsälle potkuja kesken tämän kauden, osa pelkää Lukon hallituksen jo käyttäneen tai käyttävän Lämsän sopimuksella olevan option myös ensi kaudesta.
Miksi Lukko ei jo ole kertonut, jatkaako Lämsä Raumalla myös ensi kaudella vai ei?
Seuran johto ei ilmeisesti täysin luota Lämsään. Tästä kielii se, että Lämsän sopimuksessa olevaa option päivämäärää siirrettiin joulukuulle. Hallitus on halunnut nähdä, saako päävalmentaja joukkueen pelin uomiinsa vai ei.
Yhdeksästä viime ottelusta Lukko on voittanut neljä ja hävinnyt viisi. Saldon ei pitäisi ainakaan lisätä hallituksen luottoa Lämsään, jonka kohtalon ratkaisee jostain käsittämättömästä syystä hallitus eikä urheilujohtaja Kalle Sahlstedt.
Sahlstedtin ammattitaito riittää kasaamaan yhden SM-liigan kovimmista joukkueista valmentajalle, jonka valinnan ja kohtalon ratkaisevat amatöörit.
PEKKA JALONEN