Las­si La­pin­tie, Mari Are­va / STT

Rau­mal­la kes­ki­viik­ko­na vie­rail­lut pre­si­dent­ti Ale­xan­der Stubb ker­toi Ka­rin kam­puk­sel­la jär­jes­te­tys­sä ylei­sö­ti­lai­suu­des­sa, et­tä Yh­dys­val­to­jen suh­de Eu­roop­paan on muut­tu­nut, mut­ta et­tä kah­den­vä­li­set suh­teet Suo­men ja Yh­dys­val­to­jen vä­lil­lä ovat edel­leen vah­vat. Hän nos­ti esiin Yh­dys­val­tain pre­si­dent­ti Do­nald Trum­pin ha­lu­a­mat jään­mur­ta­jat.

– Sil­le on syyn­sä, mik­si kä­vin tuos­sa Rau­man te­la­kal­la – jos jo­nain päi­vä­nä jou­dun vie­lä mark­ki­noin­ti­hom­miin, Stubb sa­noi.

Rau­man Ly­se­on lu­ki­o­lais­ten haas­tat­te­le­ma Stubb vas­ta­si myös Uk­rai­naa kos­ke­viin ky­sy­myk­siin. Hän ei pidä jär­ke­vä­nä sitä, et­tä Suo­mi lä­het­täi­si omia jouk­ko­jaan Uk­rai­naan al­ku­vai­heen tu­li­tau­koa val­vo­maan.

– Kan­nat­taa ede­tä mal­til­la ja ja­kaa tämä kah­teen osaan. En­sin on se tu­li­tau­ko, jos­sa Suo­men pa­nos voi ol­la Uk­rai­nan tu­ke­mis­ta ul­ko­puo­lel­ta. Se voi ol­la jo­tain tie­dus­te­luun, kou­lu­tuk­seen, il­ma­ti­laan tai me­ri­voi­miin liit­ty­vää, sitä ei tie­de­tä täs­sä vai­hees­sa, Stubb sa­noi.

Stubb jät­ti ylei­sö­ti­lai­suu­des­sa oven au­ki sil­le, et­tä myös Suo­mes­ta lä­he­tet­täi­siin jouk­ko­ja Uk­rai­naan myö­hem­min rau­han­so­pi­mus­ta val­vo­maan osa­na kan­sain­vä­li­sel­lä man­daa­til­la toi­mi­vaa ope­raa­ti­o­ta. Stubb mai­nit­si esi­merk­ki­nä YK-ope­raa­ti­on, joka to­sin vaa­ti­si myös tur­va­neu­vos­ton py­sy­vän jä­se­nen Ve­nä­jän hy­väk­syn­nän.

Stubb mat­kus­taa Rau­mal­ta Hel­sin­gin vä­li­py­säh­dyk­sen kaut­ta suo­raan Rans­kaan Pa­rii­siin. Uk­rai­naa tu­ke­vien mai­den niin sa­no­tun ha­luk­kai­den ko­a­li­ti­on edus­ta­jat ta­paa­vat Pa­rii­sis­sa tors­tai­na.

Stub­bin mu­kaan Uk­rai­nas­sa pi­tää en­sik­si pääs­tä ko­ko­nais­val­tai­seen tu­li­tau­koon niin maal­la, me­rel­lä kuin il­mas­sa­kin.

– Seu­raa­va vai­he on rau­hanp­ro­ses­si, jon­ka lop­pu­tu­lok­se­na syn­tyy jon­kin­lai­nen rau­han­so­pi­mus, jota val­vo­taan.

Stub­bin mu­kaan rau­hanp­ro­ses­sis­sa pi­tää kun­ni­oit­taa kan­sain­vä­lis­tä oi­keut­ta.

– Jos kan­sain­vä­lis­tä la­kia ei nou­da­te­ta ja siir­re­tään ra­jo­ja, sil­loin meil­le pie­nil­le mail­le käy huo­nos­ti. Kyse ei ole vain Uk­rai­nas­ta, vaan koko maa­il­man­jär­jes­tyk­sen kes­tä­vyy­des­tä.

Rans­kan-ko­kouk­ses­sa ta­voi­tel­laan Stub­bin mu­kaan Uk­rai­naa tu­ke­van ko­a­li­ti­on vah­vis­ta­mis­ta.

– Suun­nit­te­lu­työ on ol­lut käyn­nis­sä ai­ka kau­an­kin. Käy­tän­nös­sä jat­kam­me Uk­rai­nan po­liit­tis­ta, ta­lou­del­lis­ta ja so­ti­laal­lis­ta tu­kea, Stubb sa­noi myö­hem­min leh­dis­tö­ti­lai­suu­des­sa.

Suo­men pa­nos tu­lee Stub­bin mu­kaan ole­maan "so­pi­vas­ti suh­teu­tet­tu ti­lan­tee­seen".

– Sii­nä tu­lee var­mas­ti ole­maan ero­ja, mikä pa­nok­sem­me on tu­li­tau­on ai­ka­na ja mikä se on rau­han­neu­vot­te­lu­jen jäl­keen. Pal­jon eri­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia on.

Ve­nä­jä on vaa­ti­nut sii­hen koh­dis­tu­vien pa­kot­tei­den pur­ka­mis­ta osa­na tu­li­tau­ko­neu­vot­te­lu­ja. Stub­bin mu­kaan pa­kot­tei­ta ei pi­täi­si pur­kaa.

