Tukea omistajanvaihdoksessa – yksin ei prosessissa tarvitse jäädä
Lähes puolet satakuntalaisista pk-yrityksistä suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavan kymmenen vuoden aikana.
Tuija Saarinen
Omistajanvaihdos tulee lähitulevaisuudessa ajankohtaiseksi yhä useammassa satakuntalaisessa pk-yrityksessä. Kevään pk-yritysbarometrin mukaan peräti 49 prosenttia ilmoitti suunnittelevansa omistajanvaihdosta yrityksessään seuraavan kymmenen vuoden aikana ja 33 prosenttia viiden vuoden sisällä. Määrää selittää osaltaan se, että suuret ikäluokat luopuvat parhaillaan yrityksistään.
Satakunnan Yrittäjät on jo pitkään tarjonnut omistajanvaihdosneuvontaa niin myyjille kuin ostajillekin. Palvelun rahoittavat maakunnan kunnat ja kaupungit, mikä on poikkeuksellista, sillä muualla Suomessa toiminta on pääsääntöisesti hankepohjaista.
– Yrittäjien keski-ikä on Satakunnassa korkea, ja neuvonnan puoleen käännytään paljon. Tarjoamme matalan kynnyksen maksutonta palvelua myös niille, jotka eivät ole Satakunnan Yrittäjien jäseniä, toteaa Satakunnan Yrittäjien hankinta- ja omistajanvaihdosneuvoja Jarkko Koskinen.
Omistajanvaihdosneuvonta ei tarjoa sellaisia palveluja, joihin löytyy kaupallista tarjontaa, kuten asiakirjojen laatiminen tai viralliset arvonmääritykset.
– Omistajanvaihdosprosessissa tarvitaan monenlaista osaajaa. Ohjaamme tarvittaessa myös kaupallisten palvelujen piiriin.
Tutkimusten mukaan melko harva yrittäjä on tehnyt varsinaista suunnitelmaa omistajanvaihdoksen toteuttamiseksi.
– Saattaa olla, että tullaan neuvontaan, kun mittarissa on 70 vuotta ja on jo kiire löytää yritykselle jatkaja. Jotta yritys kiinnostaisi ostajia, sen tulee olla myyntikunnossa. Myyntikuntoon laittaminen voi taas vaatia toimenpiteitä, jotka voivat viedä vuosia, joten mitä varhaisemmassa vaiheessa aloitetaan, sen parempi, Koskinen sanoo.
Myyntikuntoisen yrityksen taseen on oltava kunnossa, eikä siellä saa olla mitään sinne kuulumatonta. Jos taseessa on varallisuuseriä, niiden nostaminen järkevästi vie aikansa. Ostajaehdokkaalle pitää pystyä myös näyttämään kirjalliset asiakassopimukset ja työsopimukset.
– Erittäin tärkeää on myös, että yrittäjä on henkisesti sillä tasolla, että on oikeasti valmis luopumaan yrityksestä, lisää yritysasiantuntija Heikki Nurmi Rauman kaupungin yrityspalveluista.
Tunteet ovat usein pinnassa erityisesti sukupolvenvaihdostilanteissa.
– Vanha omistaja haluaa kenties jättää jotain itselleen ja jää niin sanotusti ”nurkkiin pyörimään”. Jatkaja kokee tämän helposti luottamuspulana. Kaikissa yrityksen luopumistilanteissa tulisikin sopia sen ylimenokauden pituus, jonka aikana vanha yrittäjä toimii rinnalla. Ylimenokauden päätöspäivä olisi hyvä sopia myös sukupolvenvaihdoksissa.
Joskus myyntiaikeista kertominen saattaa epäilyttää yrittäjää, ja henkilöstön tai yhteistyökumppanien reaktiota pelätään. Pitäisikö myyntiprosessi hoitaa kenties mahdollisimman pitkälle anonyyminä?
– Sillä tavalla ei yritystä välttämättä saa myytyä. Hyvin usein ostaja saattaa löytyä juuri omasta yrityksestä. Meillä on äärimmäisen hyviä esimerkkejä siitä, miten omistajanvaihdos on onnistuneesti tehty yrityksen työntekijöiden kesken. Kannattaakin olla alusta asti avoin, toteaa Koskinen.
Omistajanvaihdosasiat eivät koske suinkaan ainoastaan iäkkäämpiä yrittäjiä.
– Monet nuoret yrittäjät tekevät tänä päivänä exit-suunnitelman yritykselleen heti aluksi ajatuksenaan, että viiden vuoden päästä yritys myydään. Enää ei odoteta 40 vuotta, että saadaan palkinto elämäntyöstä. Syklit ovat nopeammat ja yrityksiä kehitetään niin, että ne pysyvät myyntikuntoisina.
Nurmen lisäksi Rauman kaupungin yrityspalveluissa toimii yritysasiantuntijana Kaisa Kalliovuo.
– Rauman kaupunki tarjoaa yrityksille elinkaaripalveluja ja tukee näin yrityksiä niiden kaikissa eri vaiheissa. Yhteistyö Satakunnan Yrittäjien omistajanvaihdosneuvonnan kanssa sujuu erittäin hyvin ja pystymme omistajanvaihdoksissa ohjaamaan uutta yrittäjää eteenpäin esimerkiksi informoimalla erilaisista rahoituskanavista. Kun neuvontaa ja tukea on tarjolla, yrittäjä uskaltaa tehdä rohkeitakin päätöksiä, toteaa Kalliovuo.
Hyvä esimerkki yhteistyöstä on tiistaina 20.5.2025 Rauman kaupungintalon valtuustosalissa järjestettävä omistajanvaihdosteemainen tilaisuus. Aiheina tilaisuudessa ovat muun muassa yritysten myyntikunnon varmistaminen ja omistajanvaihdosten rahoitus.