Pert­ti Mat­ti­la / STT

Osal­le suo­ma­lai­sis­ta va­paa­pa­lo­kun­ta eli VPK tai­taa ol­la tut­tu vain Re­tu­pe­rän WBK:n epä­vi­rei­ses­tä mu­si­soin­nis­ta. To­si­a­si­as­sa VPK on ol­lut ja on edel­leen ai­van oleel­li­nen osa suo­ma­lais­ten tur­val­li­suut­ta.

– Suo­mi ei pär­jää il­man va­paa­eh­toi­sia pa­lo­kun­ta­yh­dis­tyk­siä ja nii­den muo­dos­ta­mia so­pi­mus­pa­lo­kun­tia. Nil­lä on kes­kei­nen roo­li yh­teis­kun­nal­li­sen tur­val­li­suu­den ra­ken­ta­ji­na. Sekä am­mat­ti­pe­las­ta­jia et­tä so­pi­mus­pe­las­ta­jia tar­vi­taan, sa­noo pe­las­tu­sy­li­tar­kas­ta­ja Jari Le­pis­tö si­sä­mi­nis­te­ri­ös­tä.

Kun va­paa­eh­toi­nen pa­lo­kun­ta­yh­dis­tys te­kee niin kut­su­tun pa­lo­kun­ta­so­pi­muk­sen hy­vin­voin­ti­a­lu­een kans­sa, sii­tä tu­lee sil­loin so­pi­mus­pa­lo­kun­ta. Erik­seen ovat sit­ten pe­las­tus­lai­tos­ten am­mat­ti­lai­set ja si­vu­toi­mi­nen hen­ki­lös­tö.

VPK:n va­paa­eh­toi­set läh­te­vät hä­ly­tys­kei­koil­le en­nen muu­ta maa­seu­dun pie­nem­mil­lä paik­ka­kun­nil­la. Saa­daan­ko so­pi­mus­pa­lo­kun­tiin vie­lä uut­ta vä­keä, kun vä­es­tö maal­la ikään­tyy ja vä­he­nee?

– Tot­ta kai meil­lä on haas­tei­ta sen suh­teen edel­leen. Mut­ta näin on ol­lut ai­em­min­kin. Pai­kois­sa, jois­sa on per­hei­tä, työs­sä­käy­vää vä­keä ja niin edel­leen, on hel­pom­pi saa­da po­ruk­kaa pa­lo­kun­ta­yh­dis­tys­ten va­paa­pa­lo­kun­tiin. Mitä pie­nem­pi yh­tei­sö on, sitä han­ka­lam­paa voi ol­la yl­lä­pi­tää pa­lo­kun­nan elin­voi­mai­suut­ta ja jat­ku­vuut­ta.

Le­pis­tö kui­ten­kin sa­mal­la pai­not­taa, et­tä syr­jä­seu­tu­jen va­paa­pa­lo­kun­tien rek­ry­toin­nin pul­mia ei pidä yleis­tää.

– Pie­nes­sä­kin yh­tei­sös­sä saat­taa ol­la VPK:lla vah­vo­ja pe­rin­tei­tä esi­mer­kik­si niin, et­tä su­vus­ta tai per­hees­tä on ai­na men­ty va­paa­pa­lo­kun­taan. Tu­han­nen asuk­kaan paik­ka­kun­nal­la voi ol­la erit­täin elin­voi­mai­nen VPK, mut­ta 10 000 asuk­kaan kes­kuk­ses­sa tus­kail­laan, mis­tä löy­tyy va­paa­eh­toi­sia.

Le­pis­tö muis­tut­taa, et­tä ih­mis­ten va­paa-ajas­ta käy­dään ko­vaa tais­te­lua ja isom­mil­la paik­ka­kun­nil­la tar­jon­taa on enem­män.

