Min­ja Vii­ta­nen / STT

Edus­kun­ta­ta­lon jul­ki­si­vun puh­dis­tus­työ on saa­tu pää­tök­seen, ker­too edus­kun­nan vies­tin­tä. Mu­se­o­vi­ras­ton kans­sa vii­me vii­kon tors­tai­na teh­dys­sä kat­sel­muk­ses­sa to­det­tiin, et­tä jul­ki­si­vun ja pyl­väi­den ki­vi­pin­nat sekä sei­nien sau­mat puh­dis­tui­vat use­aan ker­taan teh­dyl­lä kor­ke­a­pai­ne­höy­ry­pe­sul­la hy­vin.

Pyl­väi­den sau­moi­hin imey­ty­nyt­tä vä­riä saa­tiin kui­ten­kin pe­su­ai­neel­la huuh­dot­tua vain osit­tain. Kaik­kea vä­riä sau­mois­ta ei saa­tu pois­tet­tua, kos­ka pie­ni­kin mää­rä käy­tet­tyä ai­net­ta on voi­mak­kaas­ti vär­jää­vää ja sau­ma pi­dät­tää vä­riä te­hok­kaas­ti.

Tä­män ta­kia use­am­mas­ta koh­das­ta pois­tet­tiin sau­maus­laas­tia, jot­ta väri ei siir­tyi­si kos­teu­den myö­tä jo puh­dis­tet­tuun koh­taan. Nämä sau­mat puh­dis­tui­vat ko­ko­naan. Mui­hin sau­moi­hin saat­taa edel­leen nous­ta vä­ri­ai­net­ta nä­ky­viin nii­den kui­vu­es­sa.

Sau­mo­ja jou­du­taan edus­kun­nan vies­tin­nän mu­kaan mah­dol­li­ses­ti avaa­maan ke­vääl­lä vie­lä li­sää, kun sää mah­dol­lis­taa nii­den uu­del­leen­sau­mauk­sen.

Museovirasto ohjasi puhdistusta

Edus­kun­nan vies­tin­nän mu­kaan puh­dis­tus­työ teh­tiin Mu­se­o­vi­ras­ton oh­jauk­ses­sa ja sii­nä käy­tet­tiin mah­dol­li­sim­man ym­pä­ris­töys­tä­väl­lis­tä ja jul­ki­si­vu­ma­te­ri­aa­leil­le vä­hi­ten vau­ri­o­ta ai­heut­ta­vaa me­ne­tel­mää, ja sil­lä saa­tiin pa­ras saa­vu­tet­ta­vis­sa ole­va puh­dis­tus­ta­so.

Edus­kun­nan kiin­teis­tö­pääl­lik­kö Sari Tu­ru­nen ar­vi­oi vii­me vii­kol­la STT:lle, et­tä jul­ki­si­vun puh­dis­tus mak­sai­si noin 15 000 eu­roa. Ar­vi­os­sa ei kui­ten­kaan ol­lut mu­ka­na sau­maus­ten uu­si­mis­ta.

Elo­ka­pi­nan ja ruot­sa­lai­sen Åters­täll Våt­mar­ke­rin ak­ti­vis­tit sot­ki­vat Edus­kun­ta­ta­lon jul­ki­si­vun pu­nai­sel­la maa­lil­la syys­kuun lo­pul­la vas­ta­lau­see­na tur­peen nos­tol­le. Po­lii­si on ker­to­nut tut­ki­van­sa ta­paus­ta tör­ke­ä­nä va­hin­gon­te­ko­na.