Art­tu Mä­ke­lä / STT

Eu­ra­jo­el­la näh­tiin eri­koi­nen ta­paus, kun troo­la­ri­tyyp­pi­nen alus pää­tyi lau­an­tai-il­ta­na Ol­ki­luo­don ydin­voi­ma­lan tu­lo­ve­si­ka­na­vaan. Asi­as­ta ker­toi al­ku­jaan Te­ol­li­suu­den Voi­ma (TVO) vies­ti­pal­ve­lu X:ssä.

– Eri­koi­nen päi­vi­tys näin lau­an­tai-il­taan. Ol­ki­luo­to 1 -lai­to­syk­si­kön tu­lo­ve­si­ka­na­vaan ajau­tui tä­nään il­lal­la 14. syys­kuu­ta ko­ti­mai­nen me­ri­hä­däs­sä ol­lut ro­mut­roo­la­ri, TVO kir­joit­ti.

Län­si-Suo­men me­ri­var­ti­os­tos­ta ker­rot­tiin kui­ten­kin sit­tem­min STT:lle, et­tä ky­sei­nen alus ei ol­lut me­ri­hä­däs­sä.

– Se on to­den­nä­köi­ses­ti men­nyt sääl­tä suo­jaan alu­eel­le, jon­ne ei oli­si pi­tä­nyt men­nä, sa­noi me­ri­pe­las­tus­joh­ta­ja Tomi Mau­nu sun­nun­tai­na al­ku­yös­tä.

Ta­pah­tu­ma-ai­kaan tuu­len no­peus oli Mau­nun mu­kaan noin kym­me­nen met­riä se­kun­nis­sa. Hän täh­den­si, et­tä aluk­sen oli­si pi­tä­nyt jää­dä ank­ku­riin suo­jai­seen paik­kaan, jos keli oli lii­an ko­vaa.

Hän ku­vai­li tu­lo­ve­si­ka­na­vaan pää­ty­nyt­tä alus­ta troo­la­ri­tyyp­pi­sek­si aluk­sek­si ja var­sin isok­si. Hän ar­vi­oi, et­tä sil­lä pi­täi­si si­nän­sä ky­sei­sis­sä sää­o­lois­sa pär­jä­tä.

Tapauksesta ei kirjattu rikosilmoitusta

Me­ri­var­ti­os­tol­la ei Mau­nun mu­kaan ol­lut niin­kään teh­tä­vää pai­kan pääl­lä, kos­ka kyse ei ol­lut me­ri­hä­däs­tä. Hä­nen kä­si­tyk­sen­sä mu­kaan alus ei aje­leh­ti­nut, vaan oli ol­lut kiin­nit­ty­nee­nä joi­hin­kin ra­ken­tei­siin.

– Se on nyt saa­tet­tu tur­val­li­sil­le ve­sil­le, Mau­nu sa­noi.

Mau­nun mu­kaan pai­kan pääl­lä oli Rau­man me­ri­var­ti­oa­se­man par­tio ja ta­paus hoi­det­tiin yh­teis­työs­sä po­lii­si­par­ti­on ja Te­ol­li­suu­den Voi­man kans­sa.

Lou­nais-Suo­men po­lii­sin ti­lan­ne­kes­kuk­ses­ta ker­rot­tiin al­ku­yös­tä STT:lle, et­tä ta­pauk­ses­ta ei ole kir­jat­tu ri­ko­sil­moi­tus­ta, ei­kä po­lii­si ole teh­nyt toi­men­pi­tei­tä pai­kan pääl­lä.

Po­lii­sis­ta täh­den­net­tiin, et­tä Te­ol­li­suu­den Voi­mal­la on toi­mi­val­ta omal­la alu­eel­laan. Lau­an­tai­ses­sa ta­pauk­ses­sa oli po­lii­sin mu­kaan kyse lait­to­mas­ta alu­eel­le tu­le­mi­ses­ta ja toi­men­pi­tei­tä on teh­nyt TVO:n tur­val­li­suus­pääl­lik­kö.

TVO:n al­ku­pe­räi­sen päi­vi­tyk­sen mu­kaan ti­lan­tees­ta ei ai­heu­tu­nut vaa­raa ih­mi­sil­le, ym­pä­ris­töl­le ei­kä myös­kään ydin­tur­val­li­suu­del­le.