Saa­ra-Mii­ra Kok­ko­nen / STT

Koi­ran­ruo­ka­merk­ki Hau-Hau Cham­pi­o­nin pu­ru­luus­sa ha­vait­tuun mah­dol­li­seen tuo­te­vir­hee­seen ei ole vie­lä löy­ty­nyt syy­tä.

Tuo­tet­ta val­mis­ta­va Prima Pet Pre­mium ker­too tie­dot­tees­sa, et­tä Ruo­ka­vi­ras­ton en­sim­mäi­sis­tä la­bo­ra­to­ri­o­tes­teis­tä ei teh­ty poik­ke­a­via löy­dök­siä.

Mah­dol­li­nen tuo­te­vir­he kos­kee erää ke­vyt­rul­lia, joi­den epäil­lään ai­heut­ta­neen koi­ril­le va­ka­via neu­ro­lo­gi­sia oi­rei­ta. Tuo­te ve­det­tiin pois myyn­nis­tä elo­kuun lo­pul­la.

Prima Pet Pre­mium on lä­het­tä­nyt ke­vyt­rul­lia laa­joi­hin ke­mi­al­li­siin ja mik­ro­bi­o­lo­gi­siin la­bo­ra­to­ri­o­tes­tei­hin. En­sim­mäi­sis­sä tes­teis­sä tut­kit­tiin ki­ven­näis- ja hi­ve­nai­neet, ras­kas­me­tal­lit sekä bi­o­gee­ni­set amii­nit.

Kaik­ki tu­lok­set val­mis­tu­vat ar­vi­ol­ta lo­ka­kuun lop­puun men­nes­sä. Yri­tyk­sen mu­kaan sitä en­nen ei ole var­maa tie­toa pu­ru­lui­den ja koi­rien saa­mien neu­ro­lo­gis­ten oi­rei­den yh­tey­des­tä.

– Olem­me ha­lun­neet teet­tää maa­han­tuo­mas­tam­me pu­ru­luus­ta poik­keuk­sel­li­sen laa­jat la­bo­ra­to­ri­o­tut­ki­muk­set. Ha­lu­am­me teh­dä kai­ken mah­dol­li­sen, jot­ta epäil­ty tuo­te­vir­he löy­tyy ja sen syy saa­daan sel­vil­le, Prima Pet Pre­miu­min toi­mi­tus­joh­ta­ja Timo Pärs­si­nen sa­noo tie­dot­tees­sa.

Ai­em­min yri­tys ar­vi­oi, et­tä kaik­ki tes­ti­tu­lok­set val­mis­tu­vat noin kol­mes­sa vii­kos­sa. Asi­aa on yri­tyk­sen mu­kaan hi­das­ta­nut muun mu­as­sa lui­den vai­kea ma­te­ri­aa­li: nau­dan­na­has­ta val­mis­tet­tu kova pu­ru­luu on han­ka­la tes­ta­ta, sil­lä sitä on vai­kea jau­haa tes­tei­hin tar­vit­ta­vak­si jau­heek­si.

Prima Pet Pre­mium ker­too tie­dot­tees­sa, et­tä yri­tys te­kee pää­tök­set lem­mik­kien eläin­lää­kä­ri­ku­lu­jen kor­vaa­mi­ses­ta heti, kun kaik­ki la­bo­ra­to­ri­o­tut­ki­muk­set ovat val­mis­tu­neet.

So­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa ja jul­ki­suu­des­sa use­at koi­ra­no­mis­ta­jat ovat epäil­leet, et­tä luut ovat ai­heut­ta­neet koi­ril­le muun mu­as­sa ok­sen­te­lua ja huo­no­voin­ti­suut­ta. Li­säk­si eläin­lää­kä­rit ker­toi­vat elo­kuus­sa tut­ki­neen­sa Suo­mes­sa usei­ta akuu­tis­ti sai­ras­tu­nei­ta koi­ria. Koi­ril­la on ol­lut esi­mer­kik­si pa­niik­ki­koh­tauk­sia ja hei­ken­ty­nyt ruo­ka­ha­lu.

Vir­heel­li­sek­si epäil­ty tuo­te on 500 gram­man ke­vyt­rul­la­pak­kaus, jon­ka pa­ras­ta en­nen päi­väys on 16.4.2027. Epäi­lyn koh­tee­na ole­va pu­ru­luu on val­mis­tet­tu Kii­nas­sa pai­kal­li­ses­ta nau­dan­na­has­ta.

Yri­tys on ve­tä­nyt va­ro­toi­men­pi­tee­nä myyn­nis­tä myös muut sa­man toi­mit­ta­jan ja tuo­tan­to­e­rän pu­ru­luut. Niis­sä ei epäil­lä tuo­te­vir­het­tä, mut­ta ne on lä­he­tet­ty va­ro­toi­men­pi­tee­nä myös la­bo­ra­to­ri­o­tes­tei­hin.

Muut myyn­nis­sä ole­vat Hau-Haun pu­ru­luut ovat tur­val­li­sia.