NHL:ssä harvoilla suomalaisilla on "lisäpelote ja uhka"
Petteri Ikonen / STT
Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen GM Jere Lehtinen ei ole huolissaan, vaikka helmikuussa järjestettävään NHL-pelaajien neljän maan huipputurnaukseen on tyrkyllä varsin vähän suomalaispelaajia, joilla on "lisäpelotteen ja uhkan" tuova erikoisominaisuus.
Tuo erikoisominaisuus on rightin kätisyys. Etenkin NHL:n kärkipään suomalaishyökkääjien joukossa righteja on hämmentävän vähän, ja heistäkin maalinteko-osaamisensa kirkkaimmin todistanut Patrik Laine on sivussa tositoimista polvivamman takia.
Lehtinen ei pidä suomalaisten NHL-tason rightin pelaajien vähyyttä ongelmana, vaikka tietää tavallisesta poikkeavan kätisyyden tuomat mahdollisuudet.
– Se tuo oman uhkansa ja lisäpelotteen toiselle puolelle kaukaloa, kun vaihtoehtoja esimerkiksi ylivoimapeliin tulee. Mutta meillä on hyvä kattaus leftejä ylivoimalle. Nämä leftin pelaajamme ovat aivan huippuja joukkueissaan, Lehtinen painotti STT:lle ennen kuin tieto Laineen tuoreimmasta loukkaantumisesta kiiri rapakon takaa.
Lehtinen viittasi leftin huippupelaajilla esimerkiksi Aleksander Barkoviin, Sebastian Ahoon, Roope Hintziin ja Mikko Rantaseen, joista viimeksi mainittu teki toissa kaudella NHL:n runkosarjassa järisyttävät 55 maalia. Enempään yhdellä kaudella ovat pystyneet suomalaisista vain Teemu Selänne ja Jari Kurri, Suomen jääkiekkohistorian tunnetuimmat rightit.
Lehtinenkin pelasi rightilta ja teki NHL-urallaan kunnioitettavat 243 runkosarjamaalia, mikä on yhdeksänneksi korkein suomalaislukema. Peliuransa jälkeen hän on työskennellyt jo kymmenen vuotta maajoukkueen GM:nä ja tehnyt työtään neljän eri päävalmentajan eli Kari Jalosen, Lauri Marjamäen, Jukka Jalosen ja nyt Antti Pennasen kanssa.
Rightin pelaajien määrä Leijonien arvokilpailujoukkueissa on vaihdellut.
– Jännä miten righteja on välillä enemmän ja välillä vähemmän. Nyt AHL:n puolella on tuloillaan rightin jätkiä, jotka toivottavasti tulevaisuudessa pääsevät ottamaan paikan NHL:stä. Sitten saamme heitä lisää maajoukkueeseenkin, Lehtinen puntaroi ja silmäili vuoden 2026 olympialaistenkin suuntaan.
AHL:ssä kypsyvät esimerkiksi keskushyökkääjät Arttu Hyry, Oliver Kapanen ja Konsta Helenius, jotka pääsivät MM-kilpailuihin jo viime keväänä.
Tshekissä pelatuissa MM-kilpailuissa Jukka Jalosen miehistössä oli peräti yhdeksän rightin pelaajaa, enemmän kuin missään hänen aiemmista arvokilpailujoukkueistaan.
– En osaa sanoa, onko siitä mitään etua. Nykyään rightit ja leftit alkavat olla aika puoliksi jengissä, arveli NHL-paikan vakiinnuttamista yrittävä laitahyökkääjä Valtteri Puustinen, kun STT kysyi häneltä kätisyydestä toukokuussa Prahassa.
Etua tai ei, Suomen rightin pelaajien tilanne NHL:ssä ja neljän maan huipputurnauksen pelaajaspekulaatioissa askarruttaa.
Laine on sivussa alustavasti kahdesta kolmeen kuukautta. Joukkueet neljän maan huipputurnaukseen pitää nimetä jo marras-joulukuun taitteessa, joten hänen osalta ainakin tuoreet näytöt jäävät vähiin. Pelikunto ylipäätään on kysymysmerkki.
Helmikuussa pelattavan turnauksen leijonajoukkueeseen on tyrkyllä rightin hyökkääjistä lähinnä raatajia kuten Joel Armia, miksei myös Kasperi Kapanen tai Jesse Puljujärvi.
Puolustajien joukossa rightien määrä on suurempi. Tosin raamikkaat Rasmus Ristolainen ja Jani Hakanpää lukeutuvat ennemmin telaketjuosastoon kuin ykkösylivoiman viivamiehiin.
Alakertaan on tyrkyllä myös Henri Jokiharju, joka Hakanpään tavoin kuului MM-kultaleijoniin 2019 eli hän on tuttu Lehtiselle ja Pennasellekin, joka toimi tuolloin apuvalmentajana päävalmentaja Jukka Jalosen tiimissä.