Valiokunta kampittamassa esitystä vahvempien alkoholijuomien tulosta kauppoihin – "Kaikki valiokunnan kuulemat asiantuntijat vastustivat esitystä"
Sanna Nikula, Terhi Riolo Uusivaara / STT
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta yrittää pistää uusia kapuloita alkoholilain muutoksen rattaisiin. Muutoksella ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nousisi nykyisestä 5,5 prosentista kahdeksaan prosenttiin käymisteitse valmistettujen alkoholien kohdalla.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) mukaan valiokunnassa oli tiistaina esitetty, että sosiaali- ja terveysministeriöltä pyydettäisiin perusteluita sille, miten asiassa voitaisiin edetä kansanterveyden ja kansantalouden kannalta kestävällä tavalla.
Perusteluiden pyytämisestä tai pyytämättä jättämisestä on tarkoitus äänestää keskiviikkoaamun kokouksessa.
– Varmasti valiokunnassa on nyt pohdittava, onko meillä sellainen aineisto kasassa, jonka johdosta voitaisiin edetä asian jatkokäsittelyyn, hän sanoi STT:lle.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on määrä valmistella asiasta mietintö. Alun perin arvioitiin, että mietintö olisi valmis tämän viikon perjantaina.
Hallituspuolue kristillisdemokraatteja valiokunnassa edustava Päivi Räsänen ei ole vielä päättänyt, miten aikoo äänestää keskiviikkoaamuna. Hän kertoi STT:lle pohtivansa asiaa.
Räsänen sanoi pitävänsä tiistaista esitystä sinänsä ristiriitaisena, ettei hän usko, että perusteluita olisi edes mahdollista löytää.
– Tämä on yksiselitteisesti haitallista kansanterveyden ja kansantalouden kannalta tämä esitys. Lisää alkoholisairauksia, lisää kuolleisuutta, lisää monenlaisia alkoholihaittoja ja lisää kuormitusta terveydenhuoltoon, poliisiin ja muille viranomaisille.
Lisäksi uusien perusteluiden pyytämiseen ministeriöltä sisältyy Räsäsen mukaan riskejä.
– Näen, että siinä suorastaan saattaisi olla riski jopa, että esimerkiksi tämä valmistustaparajoite, joka kuitenkin hiukan hillitsee näitä kaikkien juomien tulemista (kauppoihin), saattaisi poistua.
Räsänen sanoo pitävänsä koko hallituksen esitystä epäonnistuneena, ja hänen mielestään se pitäisi hylätä. Hän kokee, että hänellä on myös hallituspuolueen edustajana täysi vapaus äänestä asiassa valiokunnassakin hyväksi harkitsemallaan tavalla.
Koska Räsänen vastustaa alkoholilakia valiokunnan opposition rinnalla, sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistö kannattanee joka tapauksessa hallituksen esityksen hylkäämistä.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Ilmari Nurminen (sd.) kertoi viestipalvelu X:ssä esittäneensä tiistaina, että valiokunta keskeyttää alkoholilain käsittelyn, koska kaikki valiokunnan kuulemat asiantuntijat vastustivat hallituksen esitystä.
Osa asiantuntijoista vastustaa esitystä kansanterveydellisistä syistä, mutta muun muassa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on pitänyt sitä epäoikeudenmukaisena, koska alkoholin valmistustapa on rajoitettu. Hallituksen esityksen mukaan ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nousisi nykyisestä 5,5 prosentista kahdeksaan prosenttiin vain käymisteitse valmistettujen alkoholien kohdalla.
Tämän on tulkittu olevan ristiriidassa EU-oikeuden kanssa ja aiheuttavan keinotekoisen kilpailuesteen.
Eräs hallituslähde sanoo STT:lle, että asiassa on tulkinnanvaraa ja on myös näkemyksiä, joiden mukaan ristiriita on merkitykseltään pieni. Hän muistuttaa, että Suomessa on ollut EU-jäsenyyden aikana voimassa lainsäädäntö, jossa on ollut valmistustaparajoite mukana. Hänen mukaansa tämä onkin paluu vanhaan eikä mikään uusi innovaatio.
Ennen vuoden 2018 alkoholilain uudistusta kaupassa sai myydä vain enintään 4,7-prosenttista käymisteitse valmistettua alkoholia. Uudistuksessa nostettiin prosenttiraja 5,5:een ja poistettiin valmistustaparajoite. Hallituksessa olivat tuolloin kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta.
Hallituslähteen mukaan siitä on hallituspuolueiden kesken poliittinen sopu, että valmistustaparajoite on esityksessä mukana, vaikka alkoholiasioista vastaavalla sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosella (kok.) olisi ollut edellytys antaa myös esitys, jossa rajoitusta ei ollut.
Vaikka valiokunta ei mietinnössään puoltaisi hallituksen esitystä, se voidaan silti hyväksyä suuressa salissa vastalausemenettelyn kautta. Kristillisdemokraatit saivat jo hallitusneuvotteluissa luvan äänestää hallituksen alkoholipoliittisia lakiesityksiä vastaan. Hallituksella on suuressa salissa asiassa enemmistö ilman viiden kansanedustajan kristillisdemokraattejakin, ja lisäksi se saa jonkin verran tukea oppositiosta.
Vastaava menettely tarvittiin, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus nosti vähittäistavarakaupoissa myytävän alkoholin rajan 5,5 prosenttiin.