Uu­tis­Rau­ma

Ga­su­min uu­sin kaa­su­tank­kau­sa­se­ma Rau­mal­la on avat­tu asi­ak­kail­le. Rau­man ase­mal­ta saa sekä nes­tey­tet­tyä et­tä pai­neis­tet­tua kaa­sua, eli ase­mal­la voi tan­ka­ta sekä hen­ki­lö­au­to­ja et­tä ras­kaan lii­ken­teen ajo­neu­vo­ja.

Ku­ten muut­kin Ga­su­min tank­kau­sa­se­mat, myös Rau­man ase­ma myy tank­kaa­jil­le vain bi­o­kaa­sua, sil­lä maa­kaa­sun ja­ke­lu kai­kil­la Ga­su­min Suo­men ase­mil­la on päät­ty­nyt elo­kuun lo­pus­sa.

– Uu­den ase­man avau­tu­mi­sen myö­tä Ga­sum tar­jo­aa alu­eel­la toi­mi­vil­le yri­tyk­sil­le mah­dol­li­suu­den siir­tyä vä­hä­pääs­töi­siin kul­je­tuk­siin bi­o­kaa­sul­la, muis­tut­taa Ga­su­min Suo­men lii­ken­teen lii­ke­toi­min­ta­joh­ta­ja Juho Kur­ra.

– Eri­tyi­ses­ti ras­kaan lii­ken­teen toi­mi­jat ovat toi­vo­neet kaa­su­tank­kau­sa­se­maa Rau­mal­le, sil­lä ky­sees­sä on tär­keä lo­gis­ti­nen sol­mu­koh­ta. Seu­dul­la on vilk­kaas­ti lii­ken­nöi­ty sa­ta­ma sekä pal­jon met­sä- ja muu­ta te­ol­li­suut­ta. Ase­ma pal­ve­lee myös eri­no­mai­ses­ti län­si­ran­ni­kon kul­je­tus­lii­ken­net­tä, sil­lä ase­ma si­jait­see ai­van val­ta­tie 8:n vä­lit­tö­mäs­sä lä­hei­syy­des­sä, Kur­ra to­te­aa.

Rau­man tank­kau­sa­se­ma si­jait­see osoit­tees­sa Sta­tii­vi­tie 2. Kaik­ki lii­ken­ne­kaa­sun tank­kau­sa­se­mat löy­ty­vät kar­tal­ta Ga­su­min net­ti­si­vuil­ta.

Bi­o­kaa­sua käyt­tä­mäl­lä on mah­dol­lis­ta vä­hen­tää ras­kaan lii­ken­teen pääs­tö­jä mer­kit­tä­väs­ti kus­tan­nus­te­hok­kaal­la ta­val­la. Täy­sin uu­siu­tu­van bi­o­kaa­sun koko elin­kaa­ren ai­kai­set pääs­töt ovat kes­ki­mää­rin 90 pro­sent­tia pie­nem­mät kuin pe­rin­tei­sel­lä fos­sii­li­sel­la polt­to­ai­neel­la, ku­ten die­se­lil­lä.

Lo­gis­tiik­ka- ja kul­je­tu­syh­ti­öt ovat tär­ke­äs­sä roo­lis­sa lii­ken­teen pääs­tö­jen vä­hen­tä­mi­ses­sä, sil­lä ras­kaan lii­ken­teen pääs­töt muo­dos­ta­vat noin 40 pro­sent­tia lii­ken­teen ko­ko­nais­pääs­töis­tä Suo­mes­sa. Ras­kaan ajo­neu­von pääs­töt ovat mo­nin­ker­tai­set hen­ki­lö­au­toon ver­rat­tu­na suu­rem­man polt­to­ai­neen ku­lu­tuk­sen ja pit­kien ajo­ki­lo­met­rien seu­rauk­se­na.

Ga­su­min stra­te­gi­nen ta­voi­te on tuo­da vuo­teen 2027 men­nes­sä poh­jois­mai­sil­le mark­ki­noil­le seit­se­män te­ra­wat­ti­tun­tia (TWh) uu­siu­tu­vaa kaa­sua vuo­des­sa, mikä on noin nel­jä ker­taa enem­män kuin täl­lä het­kel­lä. Mää­rä tar­koit­tai­si vuo­sit­tais­ta yh­teen­las­ket­tua 1,8 mil­joo­nan hii­li­di­ok­si­di­ton­nin pääs­tö­vä­hen­nys­tä Ga­su­min asi­ak­kail­le.