Uusi valtuusto saa eteensä historiallisen isoja päätöksiä
Rauman seudulle on kaavailtu valtavia investointeja, joista iso osa tulee vihreästä siirtymästä.
Suunniteltujen investointien kokonaissumma nousee jopa 12 miljardiin euroon, joista merkittävä osa koostuu meritulivoimaloista.
Sataman, niin Järviluodon kuin Petäjäksen, suunnitelmat ovat jo miljarditasoa. Niin ikään Lakarin aluetta koskeva asemakaavaluonnos saatiin valmiiksi. Fortum suunnittelee alueelle jättimäistä palvelinkeskusta. Alueelle on 300 hehtaarin varaus.
Kaikki investoinnit tuskin tulevat toteutumaan. Jo osan saaminen toteutuksen vaikuttaa merkittävästi Rauman kehitykseen.
Voidaan puhua Rauma-ilmiöstä, joka mittaluokaltaan nousee Olkiluoto kolmosen tasolle.
Toki sillä erotuksella, että mahdolliset investoinnit toteutuvat pitkällä aikajänteellä.
Raumalla ei voida jäädä odottelemaan, että kaikki tuo edellä mainittu hyvä tapahtuisi itsestään.
Hankkeet vaativat paljon kaupungin päätöksenteolta. On löydyttävä päätöksentekokykyä, rohkeutta tehdä investointeja ja luoda visioita tulevaisuuden varalle.
Jo yksin infran ja liikenneyhteyksin kehittäminen on valtava haaste. Kaiken lisäksi yritysten tarpeisiin pitää kyetä vastaamaan nopeasti ja uskottavasti, kun päätösten aika tulee.
Investoinnit tuovat aina mukanaan myös asioita, jotka eivät kaikkia miellytä. Yksi esimerkki on merituulivoimalahankkeet. Linjojen vetäminen mökkialueiden ja maatilojen lähistöille tai jopa osittain yksityisten tonnien läpi aiheuttavat voimakasta vastustusta.
Pelkkä yleinen taloudellinen hyvä ja työpaikkojen saanti ei ole asia, jonka taakse kaikki kansalaiset automaattisesti asettuvat. Siksi tarvitaan neuvottelukykyä, kompromissihalua ja konsensusta löytää ne keinot, joilla hyvät asiat mahdollistuvat.
Yksi konsensusta edistävä asian on se, että esimerkiksi luottamusmiespaikoissa eniten ääniä saaneet puolueet eivät maksimoi omaa vaikutusvaltaansa, vaan myös pienille puolueille annetaan kohtuullisesti paikkoja esimerkiksi kaupunginhallitukseen.
Sen antaa hyvät lähtökohdat laajalle poliittiselle tahdolle, jota ohjaa ennen kaikkea kaupungin ja alueen kokonaisetu ja intohimot poliittisiin peleihin jäävät vähemmälle.
Pauli Uusi-Kilponen