Jan­ne Ran­ta­nen

Yrit­tä­jä Ari Sal­mi on seu­ran­nut tyy­ty­väi­se­nä La­ka­rin alu­een ke­hit­ty­mis­tä. La­ka­riin ovat nous­seet Lo­gen­tin, HKSca­nin, De­le­ten ja LM-Suo­mis­ten ko­me­at ra­ken­nuk­set. Val­mis­tu­mas­sa on CPC Fin­lan­din au­rin­ko­voi­ma­la. For­tu­mil­le va­rat­tiin tont­ti da­ta­kes­kus­ta var­ten.

– Rau­ma on hoi­ta­nut tä­män hie­nos­ti. Yri­tyk­set te­ke­vät rat­kai­su­jaan ly­hy­eh­köl­lä ai­ka­jän­teel­lä. Ei­vät fir­mat jää odot­ta­maan, et­tä kaa­va saa­daan hy­väk­syt­tyä ja kun­nal­lis­tek­niik­ka ra­ken­net­tua. Sii­hen me­nee vuo­si­kau­sia. Oli fik­sua ra­ken­taa koko La­ka­rin alue ker­ral­la val­miik­si, kiit­te­lee Sal­mi.

Päät­tä­väi­ses­ti ja roh­ke­as­ti Rau­ma myös os­ti te­la­kan, kun STX päät­ti sen sul­kea kym­me­ni­sen vuot­ta sit­ten. Näin kau­pun­ki tur­va­si mah­dol­li­suu­den jat­kaa lai­van­ra­ken­nus­ta.

– Se­kin oli noin 20 mil­joo­nan eu­ron sat­saus, joka on kan­nat­ta­nut. Te­la­kal­la on suu­rin työ­kuor­ma kos­kaan ja se työl­lis­tää noin 1700 ih­mis­tä, sa­noo Sal­mi.

Kii­tok­set an­sait­see Sal­mi it­se. Hän on yk­si uu­den te­lak­ka­yh­tiö RMC:n pe­rus­ta­jis­ta. Sal­men Ol­der­man-yh­tiö omis­taa RMC:stä kym­me­ni­sen pro­sent­tia.

Sal­men voi ni­me­tä myös La­ka­rin ve­tu­rik­si. Hän piti suur­ten yri­tys­tont­tien tar­vet­ta ak­tii­vi­ses­ti esil­lä. Kun te­ol­li­suu­sa­lue to­teu­tui Sal­mi toi oman fir­man­sa, Lo­gis­ti­kak­sen, en­sim­mäi­se­nä sin­ne.

– Rau­mal­la oli tar­jo­ta vain 1500 ne­li­ö­tä yri­tys­tont­te­ja, kun Lo­gis­ti­kas haki paik­kaa isol­le lo­gis­tiik­ka­kes­kuk­sel­le. Uu­den Rau­man leh­ti­ju­tus­sa si­tou­duin ra­ken­nut­ta­maan Rau­mal­le, jos lo­gis­tiik­ka- ja te­ol­li­suu­sa­lue jon­ne­kin saa­daan, muis­te­lee Sal­mi.

Leh­ti­ju­tun jäl­keen Sal­mi pää­si esit­te­le­mään asi­aa Rau­man kaup­pa­ka­ma­ril­le ja kau­pun­gin­val­tuus­ton il­ta­se­mi­naa­riin. Hän pys­tyi pe­rus­te­le­maan, mik­si ”si­sä­maa­sa­ta­mal­le” oli­si tar­vet­ta.

– Jut­tu al­koi elää ja kau­pun­gin­joh­ta­ja Kari Kos­ki pis­ti vauh­tia. Elet­tiin taan­tu­maa, jo­ten kau­pun­ki sai neu­vo­tel­tua hy­vän hin­nan maan­ra­ken­nus­töil­le. Kau­pun­ki saa si­joi­tuk­sen­sa ta­kai­sin vuok­ri­na.

Lo­gis­ti­kak­sen laa­jen­tu­mi­nen La­ka­riin ei käy­nyt ihan ki­vut­ta, sil­lä Sal­mi oli vä­lis­sä eh­ti­nyt si­tou­tua RMC:n osak­kaak­si.

– Mut­ta sa­nam­me pi­dim­me. Yri­tys voi hy­vin ja La­ka­ris­sa on pal­jon mui­ta­kin työ­paik­ko­ja. Rau­maa voi on­ni­tel­la sii­tä, et­tä on ol­lut riit­tä­väs­ti po­ruk­kaa, joka nä­kee tar­peek­si kau­as. Kau­pun­gin­val­tuus­toa myö­ten on ym­mär­ret­ty te­ol­lis­ten työ­paik­ko­jen ar­vo ja mer­ki­tys.

Sal­mi luo­pui pe­rus­ta­man­sa lo­gis­tiik­ka­fir­man osak­keis­ta vai­heit­tain. An­sait­tu­ja elä­ke­päi­viä hän ei vie­lä mal­ta jää­dä viet­tä­mään.

Hän on osak­kaa­na RMC:ssä, jon­ka hal­li­tuk­ses­sa hän vai­kut­ti yh­dek­sän vuot­ta. Nyt Sal­mi on hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Plan­ne­ris­sa ja Tool­sel­lis­sä, jois­sa hän on osak­kaa­na. Li­säk­si mie­hel­lä on Rau­mal­la kiin­teis­tö­o­mis­tuk­sia.

Ko­vin ylei­ses­sä tie­dos­sa ei Rau­mal­la tai­da ol­la, mikä Sal­mea ny­kyi­sin eni­ten työl­lis­tää: Nuu­ta­jär­ven Pruu­ki. La­si­ky­län kiin­teis­töt ovat Sal­men yh­ti­ön omis­tuk­ses­sa.

Sal­mi in­nos­tuu saa­des­saan ker­toa, mi­ten Nuu­ta­jär­ven te­ol­lis­ta ra­ken­nus­pe­rin­töä ja toi­min­nal­lis­ta his­to­ri­aa säi­ly­te­tään. Re­mont­te­ja on teh­ty, toi­min­taa ke­hi­tet­ty ja asi­a­kas­kun­taa laa­jen­net­tu.