Em­mi Til­vis, San­na Ni­ku­la, Tuo­mas Sa­vo­nen / STT

Yleis­ra­di­oon koh­dis­tu­vien sääs­tö­jen suu­ruus sel­vi­si vih­doin tors­tai­na, kun asi­aa poh­ti­nut työ­ryh­mä pää­si rat­kai­suun ja edus­kun­ta­ryh­mät Lii­ke Ny­tiä lu­kuun ot­ta­mat­ta hy­väk­syi­vät sen.

Par­la­men­taa­ri­sen Yle-työ­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja Ma­ti­as Mart­ti­nen (kok.) ker­toi tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa, et­tä vuo­den 2027 ta­sos­sa Yleä kos­ke­vien sääs­tö­jen vai­ku­tus on noin 66 mil­joo­naa eu­roa.

Yle ker­too verk­ko­si­vuil­laan, et­tä sen ra­hoi­tus oli vii­me vuon­na 576 mil­joo­naa eu­roa, ve­ro­jen jäl­keen 523 mil­joo­naa eu­roa.

Sääs­töt to­teu­te­taan niin, et­tä Ylen in­dek­si jää­dy­te­tään vuo­sik­si 2025–2027 ja Ylen alen­net­tu 10 pro­sen­tin ar­von­li­sä­ve­ro­kan­ta (alv) nos­te­taan 14 pro­sent­tiin vuo­den 2026 alus­ta al­ka­en.

Ko­ko­nais­leik­kauk­ses­ta in­dek­si­jää­dy­tyk­sen osuus on 47 mil­joo­naa eu­roa ja ar­von­li­sä­ve­ro­kan­nan muu­tok­sen 19 mil­joo­naa eu­roa.

Työ­ryh­män jä­sen Jen­ni Pit­ko (vihr.) sa­noi tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa, et­tä 19 mil­joo­nas­sa eu­ros­sa ei ole kui­ten­kaan huo­mi­oi­tu alv-vä­hen­nyk­siä, joi­ta Yle te­kee os­tois­taan.

– Sen ta­kia tämä 19 mil­joo­naa (eu­roa) ei tule to­teu­tu­maan sel­lai­se­naan, kos­ka me olem­me myös päät­tä­neet nos­taa näi­tä os­to­ja.

Työ­ryh­mä lin­ja­si, et­tä Ylen tu­li­si li­sä­tä ko­ti­mais­ten tuo­tan­to­jen os­to­ja riip­pu­mat­to­mil­ta tuot­ta­jil­ta ja tuo­tan­to­pal­ve­lui­den sekä mui­den ko­ti­mais­ten esi­tys- ja käyt­tö­kor­vaus­ten han­kin­to­ja 15–20 pro­sen­til­la vuo­teen 2030 men­nes­sä vuo­sien 2021–23 kes­ki­ar­vos­ta.

Mie­tin­tö on komp­ro­mis­si, jota on hie­rot­tu pit­kään ja osin ki­vu­li­aas­ti. Nyt myös Yle-komp­ro­mis­sin ke­säl­lä kaa­ta­neet vih­rei­den ja va­sem­mis­to­lii­ton edus­kun­ta­ryh­mät hy­väk­syi­vät mie­tin­nön Yleis­ra­di­on ra­hoi­tuk­ses­ta.

STT:lle ker­rot­tiin jo kes­ki­viik­ko­na, et­tä mie­tin­nön Ylen ra­hoi­tus­ta kos­ke­viin osiin ei ole teh­ty muu­tok­sia hei­nä­kuun jäl­keen.

Isoim­mat hal­li­tus­puo­lu­eet pe­rus­suo­ma­lai­set ja ko­koo­mus ovat vaih­to­eh­to­bud­je­teis­saan eh­dot­ta­neet vie­lä mit­ta­vam­pia leik­kauk­sia.

Ko­koo­mus eh­dot­ti vuo­den 2023 vaih­to­eh­to­bud­je­tis­saan yh­teen­sä yli 120 mil­joo­nan eu­ron sääs­tö­jä Ylel­le. Pe­rus­suo­ma­lai­set oli­si vaih­to­eh­to­bud­jet­tin­sa mu­kaan lei­kan­nut Ylen mää­rä­ra­hois­ta pe­rä­ti nel­jä­so­san eli run­saat 140 mil­joo­naa eu­roa.

Pe­rus­suo­ma­lai­sia työ­ryh­mäs­sä edus­ta­nut Jo­a­kim Vi­ge­lius piti lop­pu­tu­los koh­ta­lai­se­na tai jopa hy­vä­nä.

– Pe­rus­suo­ma­lai­sil­le on ol­lut tär­ke­ää se, et­tä Ylel­tä lei­ka­taan nyt enem­män kuin kos­kaan en­nen. Sekä in­dek­si­ko­ro­tuk­set seu­raa­vak­si kol­mek­si vuo­dek­si et­tä al­vin ko­ro­tuk­set tu­le­vat tar­koit­ta­maan seu­raa­va­na nel­jä­nä vuon­na noin 200 mil­joo­naa eu­roa vä­hem­män Yleis­ra­di­on toi­min­taan kuin jos oli­si jat­ket­tu nor­maa­lil­la va­ki­oi­dul­la Ylen kas­vu-ural­la, Vi­ge­lius las­ki.

