An­na-Eli­na Pert­tu­la / STT

Vä­es­tön­suo­je­lun te­hos­ta­mi­ses­sa voi­tai­siin hyö­dyk­si käyt­tää ny­kyis­tä enem­män di­gi­taa­li­sia työ­ka­lu­ja. Tä­hän tu­lok­seen on tul­lut Pe­las­tu­so­pis­to, joka on sel­vit­tä­nyt, mil­lai­sia op­pe­ja Uk­rai­nan so­das­ta voi­si so­vel­taa Suo­mes­sa.

Uu­si­na kei­noi­na va­rau­tua uh­kiin voi­si käyt­tää esi­mer­kik­si eri­lai­sia so­vel­luk­sia ja vä­es­tön­suo­jien ke­hit­tä­mis­tä.

Pe­las­tu­so­pis­ton tut­ki­ja Mik­ko Räk­kö­läi­nen to­te­aa, et­tä ky­sees­sä ei ole kar­toi­tus Suo­men vä­es­tön­suo­je­lun ny­ky­ti­lan­tees­ta, vaan suo­si­tuk­sia tee­mois­ta, joi­ta vi­ra­no­mais­ten oli­si hyvä poh­tia.

Hän nos­taa Uk­rai­nas­sa teh­dyis­tä ha­vain­nois­ta ja hy­vis­tä käy­tän­nöis­tä esiin vä­es­tön­suo­jien va­rus­te­lut ja so­pi­vuu­den tois­tu­vaan käyt­töön pi­dem­män krii­sin ai­ka­na, di­gi­taa­li­set työ­ka­lut, ku­ten so­vel­luk­set osa­na vä­es­tön­suo­je­lua, sekä Uk­rai­nan ky­vyn pyy­tää ja ot­taa vas­taan kan­sain­vä­lis­tä apua.

.

Uk­rai­nan hyö­dyn­tä­mis­tä di­gi­taa­li­sis­ta so­vel­luk­sis­ta käy­te­tyin on il­mais­kuis­ta va­roit­ta­va Air Alert, mut­ta käy­tös­sä on myös so­vel­lus esi­mer­kik­si lä­him­män vä­es­tön­suo­jan löy­tä­mi­seen.

Räk­kö­läi­sen mu­kaan oli­si hyvä poh­tia vas­taa­van pu­he­lin­so­vel­luk­sen mah­dol­li­suut­ta myös Suo­mes­sa.

Nyt­kin on mah­dol­lis­ta hyö­dyn­tää te­le­vi­si­o­ta ja ra­di­o­ta vaa­ra­ti­lan­teis­ta tie­dot­ta­mi­seen. Kän­ny­köi­den avul­la oli­si en­tis­tä hel­pom­pi koh­dis­taa vies­tin­tää ja an­taa tie­toa mah­dol­li­sen vaa­ran luon­tees­ta.

Käy­tän­nös­sä so­vel­lus oli­si mah­dol­lis­ta to­teut­taa joko jon­kin jo ole­mas­sa ole­van vi­ra­no­mais­so­vel­luk­sen li­sä­o­sa­na tai luo­mal­la uu­si so­vel­lus tar­koi­tus­ta var­ten.

Suo­mel­la on pit­kä his­to­ria vä­es­tön­suo­jien ra­ken­ta­mi­ses­sa, mut­ta suo­jat on pe­rin­tei­ses­ti ra­ken­net­tu ydi­na­seil­la käy­tä­vää suur­val­ta­so­taa vas­taan.

– Suo­ma­lai­sia vä­es­tön­suo­jia voi­si ke­hit­tää huo­mi­oi­maan enem­män ti­lan­tei­ta, jois­sa vä­es­tön­suo­jia jou­dut­tai­siin käyt­tä­mään tois­tu­vas­ti mon­ta ker­taa päi­väs­sä vii­kos­ta ja kuu­kau­des­ta toi­seen, Räk­kö­läi­nen sa­noo.

Tämä voi­si käy­tän­nös­sä tar­koit­taa esi­mer­kik­si ti­lo­jen muut­ta­mis­ta niin, et­tä niis­sä on mu­ka­vam­pi ol­la ja et­tä suo­jas­ta löy­tyi­si verk­ko­yh­teys ja mah­dol­li­suus la­da­ta pu­he­li­mia – var­sin­kin, jos hä­ly­tys­jär­jes­tel­miä jat­kos­sa käy­te­tään en­tis­tä enem­män pu­he­li­men kaut­ta.

Uk­rai­nas­ta ke­rä­tyn tut­ki­mus­tie­don pe­rus­teel­la vä­es­tö voi vä­syä hä­ly­tyk­siin, ei­kä vä­es­tön­suo­jiin enää pa­e­ta hä­ly­tys­ti­lan­teis­sa yh­tä ak­tii­vi­ses­ti kuin so­dan al­ku­vai­hees­sa.

– Ih­mi­set yk­sin­ker­tai­ses­ti vä­sy­vät juok­se­maan las­ten­sa kans­sa kol­mat­ta ker­taa sa­ma­na yö­nä vä­es­tön­suo­jaan, jos niis­sä ei ole sie­det­tä­vä ol­la, Räk­kö­läi­nen to­te­aa.