Ter­hi Ri­o­lo Uu­si­vaa­ra / STT

Pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­po (kok.) syyt­ti kes­ki­viik­ko­na Kun­ta­mark­ki­noi­den puo­lu­e­joh­don pa­nee­lis­sa op­po­si­ti­o­ta vää­rän ku­van an­ta­mi­ses­ta hal­li­tuk­sen toi­mis­ta työ­pe­räi­sen maa­han­muu­ton suh­teen.

Or­poa en­nen pu­heen­vuo­ron oli käyt­tä­nyt vih­rei­den pu­heen­joh­ta­ja So­fia Vir­ta, joka oli to­den­nut, et­tä työn­te­ki­jöi­tä tar­vi­taan kun­nis­sa esi­mer­kik­si var­hais­kas­va­tuk­seen sekä so­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lui­hin.

– Tämä on ihan tur­ha ei­päs-joo­pas-kes­kus­te­lu, kun me nä­em­me, et­tä vä­keä tar­vi­taan. Me tie­däm­me, mikä ide­o­lo­gia sitä jar­rut­taa. Mut­ta vä­keä tä­hän maa­han tar­vi­taan, jos me ha­lu­am­me kan­sain­vä­li­ses­sä kil­pai­lus­sa pär­jä­tä, Vir­ta sa­noi.

Or­po to­te­si, et­tä hal­li­tus te­kee lu­ke­mat­to­mia toi­men­pi­tei­tä, joil­la työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa li­sä­tään. Hän sa­noi, et­tä esi­mer­kik­si työ­pe­räis­ten ha­ke­mus­ten kä­sit­te­ly­a­jat ovat vuo­den ai­ka­na las­ke­neet ja eri­tyi­so­saa­jien osal­ta on pääs­ty al­le vii­kon kä­sit­te­ly­ai­koi­hin.

– Te an­nat­te vää­rän ku­van sii­tä, mitä hal­li­tus te­kee ja mitä Suo­mes­sa ta­pah­tuu. Te hait­taat­te sil­lä Suo­men hou­kut­te­le­vuut­ta ja ku­vaa. Pi­täi­si py­syä fak­tois­sa, Or­po sa­noi op­po­si­ti­o­puo­lu­ei­den joh­ta­jien suun­taan.

Suu­rim­man op­po­si­ti­o­puo­lu­een SDP:n pu­heen­joh­ta­ja Ant­ti Lindt­man tuoh­tui väit­tees­tä.

– Kaik­ki ne ra­sis­mi­ko­hut, joi­ta olem­me hal­li­tuk­ses­sa näh­neet, kaik­ki se kuva, joka sii­tä on läh­te­nyt, niin nyt on­gel­ma ovat­kin he, jot­ka nos­ta­vat esiin esi­mer­kik­si tä­män jär­jet­tö­män kol­men tai kuu­den kuu­kau­den sään­nön. Tämä on us­ko­ma­ton väi­te, Lindt­man sa­noi.

Myös kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­ja Ant­ti Kaik­ko­nen sa­noi ole­van­sa huo­lis­saan hal­li­tuk­sen po­li­tii­kas­ta.

– Al­kaa syn­tyä sel­lais­ta mie­li­ku­vaa, et­tä tän­ne ei oi­kein ha­lu­ta po­ruk­kaa. Ja jopa sel­lais­ta, et­tä jou­tai­si nyt­kin läh­teä vä­keä pois, kei­tä tääl­lä on. Ja tämä on kyl­lä ai­ka ly­hyt­nä­köi­nen il­ma­pii­ri. Me tar­vit­sem­me ih­mi­siä töi­hin, osal­lis­tu­maan yh­teis­kun­taan, ko­tou­tu­maan Suo­meen.

Kes­kus­te­lu al­koi sii­tä, kun pa­ne­lis­te­ja pyy­det­tiin ot­ta­maan vih­re­äl­lä tai pu­nai­sel­la li­pul­la kan­taa sii­hen, pi­täi­si­kö Suo­men si­tou­tua hal­li­tus­puo­lue RKP:n ke­säl­lä esit­tä­mään ta­voit­tee­seen, et­tä net­to­maa­han­muut­to oli­si 40 000 hen­keä vuo­des­sa.

Pää­mi­nis­te­ri Or­po nos­ti esiin sekä vih­re­än et­tä pu­nai­sen la­pun.

– Pi­dän kiin­ni hal­li­tu­soh­jel­mas­ta. Me so­vim­me sil­loin, et­tä me em­me ase­ta mi­tään tiet­tyä nu­mee­ris­ta mää­rää, mikä on mei­dän ta­voit­teem­me. Mut­ta me ta­voit­te­lem­me sitä, et­tä me li­sääm­me osaa­mis­pe­rus­teis­ta maa­han­muut­toa.