Tutkijat: Virkkunen olisi menossa komission ytimeen
Anni Keski-Heikkilä / STT
Henna Virkkuselle (kok.) ehdotetut tehtävät näyttävät olevan tulevan komission ytimessä, arvioivat STT:n haastattelemat EU-politiikan tutkijat.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tiistaina, millaisia tehtäviä hän on kunkin maan komissaarille kaavaillut. Virkkusesta olisi tulossa teknologisesta suvereniteetista, turvallisuudesta ja demokratiasta vastaava komission toinen varapuheenjohtaja. Yhteensä varapuheenjohtajia olisi kuusi.
Suomessa Virkkunen sai tiistaina kehuja ehdokkuudestaan, ja moni poliitikko piti salkkua painavana. Tätä mieltä on myös Euroopan tutkimuksen professori Johanna Kantola Helsingin yliopistosta.
– Puheessaanhan von der Leyen nosti näitä teemoja myös esille komission tärkeinä prioriteetteina. Sen perusteella vaikuttaa, että Virkkunen on komission tulevan politiikan ytimessä, Kantola sanoo STT:lle.
Von der Leyen sanoi muun muassa, että digitalisaatio ja digitaalinen infrastruktuuri määrittävät, onko Eurooppa tulevaisuudessa puhtaan teknologian ja digitaaliteknologian edelläkävijäasemassa.
Virkkusen alle on tulossa tällä tietoa kaksi pääosastoa, DG Digit ja DG Connect, jotka vastaavat digitaalisista sisämarkkinoista.
Suomi tavoitteli Virkkuselle kilpailukykyyn liittyvää salkkua. Varsinaiset taloussalkut menivät suuremmille maille, mutta Kantola sanoo ymmärtävänsä heitä, joiden mielestä Virkkusen pesti oli onnistuminen. Teknologia liittyy olennaisesti Euroopan kilpailukykyyn.
Kantolan mukaan varapuheenjohtaja voi olla komissiossa hyvin merkittävässä asemassa. Hänen mukaansa menneellä kaudella näin oli.
– Oli hyvin tällaisia valtaansa käyttäviä varapuheenjohtajia, Kantola kuvailee ja nostaa esimerkeiksi vihreästä kehityksestä vastanneen Frans Timmermansin ja digitaalisesta valmiudesta vastanneen Margrethe Vestagerin.
Kantola kiinnittää huomiota myös komissaarien sukupuolijakaumaan, jossa lopulta 40 prosenttia on naisia. Kantola uskoo, että asia on huomioitu myös varapuheenjohtajistossa. Varapuheenjohtajista neljä kuudesta on naisia.
– Varmasti tämä on symbolinen viesti parlamentille ja maailmalle.
Virkkusen tehtävien merkitys riippuu siitä, mihin suuntaan hänen salkkunsa teemat kehittyvät, arvioi puolestaan akatemiatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Ainakin tällä hetkellä teknologiasta ja turvallisuudesta puhutaan paljon, hän sanoo.
– Vaikka sinänsä EU:n budjetista niiden osuus ei ole varmastikaan lähellä koheesiopolitiikkaa tai maatalouspolitiikkaa, ne ovat sellaisia päätöksiä, jotka ovat uudella tavalla ajankohtaisia ja joissa tarvitaan uudenlaista ajattelua, Miettinen sanoo.
– Euroopalta odotetaan lisätoimia sen suhteen, miten me reagoimme teknologiakilpailuun.
Miettinen kiinnittää huomiota siihen, kuinka Virkkusen tehtävissä on yhdistetty teknologia ja turvallisuus.
– Tämä kertoo ajan hengestä, jossa yhä useampi politiikkalohko tietyllä tavalla turvallistetaan.
Virkkusen tulevissa tehtävissä on kyse vielä ehdotuksista. Komissaariehdokkaiden ja komission on saatava vielä syksyn aikana hyväksyntä Euroopan parlamentilta.