– Nämä ovat hyvä poh­ja tu­le­vai­suu­des­sa teh­tä­vil­le, mah­dol­li­ses­ti suu­rem­mil­le Yleis­ra­di­on ra­hoi­tuk­sen uu­del­lee­nar­vi­oin­neil­le, teh­tä­vien ra­jaa­mi­sel­le ja toi­min­nan jär­ke­vöit­tä­mi­sel­le, Vi­ge­lius jat­koi.

Vi­ge­lius sa­noi tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa, et­tä pe­rus­suo­ma­lai­set on ol­lut jo hal­li­tus­neu­vot­te­luis­sa val­mis hyl­kää­mään aja­tuk­sen par­la­men­taa­ri­suu­des­ta, eli sii­tä et­tä Ylen sääs­töis­tä pää­te­tään kaik­kien edus­kun­ta­puo­lu­ei­den kes­ken yk­si­mie­li­ses­ti.

– Se ei ole osa nor­maa­lia de­mok­ra­ti­aa, et­tä edes näin toi­mi­taan. Läh­tö­koh­ta­na on se, et­tä jos ih­mi­set ää­nes­tä­vät maa­han enem­mis­tö­hal­li­tuk­sen, niin sil­lä pi­tää ol­la mah­dol­li­suuk­sia myös edis­tää sitä po­li­tiik­kaa, mitä hei­dän ää­nes­tä­jän­sä ovat ha­lun­neet, Vi­ge­lius la­ta­si.

Mie­tin­nös­sä lin­ja­taan, et­tä työ­ryh­mä pi­tää tär­ke­ä­nä, et­tä jat­kos­sa­kin Yleä kos­ke­va pää­tök­sen­te­ko ta­pah­tuu va­kiin­tu­neen ta­van mu­kai­ses­ti par­la­men­taa­ri­ses­ti.

Va­sem­mis­to­liit­toa par­la­men­taa­ri­ses­sa työ­ryh­mäs­sä lop­pu­vai­hees­sa edus­ta­nut Ai­no-Kai­sa Pe­ko­nen ar­vi­oi, et­tä työ­ryh­män toi­min­nas­sa mur­tui kä­si­tys par­la­men­taa­ri­ses­ta pää­tök­sen­te­os­ta. Pää­dyt­tiin ota tai jätä -ti­lan­tee­seen.

– Jos yh­del­lä ryh­mäl­lä ja yh­del­lä puo­lu­eel­la ei ole ha­lua tai tar­vet­ta löy­tää par­la­men­taa­ris­ta so­pua, niin neu­vot­te­lu­ti­lan­ne ei mi­nun mie­les­tä­ni ole ai­to ei­kä vas­taa sitä kä­si­tys­tä par­la­men­taa­ri­suu­des­ta, mikä mi­nul­la on ol­lut vuo­sien ajan täs­sä ta­los­sa, Pe­ko­nen sa­noi sel­väs­ti sy­dä­mis­ty­nee­nä.

Myös vih­rei­den Pit­ko koki, et­tä työ­ryh­män työn yl­lä lei­jui jat­ku­va uh­ka sii­tä, et­tä hal­li­tus ryh­tyy to­teut­ta­maan Ylen sääs­tö­toi­mia omin päin, jos par­la­men­taa­ri­ses­sa ryh­mäs­sä ei saa­da so­pua ai­kaan.

– On ai­ka laa­jas­ti ym­mär­ret­ty ylei­seu­roop­pa­lai­sek­si lin­jak­si de­mok­raat­ti­sis­sa mais­sa, et­tä kun on kyse jul­ki­ses­ti ra­hoi­te­tus­ta me­di­as­ta, pää­tök­set teh­dään par­la­men­taa­ri­ses­ti, ei yh­den hal­li­tuk­sen oh­jaa­ma­na, Pit­ko pai­not­ti.

Yle-työ­ryh­mä esit­tää, et­tä Ylen on avat­ta­va toi­min­taan­sa ja ta­lout­taan mah­dol­li­sim­man laa­jas­ti. Yle-la­kiin li­sät­täi­siin uu­si py­kä­lä, jon­ka pe­rus­teel­la Ylen tu­li­si jat­kos­sa ak­tii­vi­ses­ti jul­kais­ta tie­toa omas­ta toi­min­nas­taan ja ta­lou­des­taan.

Mart­ti­nen sa­noi tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa, et­tä tämä tar­koit­taa esi­mer­kik­si hen­ki­lös­tö­kus­tan­nus­ten ja yk­sik­kö­koh­tais­ten kus­tan­nus­ten avaa­mis­ta ny­kyis­tä laa­jem­min.

Mart­ti­nen piti avoi­muu­den li­sää­mis­tä mer­kit­tä­vim­pä­nä muu­tok­se­na, jota työ­ryh­mä työs­sään esit­tää.

– Yle toi­mii ve­ro­va­roin jul­ki­sen pal­ve­lun tuot­ta­ja­na. Sik­si työ­ryh­mä pi­tää tär­ke­ä­nä, et­tä Yle näyt­tää esi­merk­kiä ra­han­käy­tön avoi­muu­des­sa ja lä­pi­nä­ky­vyy­des­sä, Mart­ti­nen sa­noi.