Pe­las­tu­sy­li­tar­kas­ta­jan mu­kaan VPK:n ve­to­voi­maa nos­taa se, et­tä ne ei­vät ole pel­käs­tään hä­ly­tys­teh­tä­viä var­ten. Va­paa­pa­lo­kun­ta­yh­dis­tyk­sil­lä on mon­ta muu­ta­kin mer­ki­tyk­sel­lis­tä roo­lia ku­ten pa­lo­kun­ta­nuo­ri­so­työn te­ke­mi­nen.

– Ne omal­ta osal­taan tar­jo­a­vat nuo­ril­le il­mai­sen har­ras­tuk­sen, jon­ne mu­kaan tu­lon kyn­nys on lap­sel­le ja nuo­rel­le ma­ta­la. Sa­moin he saa­vat tai­to­ja, joil­la voi tar­vit­ta­es­sa pe­las­taa it­sen­sä tai jon­kun muun, tai yli­pään­sä vält­tää vaa­ra­ti­lan­tei­ta.

Pe­las­tu­sy­li­tar­kas­ta­ja­na si­sä­mi­nis­te­ri­ös­sä toi­mi­va Tom­mi Luh­ta­nie­mi ja­kaa Le­pis­tön nä­ke­myk­sen.

– So­pi­mus­pa­lo­kun­tien roo­li on Suo­mes­sa edel­leen to­del­la tär­keä am­mat­ti­pa­lo­kun­tien rin­nal­la.

Sitä ei muu­ta se­kään, et­tä pe­las­tus­toi­men toi­min­ta­val­miu­den suun­nit­te­luoh­jet­ta ol­laan ai­keis­sa päi­vit­tää. Oh­je­luon­nos on pa­rai­kaa lau­sun­to­kier­rok­sel­la.

Luh­ta­nie­men mu­kaan uu­dis­tuk­sel­la on muun mu­as­sa mää­rä saa­da enem­män näh­tä­vil­le, mi­ten ja mi­hin ris­kei­hin vas­ta­taan. Pää­mää­rä­nä on, et­tä pe­las­tus­toi­min­nan pal­ve­lu­ta­so to­teu­tuu yh­den­ver­tai­ses­ti ja laa­duk­kaas­ti koko maas­sa eri alu­ei­den ris­kit ja uhat huo­mi­oi­den.

Pe­las­tus­toi­mi on ny­kyi­sin hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den alai­suu­des­sa. Näi­den alu­ei­den bud­jet­ti­on­gel­mat ovat ol­leet tii­vis­ti esil­lä. Voi­kin ky­syä, mis­tä saa­daan ta­lou­del­lis­ta liik­ku­ma­va­raa pe­las­tu­sa­lal­le.

– Ei ole vie­lä sel­vää, tuot­tai­si­ko tä­män uu­den oh­jeen mu­kai­nen toi­min­ta li­sä­tar­pei­ta. Jos tuot­taa, ne tu­li­si­vat sit­ten ai­na­kin nä­ky­vik­si. Se on sit­ten po­liit­ti­nen pää­tös, kuin­ka pal­jon ha­lu­taan pa­nos­taa pe­las­tus­toi­meen, Luh­ta­nie­mi sa­noo.

Uu­sia lin­jauk­sia pe­las­tus­toi­men suun­nit­te­luun kai­va­taan jo sen ta­kia, et­tä ny­ky­oh­je on vuo­del­ta 2012.

– Sen jäl­keen on ta­pah­tu­nut ai­ka pal­jon Suo­mes­sa ja maa­il­mal­la pe­las­tu­sa­lan toi­min­ta­ym­pä­ris­tös­sä. Tie­to­poh­ja sii­tä, mi­hin mei­dän tu­lee ky­e­tä, on li­sään­ty­nyt – päi­vit­täis­teh­tä­vis­tä ai­na poik­keu­so­lo­jen so­ta­ti­lan­tee­seen as­ti, Luh­ta­nie­mi lin­jaa.

Ovat­ko Eu­roo­pas­sa vuo­den 2012 oh­jeis­tuk­sen jäl­keen käy­dyt so­ta­toi­met vai­kut­ta­neet Suo­men pe­las­tus­toi­men pai­no­pis­tei­siin?

