Ee­tu Ha­lo­nen, Mai­ju Yli­pies­sa / STT

Myös toi­ses­sa met­säyh­tiö Stora En­son raak­ku­koh­tees­sa on ta­pah­tu­nut luon­non­suo­je­lu­lain vas­tais­ta toi­min­taa. Asi­as­ta ker­too Kai­nuun ely-kes­kus.

Lain­vas­tai­ses­sa toi­min­nas­sa on kyse pu­ron ylit­tä­mi­ses­tä, ker­too Kai­nuun ely-kes­kuk­sen ym­pä­ris­tö- ja luon­non­va­rat -vas­tuu­a­lu­een joh­ta­jan Sari Myl­ly­o­ja. Ely tar­kas­ti koh­teen met­sän­käyt­töön liit­ty­nei­den epäil­ty­jen rik­ko­mus­ten vuok­si ei­len. Myl­ly­o­jan mu­kaan ely te­kee asi­as­ta ri­ko­sil­moi­tuk­sen lä­hi­ai­koi­na.

Stora En­so il­moit­ti epäil­lys­tä rik­ko­muk­ses­ta ky­sei­ses­sä koh­tees­sa kes­kuk­sel­le vii­me vii­kol­la, kun se kat­soi ai­heel­li­sek­si epäil­lä, et­tei pu­ron yli­tyk­ses­sä ole nou­da­tet­tu ely-kes­kuk­sen ei­kä Stora En­son omia oh­jei­ta.

Puo­lan­gan ta­paus ero­aa ely-kes­kuk­sen mu­kaan Stora En­son ai­em­mas­ta Huk­ka­jo­en ta­pauk­ses­ta ei­kä koh­de edel­ly­tä vas­taa­via akuut­te­ja kun­nos­tus­toi­mia.

– Täs­sä on ky­sees­sä huo­mat­ta­vas­ti pie­nem­pi koh­de, Myl­ly­o­ja sa­noo STT:lle.

– Mit­ta­kaa­val­taan va­hin­ko, mitä siel­lä on ai­heu­tu­nut, on vä­häi­sem­pää.

Stora En­son kor­juu­työ­maal­la si­jait­se­vas­sa Huk­ka­jo­es­sa kuo­li ar­vi­ol­ta jopa tu­han­sia raak­ku­ja Suo­mus­sal­mel­la Kai­nuus­sa elo­kuun puo­li­vä­lis­sä. Raa­kut kuo­li­vat, kos­ka joen yli ajet­tiin met­sä­työ­ko­neil­la.

Po­lii­si tut­kii Huk­ka­jo­en ta­paus­ta tör­ke­ä­nä luon­non­suo­je­lu­ri­kok­se­na. Raak­ku eli jo­ki­hel­mi­sim­puk­ka on erit­täin uha­na­lai­nen laji.

Ely-kes­kus ker­too saa­neen­sa Puo­lan­gan koh­tees­ta met­sän­käyt­töil­moi­tuk­sen vii­me jou­lu­kuus­sa ja an­ta­neen­sa kir­jal­li­sen oh­jeis­tuk­sen raak­ku­jen huo­mi­oi­mi­sek­si.

Myl­ly­o­jan mu­kaan vai­kut­taa kui­ten­kin sil­tä, et­tä en­nen Stora En­soa pu­roa ovat käyt­tä­neet yli­tys­paik­ka­na muut­kin ta­hot.

– Koh­tees­sa on merk­ke­jä sii­tä, et­tä sitä on käy­tet­ty yli­tys­paik­ka­na ai­em­min­kin.

Stora En­son epäi­ly sään­tö­rik­ko­muk­sis­ta Puo­lan­gal­la tuli il­mi hak­kuu­töi­den yh­tey­des­sä teh­tä­vän "nor­maa­lien pro­ses­sien mu­kai­sen" seu­ran­nan ja val­von­nan yh­tey­des­sä, sa­noo yh­ti­ön vies­tin­tä­joh­ta­ja Ing­rid Peu­ra STT:lle.

– Ku­ten ker­roim­me vii­me vii­kol­la, pu­ron yli­tys oli sään­tö­jen­vas­tai­ses­ti teh­ty. Muu­ten yk­si­tyis­koh­tiin ei voi men­nä täs­sä vai­hees­sa, kun tämä on vi­ra­no­mai­sil­la sel­vi­tet­tä­vä­nä, Peu­ra sa­noo.

Mui­ta Puo­lan­gan ja Huk­ka­jo­en ta­paus­ten kal­tai­sia epäi­ly­jä ei Peu­ran mu­kaan ole tois­tai­sek­si tie­dos­sa.

– Mi­kä­li tu­lee mi­tään epä­sel­vyyk­siä, niis­tä hy­vin ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä il­moi­te­taan ely-kes­kuk­sel­le.

Stora En­so ker­toi tä­nään jat­ka­van­sa hak­kui­ta luon­to­ar­voil­taan ar­vok­kais­sa hak­kuu­koh­teis­saan. Yh­tiö kes­keyt­ti hak­kuut ja käyn­nis­ti koh­teis­sa tar­kas­tuk­set Huk­ka­jo­en ta­pauk­sen jäl­keen.

Yh­tiö ker­too tie­dot­tees­saan, et­tä tar­kas­te­tuis­sa koh­teis­sa ei löy­det­ty sään­tö­jen­vas­tai­suuk­sia. Yh­ti­ön mu­kaan tar­kas­tuk­sis­sa ar­vi­oi­tiin uu­del­leen koh­tei­siin liit­ty­vät toi­min­ta­oh­jeet, hak­kuu­suun­ni­tel­mat ja ris­kit.

Kai­nuun ely-kes­kus tar­kas­ti ei­len Puo­lan­gal­la myös toi­sen raak­ku­koh­teen epäil­ty­jen rik­ko­mus­ten vuok­si, mut­ta siel­lä ei ha­vait­tu merk­ke­jä lain­vas­tai­ses­ta toi­min­nas­ta. Koh­tees­ta oli teh­ty elyl­le ylei­söil­moi­tus.

Tie­dot­teen mu­kaan ky­sei­sen pu­ron lä­hei­syy­teen on koh­dis­tu­nut usei­ta met­sän­käyt­töil­moi­tuk­sia. Il­moi­tuk­set ei­vät ole tul­leet kä­sit­te­lyyn Kai­nuun ely-kes­kuk­seen. Koh­tees­sa on usei­ta hak­kuu­oi­keu­den hal­ti­joi­ta.

Ely-kes­kuk­sen mu­kaan koh­teen hak­kuut on ei­li­sen tar­kas­tuk­sen pe­rus­teel­la teh­ty ely-kes­kuk­sen oh­jeis­tus­ten mu­kai­ses­ti ja koh­tees­sa on käy­tet­ty vä­li­ai­kais­ta sil­taa. Ely-kes­kus ei si­ten ha­vain­nut koh­tees­sa tar­vet­ta jat­ko­toi­men­pi­teil­le.

Mui­ta vas­taa­via ylei­söil­moi­tuk­sia ei Myl­ly­o­jan mu­kaan ole täl­lä het­kel­lä tie­dos­sa.

Raak­ku­e­siin­ty­mien suo­je­le­mi­sek­si ely-kes­kus ei ker­ro kum­man­kaan Puo­lan­gan koh­teen tar­kem­paa si­jain­tia jul­ki­suu­teen.