– Täs­sä ol­laan jäl­leen ker­ran sii­nä ti­lan­tees­sa, et­tä Ve­nä­jän kans­sa teh­tyi­hin so­pi­muk­siin voi har­voin luot­taa. Näh­dään se, et­tä kun so­vi­taan jos­ta­kin, yh­täk­kiä tuo­daan jäl­ki­kä­teen eri­lai­sia eh­to­ja pöy­tään.

Pur­ka­mi­sen si­jaan pa­kot­tei­ta oli­si Stub­bin mu­kaan syy­tä li­sä­tä.

– Pai­net­ta pi­tää li­sä­tä, jot­ta Ve­nä­jä ajau­tuu ase­maan, jos­sa sil­lä ei ole muu­ta vaih­to­eh­toa kuin aloit­taa täy­si­mit­tai­nen tu­li­tau­ko ja rau­han­neu­vot­te­lut.

Leh­dis­tö­ti­lai­suu­des­sa Stubb kom­men­toi Yh­dys­val­tain hal­lin­non jul­ki­suu­teen vuo­ta­nei­ta Sig­nal-vies­te­jä, jois­sa hal­lin­non jä­se­net suh­tau­tui­vat vä­hät­te­le­väs­ti Eu­roop­paan.

Stub­bin mu­kaan vies­tit ei­vät poik­kea mer­kit­tä­väs­ti sii­tä, mitä jul­ki­suu­teen on jo ai­em­min sa­not­tu. Pre­si­dent­ti kat­soo, et­tä ul­ko­po­li­tii­kas­sa on tär­ke­ää myön­tää re­a­li­tee­tit ja et­tä suun­ta tran­sat­lant­ti­ses­sa suh­tees­sa on muut­tu­nut.

Stub­bin mu­kaan Suo­mes­sa ja Eu­roo­pas­sa ei pi­täi­si ky­syä sitä, mitä Yh­dys­val­lat voi teh­dä meil­le, vaan mitä me voim­me teh­dä Yh­dys­val­loil­le. Stubb mu­kai­li sa­nois­saan Yh­dys­val­tain en­ti­sen pre­si­den­tin John F. Ken­ne­dyn vuo­den 1961 vir­kaa­nas­tu­jais­pu­heen tun­net­tua si­taat­tia. "Äl­kää ky­sy­kö, mitä maan­ne voi teh­dä tei­dän puo­les­tan­ne. Ky­sy­kää, mitä te voit­te teh­dä maan­ne puo­les­ta", Ken­ne­dy sa­noi.

Stubb ko­ros­ti leh­dis­tö­ti­lai­suu­des­sa­kin Suo­men ja Yh­dys­val­to­jen kah­den­vä­lis­ten suh­tei­den vah­vuut­ta ja sitä, et­tä Suo­mel­la on Yh­dys­val­loil­le pal­jon an­net­ta­vaa esi­mer­kik­si puo­lus­tus­te­ol­li­suu­den ja tek­no­lo­gi­an sa­ral­la.

– Ol­laan sii­nä (kah­den­vä­li­ses­sä suh­tees­sa) rau­hal­li­sia, ei säi­käh­de­tä ihan jo­kais­ta lau­set­ta, joka siel­tä tu­lee, Stubb muo­toi­li.

Puo­lus­tuk­seen­sa sat­saa­val­la Suo­mel­la ei var­si­nai­ses­ti ole hä­tää suh­tees­saan Yh­dys­val­toi­hin, Stubb sa­noi.

– Me olem­me kyl­lä kaik­kien ame­rik­ka­lais­ten hy­vis­sä kir­jois­sa. Em­me to­del­la­kaan kuu­lu sii­hen po­ruk­kaan, joka ot­taa enem­män kuin an­taa.

Uu­den jään­mur­ta­ja­lai­vas­ton ra­ken­ta­mi­nen on ol­lut Yh­dys­val­loil­le sekä pre­si­dent­ti Trum­pil­le hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti tär­keä han­ke, ja Suo­men osaa­mis­ta alal­la pi­de­tään maa­il­mal­la huip­pu­luok­kai­se­na.

Jään­mur­ta­ja­yh­teis­työ­tä edis­tet­tiin Trum­pin edel­tä­jän Joe Bi­de­nin kau­den vii­mei­si­nä viik­koi­na mar­ras­kuus­sa, kun Suo­mi al­le­kir­joit­ti yh­des­sä Yh­dys­val­tain ja Ka­na­dan kans­sa ICE Pact -aloit­teen yh­tei­sym­mär­rys­pöy­tä­kir­jan Was­hing­to­nis­sa. Sii­nä maat si­tou­tu­vat yh­teis­työn sy­ven­tä­mi­seen jään­mur­ta­jien ra­ken­ta­mi­sek­si kus­sa­kin maas­sa.

Tois­tai­sek­si on epä­sel­vää, mil­lai­sen käy­tän­nön muo­don jään­mur­ta­ja­yh­teis­työ lo­pul­ta saa. Var­muut­ta ei ole sii­tä, ra­ken­ne­taan­ko Yh­dys­val­tain tai Ka­na­dan käyt­töön tu­le­via jään­mur­ta­jia Suo­mes­sa.

Ku­vi­o­ta on myös mo­ni­mut­kais­ta­nut Trum­pin käyn­nis­tä­mä kaup­pa­so­ta Ka­na­daa vas­taan sekä dip­lo­maat­ti­nen rii­ta, joka on seu­ran­nut Trum­pin ha­lus­ta liit­tää Ka­na­da Yh­dys­val­toi­hin.