– En tie­dä, voi­ko sa­noa, et­tä Suo­mes­sa pe­las­tus­toi­men haas­teet oli­si­vat tuos­ta syys­tä oleel­li­ses­ti muut­tu­neet. Kyl­lä­hän Uk­rai­nan ti­lan­ne on var­maan he­rä­tel­lyt kaik­ki­a­kin vi­ra­no­mai­sia. Ku­ten Uk­rai­nan uu­tis­ku­vis­sa­kin nä­kyy, pe­las­tus­toi­mi on ai­ka mer­kit­tä­väs­sä roo­lis­sa aut­ta­mas­sa ih­mi­siä siel­lä.

Luh­ta­nie­men mu­kaan Suo­mes­sa tuol­lai­nen pe­las­tus­toi­men roo­li saat­taa hel­pos­ti unoh­tua päi­vit­täis­ten teh­tä­vien ku­ten lii­ken­ne­on­net­to­muuk­sien, tu­li­pa­lo­jen ja muun nä­ky­vän vuok­si.

– Toi­vot­ta­vas­ti mei­dän, sa­moin kuin Puo­lus­tus­voi­mien­kaan, ei tar­vit­se jou­tua Uk­rai­nas­sa ko­et­tu­jen kal­tai­siin ti­lan­tei­siin. Mut­ta on syy­tä var­mis­taa, et­tä pys­tym­me toi­mi­maan myös vaa­ti­vis­sa poik­keu­so­lois­sa.

Suo­mes­sa on ta­voit­tee­na alu­eel­le mää­ri­tel­lys­tä ris­ki­luo­kas­ta riip­pu­en, et­tä en­sim­mäi­nen pe­las­tus­lai­tok­sen yk­sik­kö pää­see hä­ly­tys­koh­tee­seen 6–20 mi­nuu­tis­sa. Alim­mas­sa ris­ki­luo­kas­sa ai­ka­ta­voi­tet­ta ei ole.

Kii­reel­li­sis­sä teh­tä­vis­sä on li­säk­si vä­him­mäis­ta­voi­te, jon­ka mu­kaan en­sim­mäi­nen pai­kal­le saa­pu­va yk­sik­kö eh­tii toi­min­ta­val­miu­den ase­tet­tuun ta­voit­tee­seen vä­hin­tään 50 pro­sen­tis­sa teh­tä­vis­sä.

– Tuo­hon 50 pro­sent­tiin ei ole pääs­ty kaik­ki­al­la. Mikä näi­tä pul­mia sit­ten ai­heut­taa? On ihan sel­vää, et­tä esi­mer­kik­si ke­li­o­lo­suh­teet tai pääl­lek­käi­set teh­tä­vät ai­heut­ta­vat nii­tä. Kor­jaam­me näi­tä asi­oi­ta koko ajan, Luh­ta­nie­mi poh­tii.

Maal­lik­ko voi­si olet­taa, et­tä vii­vei­tä pai­kal­le saa­pu­mi­seen syn­tyi­si eten­kin syr­jä­seu­duil­la, mut­ta Luh­ta­nie­men mu­kaan nii­tä on ol­lut eri­tyi­sen pal­jon kas­va­vil­la kau­pun­ki­a­lu­eil­la.

Tur­ma­pai­kal­le eh­ti­mi­sen ai­ka­ta­voit­tei­ta ei ol­la uu­des­sa oh­jeis­tuk­ses­sa ki­ris­tä­mäs­sä. Yk­sin pelk­kä pai­kal­le saa­pu­mi­sen no­peus ei ni­mit­täin ker­ro kaik­kea.

– En­sim­mäi­nen yk­sik­kö saat­taa pääs­tä pe­ril­le no­pe­as­ti, mut­ta on jos­kus eri asia, saa­daan­ko pai­kal­le tar­peek­si vaik­ka­pa tu­len sam­mu­tus­te­hoa.