Raumaster katsoo tulevaan positiivisin odotuksin
Tytäryhtiö Raumaster Paper investoi Poriin uusiin tiloihin.
Samu Vahteristo
Raumalainen materiaalinkuljetustekniikkaan erikoistunut Raumaster jatkaa vahvassa nosteessa. Raumaster konserni teki elokuussa loppuneella tilikaudella historiansa suurimman liikevaihdon 188 miljoonaa euroa, josta tulosta jäi lähes 22 miljoonaa.
Joulukuun alussa toimitusjohtajana aloittanut Pasi Vuorinen kehuukin Raumasteria vuolaasti.
– On hienoa olla toimitusjohtajana yrityksessä, joka on erinomaisesssa kunnossa. Tavoite on silti aina saada toiminta paremmaksi, mutta tässä se on haastavaa. Mutta parhaasta voi tulla vielä parempi, Vuorinen pohtii.
Vuorinen on toiminut metalliteollisuudessa johtotehtävissä koko työuransa.
Vuorisen työura alkoi telakkateollisuudesta 90-luvulla ja siitä jatkui alihankintakonepajan toimitusjohtajana. Hän täydensi osaamistaan opiskelemalla kauppatieteitä ja viimeksi oli Amomatic-nimisessä yrityksessä toimitusjohtajana.
– Kovin paljon ennen tuloani tänne en Raumasteria tuntenut. Paljon tässä on toki yhteneväisyyksiä aikaisempien kanssa, isommassa mittakaavassa, mutta samanlaiset toiminnot, Vuorinen pohtii.
Raumaster toimii kansainvälisesti ja sen toimittamat materiaalinsiirtojärjestelmät asennetaan kokonaisutoimituksina paikoilleen eri puolille maailmaa.
– Kansainvälinen liiketoiminta on itselle lähellä sydäntä. Olen vahvasti ollut pk-yritysten kansainvälistymisen puolestapuhuja. Se on Suomen kannalta tärkeää, sillä olemme liian pieni maa toimimaan vain sisämarkkinoilla, Vuorinen sanoo.
Raumasterilla on omaa tuotantoa Raumalla ja Ylöjärvellä. Iso osa järjestelmien valmistuksesta tulee yhteistyökumppaniverkoston kautta.
Raumaster on erottanut paperiteollisuutta palvelevan liiketoimintansa Raumaster Paper -nimiseen omaan tytäryhtiöön.
– Paperille valmistui Porin Söörmarkkuun kohtuullisen iso tuotantotila ja yhtiöllä on myös hyvä tilanne.
Raumasterin toimittamien järjestelmien toimitusajat ovat pitkiä, joten seuraavankin tuloskauden luvut alkavat olla jo tiedossa.
– Nyt käynnissä oleva, syyskuussa alkanut tilikausi tulee olemaan samaa ennätystasoa. Nyt tehdään kauppoja vuodelle 2026 ja sen näkymiä mietitään.
Vuorisen mukaan varsinkin Euroopassa on ollut pitkään hiljaisempi jakso investointiteollisuudessa.
– Viime kesästä asti on ollut hiljaisempaa. On haluttu katsoa mihin korkotaso asettuu. Samoin Yhdysvaltain vaalien tilanne on syksyllä tuonut odottavaa tunnelmaa ja tietysti Venäjän tilanne aiheuttaa epävarmuutta. Saksa on aika hankalassa tilanteessa, mikä aiheuttaa odottavaa mielialaa, Vuorinen luettelee.
– Oma näkemykseni on, että jossakin kohtaa investointipaineen pitää lähteä purkautumaan. Uskon, että se alkaa tapahtua ensi vuoden ensimmäisellä tai toisella kvartaalilla, mikä tarkottaisi, että 2026 meillä olisi hyvin valmistuvia töitä.
Raumaster tekee materiaalinkuljetusratkaisuja erityisesti puunkäsittelyyn sekä voimalaitoksiin. Koko ajan kiristyvien päästörajoitusten takia erilaiset polttolaitokset ovat tarkastelun alla. Esimerkiksi turpeen polttaminen on vähenyt merkittävästi.
– Ympäristövaatimuksia varmasti tullaan kiristämään ja sitä kautta pienimuotoinen polttaminen tehdään vaikeaksi. Pienet kunnalliset lämpölaitokset ovat ensin vaikeuksissa. Teollisen mittakaavan laitoksissa, jotka ovat meidän markkinaa, polttamisessa voidaan käsitellä savukaasut ja optimoida prosessi aivan eri tavalla.
– Ei polttaminen tule täysin loppumaan. Kun laitos tehdään, sen käyttöikä on vähintään 20 vuotta. Jätevirtoja syntyy aina, on se sitten puunkuorta tai muuta poltettavaa. Kun eri jakeita erotetaan, tulee enemmän käsittelyä, mikä tuo meille enemmän kuljetettavaa, Vuorinen pohtii.
Paperin kulutus on laskenut tasaisesti jo pitkään, mutta samaan aikaa pahvin kulutus on lisääntynyt.
– Pahvia ja paperia tullaan tekemään puusta ja puuta käsitellään. En näe sillä sektorilla dramaattisia muutoksia näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa.
Raumaster työllistää yli 400 henkilöä. Henkilöstön vaihtuvuus on ollut vähäistä.
– Meidän hyvän liiketoiminnan tekevät osaavat ja motivoituneet työntekijät. Olemme asiantuntijaorganisaatio, jossa on korkeasti koulutettua ja hyvin ammattitaitoista henkilöstöä, Vuorinen kiittää.
Eläköityvien tekijöiden tilalle isossa organisaatiossa kaivataan jatkusti uusi tekijöitä ja osaavan työvoiman saantia Vuorinen pitää haasteena.
– Rauma ei ole mikään metropoli ja kilpaillaan samoista tekijöistä isompien kaupunkien kanssa.
– Vaikka etätyötä tehdään paljon, olen sitä mieltä, että läsnäoloa tarvitaan. Asiantuntijatyö on myös luovaa työtä ja siihen tarvitaan tiimiä ja yhteistyötä. Hyviä keskusteluja olen jo nyt käynyt esimerkiksi kahvikoneen vieressä ja niitä keskusteluja ei synny Teamsissä, Vuorinen sanoo.
Kuukauden aikana ei Rauma ole vielä turkulaiselle Vuoriselle tullut tutuksi.
– Hyvin vähän olen vielä ehtinyt tutustua kaupunkiin. Vaimo on Porin seudulta, niin ollaan aina vauhdikkaasti menty Rauman ohi, hän nauraa.
Perheellä on kakkoskoti Vehmaalla, jossa aikaa tulee vietettyä yhtä paljon kuin Turussakin.
– Voikin sanoa, että harrastan kiinteistönhuoltoa, sillä aina jotakin ylläpitotarvetta löytyy.