Hyökkäys demokratiaa vastaan ja keskisormi oikealle luonnonsuojelutyölle – mielenosoittajien teolle ei heru ymmärrystä
Emmi Tilvis, Anni Keski-Heikkilä / STT
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) katsoo, että Eduskuntatalon töhriminen on hyökkäys demokratiaa vastaan. Halla-aho kommentoi asiaa toimittajille eduskunnassa keskiviikkona.
Myös eduskunnan varapuhemies Tarja Filatov (sd.) pitää Eduskuntatalon vahingoittamista hyökkäyksenä Suomen demokratiaa vastaan.
– Suomen eduskunta on yksi maailman avoimimmista parlamenteista. Yleisöllä on mahdollisuus vapaasti tulla seuraamaan istuntoja, ja eduskunnassa käy kymmeniä tuhansia vieraita vuosittain. Tämä avoimuus ja läpinäkyvyys ovat arvokas osa demokratiaamme ja toivon, että näin voi olla myös jatkossa, sanoo Filatov tiedotteessa.
Hallo-aho ei lähtisi kevyin perustein rajoittamaan kulkua Eduskuntatalon portailla,
– Kynnys lähteä jollain tavoin rajoittamaan ihmisten oikeutta kulkea eduskunnan portailla on varmasti aika korkea, sanoi Halla-aho keskiviikkona iltapäivästä.
Suomen Elokapinan ja ruotsalainen Återställ Våtmarkerin mielenosoittajat suihkuttivat Eduskuntatalon pylväitä punaisella maalilla keskiviikkona aamulla.
Halla-aholta kysyttiin, mistä hänen mielestään kertoo se, että tämänkaltaisia asioita tapahtuu.
– Ehkä se kertoo siitä, että tällainen tietynlainen vandalismi ja yhteiskunnan terrorisoiminen ilmastoasioiden varjolla tuntuu nauttivan jonkinlaista hiljaista hyväksyntää esimerkiksi median taholta, sanoi Halla-aho.
Halla-ahon mielestä Elokapinan aiempien mielenosoitusten seuraamukset mielenosoittajille ovat olleet aika pieniä.
– Jos nyt ajatellaan vaikkapa Elokapinan tempauksia, joilla häiritään ihmisten elämää ja liikennettä.
Hän tulkitsee, että seuraamusten pienuus kannustaa aina vaan rajumpiin tempauksiin.
Poliitikot tuomitsivat töhrimisen laajasti. Työministeri Arto Satonen (kok.) kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että mielenosoitus vahvistaa hänen turvetuotannolle myönteistä kantaansa.
– Olen turvetuotannon puolella, koska se on merkittävä elinkeino ja turvetta tarvitaan moniin tarkoituksiin, myös huoltovarmuuden turvaamiseen.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen mielestä töhriminen on yksiselitteisen tuomittavaa, vaikka asia olisi mikä.
– Kansalaisaktiivisuus ja mielenosoittaminen on oikein kannatettavaa toimintaa, historiallisen rakennuksen töhriminen ei, kirjoitti Pekonen X:ssä.
Euroopan parlamentissa nykyään vaikuttava vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson yhtyi Pekosen kannanottoon.
Myös vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta tuomitsi teon.
– Teko osoittaa vain harkintakyvyn puutetta, kirjoitti Virta.
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) toivoo, että töhrijät laitettaisiin pesemään Eduskuntatalon pylväät.
– Jokainen tällainen tempaus on kuin keskisormi oikealle luonnonsuojelu- ym. työlle, kirjoitti Purra X:ssä.
Myös SDP:n kansanedustaja Pinja Perholehto on sitä mieltä, että tämänkaltainen "sekoilu" pilaa kansalaisaktivismin maineen kokonaan.
– Nolla pistettä tälle järjettömyydelle, kirjoitti Perholehto X:ssä.
Keskustan kansanedustaja Mika Lintilä kirjoitti X:ssä, ettei kyse ole mielenosoituksesta vaan hyökkäyksestä demokratiaa kohtaan.
– Tämä on suora hyökkäys Suomen tasavallan demokratiaa ja parlamentarismia vastaan!