Lämsä: Meillä on selkeä kahden suunnan pelisysteemi
Pauli Uusi-Kilponen
Lukolla ei ole selkeää pelitapaa. Siksi otteen kaukalossa näyttävät ajoittain sekavilta.
Tällaiset väitökset päävalmentaja Tomi Lämsä torppaa tuoreeltaan.
– Meillä on selkeä pelisysteemi kahteen suuntaan eli hyökkäys- ja puolustuspelaamiseen. Kyllä pelaajamme tietävät, miten missäkin tilanteessa pitää pelata. Jos joku ei tätä näe, ei sille voi mitään, päävalmentaja Tomi Lämsä harmittelee.
Viime vuoteen on tapahtunut päävalmentajan mukaan muutosta, joka näkyy muu muassa entistä aktiivisempana puolustamisena. Lukko puolustaa viime kautta enemmän ylöspäin eli paineistaa vastustajaa sen puolustusalueella.
– Näistä tilanteista olemme saaneet irtokiekkoja ja päästy lähemmäs vastustajan maalia, Lämsä selvittää.
Päävalmentaja arvioi SaiPa-pelin jälkeen, että he olivat sitä ennen pelanneet 13 ottelua erinomaisesti. Siitä kielivät kaikki tilastot: laukaukset kohti maalia, maaliodottama, kiekon hallinta jne.
14. peli SaiPaa vastaan oli Lämsän mukaan huono kaksi ja puoli erää.
Vastaavasti vieraspeli Kiekko-Espoota vastaan oli tasapainoinen molempin suuntiin täydet 60 minuuttia.
Kaksoisottelu Ässiä vastaan näytti pitkään siltä, että porilaiset vievät molemmat. Toisen pelin kolmannessa erässä tapahtui jotain, mitä ei juuri missään pallopeleissä näe. Maalivahti John Lethemonin ihmepelastus masensi johtoasemassa olleet porilaiset ja vastaavasti Lukko sai hurmion päälle.
Alle neljässä minuutissa tappilukemat kääntyivät 4–1 voitoksi.
Lukko pelastui katastrofilta, sillä kaksi peräkkäistä tappiota olisi ollut kannattajille liikaa. Katseet olisivat taas kerran kohdistuneet päävalmentajaan, joka viime kädessä vastaa tuloksesta.
Lämsä palaa vielä Lukon pelitavan arvosteluun. Hän näkee asian niin, että muutamat lehtimiehet ovat löytäneet pelitavan puutteet ja toistavat sitä jutuissaan.
– Arvostelu tarttuu sitten yleisöönkin, Lämsä sanoo ja muistuttaa, että yleisöllä ja toimittajilla on toki oikeus mielipiteisiinsä.
Lämsä muistuttaa, että toki hän voisi toistaa sitä samaa kiekkojargonia kuin monet muut valmentajat eli puhua kiekkokontrollista, paineistamisesta jne.
– Mutta en halua lähteä nyt sen yksityiskohtaisemmin lehtien palstoilla meidän pelitapaamme avaamaan. Se on hyödytöntä.
Hän näkee kritiikissä myös myönteisiä puolia.
– Tämä kertoo siitä, miten rakas laji ja seura raumalaisille on.
Keskustelu toki lisää aina myös mielenkiintoa niin seuraa kuin otteluitakin kohtaan. Siitä kertovat jo Lukon ylivoimaiset yleisömäärät kaupungin kokoon suhteutettuna.
Lukko vahvistui täksi kaudeksi. Peräpäähän tuli Nuutti Viitasalo ja Kim Nousiainen, molemmat liigan eliittiä. Hyökkäyspää sai niin ikään huippumiehiä Karson Kuhlmanista ja Patrick Khodorenkosta. Myös Antti Saarela palasi Lukkoon entistä valmiimpana pelimiehenä. Jo kesken viime kauden tulleet Antoine Morand ja Steven Jandric ovat huippupelaajia liigassa. Lukon miehistö onkin nimiltään äärimmäisen vahva.
– Vahvistukset ovat ihan ok, kehuu Lämsä.
Ehkä tärkein vahvistus on sittenkin John Lethemon. Hän tekee tasaisen varmaa työtä. Viime kaudella Lukon maalivahtien torjuntaprosentit jäivät selvästi alle 90 prosentin.
Viime kaudesta suurimmat kehitysaskeleet ovat ottaneet puolustaja Niclas Almari ja Jami Krannila. Molemmat ovat potentiaalisia EHT-pelaajia.
Lukko majailee sarjassa kuuden parhaan sakissa ensimmäisen sarjaneljänneksen jälkeen. Eli pudotuspelejä ajatelleet hyvissä kyttäysasemissa.
Venymiset kolmannen erän viime minuuteilla kahdessa viime kotipelissä kertovat hyvin siitä, millainen potentiaali Lukossa tiukan paikan tulleen on.
Jos Lukko pelaa jatkossa niin kuin nuo kotipelien viime hetket, voidaan arvostelut pelitavasta kirjata menneeseen aikamuotoon.