An­nii­na Kor­pe­la / STT

Inf­lu­ens­sa­ta­paus­ten mää­rät ovat pa­rin vii­me vii­kon ai­ka­na ol­leet Suo­mes­sa jyr­käs­sä nou­sus­sa, mut­ta epi­de­mi­an huip­pu saat­taa vie­lä ol­la saa­vut­ta­mat­ta. Näin STT:lle ar­vi­oi joh­ta­va asi­an­tun­ti­ja Nii­na Iko­nen Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sel­ta (THL).

Inf­lu­ens­saa to­de­taan nyt run­saas­ti lä­hes koko Suo­mes­sa ja kai­ken ikäi­sil­tä. THL:n mu­kaan inf­lu­ens­san ai­heut­ta­mat sai­raa­la­hoi­to­jak­sot ovat li­sään­ty­neet, ku­ten myös inf­lu­ens­san kal­tai­sen tau­din vuok­si teh­dyt käyn­nit ter­veys­kes­kuk­sis­sa.

Iko­nen ei osaa ar­vi­oi­da, mil­loin inf­lu­ens­sa­huip­pu saa­vu­te­taan. THL:n tar­tun­ta­tau­ti­re­kis­te­riin il­moi­tet­tu­jen inf­lu­ens­sa­löy­dös­ten mää­rä on edel­leen kas­vus­sa. Tar­tun­ta­tau­ti­re­kis­te­riin il­moi­te­tut inf­lu­ens­sa­löy­dök­set edus­ta­vat kui­ten­kin vain pien­tä osaa inf­lu­ens­saan sai­ras­tu­neis­ta ja tie­don ker­ty­mi­ses­sä saat­taa ol­la vii­vei­tä.

– On hy­vin vai­ke­aa sa­noa, olem­me­ko saa­vut­ta­neet hui­pun. Tar­tun­nois­sa on nyt näh­tä­vis­sä hy­vin vah­va nou­su, Iko­nen sa­noo.

Tar­tun­ta­mää­ris­sä ol­laan nyt lä­hes sa­mois­sa lu­ke­mis­sa kuin vii­me vuo­den inf­lu­ens­sa­hui­pus­sa. Toi­saal­ta tois­sa vuo­den inf­lu­ens­sa­huip­puun oli­si vie­lä mat­kaa.

Inf­lu­ens­sa-aal­to is­ki Suo­meen tänä tal­ve­na sel­väs­ti myö­hem­min kuin kah­te­na edel­li­se­nä vuo­te­na, joi­na epi­de­mi­an huip­pu­vii­kot ajoit­tui­vat vuo­den­vaih­tee­seen. Vuo­den 2022 ke­vääl­lä näh­dys­tä poik­keuk­sel­li­sen myö­häi­ses­tä epi­de­mi­as­ta ei kui­ten­kaan ole vie­lä kyse.

– Näyt­tää it­se asi­as­sa sil­tä, et­tä olem­me pa­lan­neet ai­kaan, mi­hin inf­lu­ens­sa­e­pi­de­mi­at ta­va­no­mai­ses­ti ajoit­tui­vat en­nen ko­ro­na­pan­de­mi­aa, Iko­nen ker­too.

Inf­lu­ens­san li­säk­si Suo­mes­sa kier­tää par­hail­laan mui­ta­kin vi­ruk­sia, ku­ten RS-vi­rus­ta ja ko­ro­naa. THL:n ti­las­to­jen va­los­sa inf­lu­ens­sa näyt­täy­tyy nyt kui­ten­kin mer­kit­tä­vä­nä hen­gi­tys­tie­oi­rei­den ai­heut­ta­ja­na.

Inf­lu­ens­san tau­din­ku­va voi vaih­del­la ih­mi­ses­tä toi­seen hy­vin­kin pal­jon. Joil­la­kin tau­ti esiin­tyy lie­vä­nä, mut­ta pie­nel­lä osal­la sai­ras­tu­neis­ta inf­lu­ens­sa joh­taa va­ka­vam­paan tau­din­ku­vaan ja voi jopa vaa­tia sai­raa­la­hoi­toa.

– Tyy­pil­li­ses­ti inf­lu­ens­sa al­kaa no­pe­as­ti nou­se­val­la kor­ke­al­la kuu­meel­la ja sii­hen liit­tyy li­has­ki­pua, pään­sär­kyä ja yleis­tä huo­no­voin­ti­suut­ta, Iko­nen ker­too.

Ter­ve ai­kui­nen toi­puu tau­dis­ta yleen­sä vii­kon tai kah­den si­säl­lä, mut­ta joil­la­kin tau­ti voi kes­tää pi­dem­pään. Sai­ras­tu­neen tu­lee saa­da riit­tä­väs­ti le­poa ja run­saas­ti nes­tei­tä.

– Tär­kein­tä on, et­tä le­pää ja pa­ran­taa it­se­än­sä rau­has­sa en­nen kuin läh­tee töi­hin tai muu­al­le, Iko­nen muis­tut­taa.

Inf­lu­ens­sa­ro­ko­te on pa­ras suo­ja inf­lu­ens­sal­ta ja sen jäl­ki­tau­deil­ta, ku­ten kor­va­tu­leh­duk­sel­ta, keuh­ko­put­ken­tu­leh­duk­sel­ta, keuh­ko­kuu­meel­ta sekä sy­dä­nin­fark­til­ta ja ai­vo­ve­ren­kier­ron häi­ri­öl­tä.

Jos inf­lu­ens­sa­ro­ko­tet­ta ei vie­lä ole ot­ta­nut, ke­hot­taa Iko­nen har­kit­se­maan sen ot­ta­mis­ta vie­lä täs­sä­kin vai­hees­sa epi­de­mi­aa. On kui­ten­kin syy­tä muis­taa, et­tä ro­kot­teen an­ta­man suo­jan syn­ty­mi­ses­sä kes­tää pari viik­koa.

– On mah­dol­lis­ta, et­tä inf­lu­ens­sa B:n tar­tun­nat läh­te­vät vie­lä nou­se­maan ke­vään myö­tä sii­nä vai­hees­sa, kun inf­lu­ens­sa A:n tar­tun­ta­mää­rät läh­te­vät las­ke­maan, Iko­nen huo­maut­taa.

Inf­lu­ens­sa­ro­kot­teen an­ta­ma suo­ja kes­tää noin vuo­den ver­ran. Esi­mer­kik­si ikään­ty­neel­lä ro­kot­teen an­ta­ma suo­ja hii­puu no­pe­am­min kuin työ­i­käi­sel­lä.

Val­ta­kun­nal­li­sen ro­ko­tus­re­kis­te­rin mu­kaan inf­lu­ens­sa­ro­ko­tus­kat­ta­vuus 65 vuot­ta täyt­tä­nei­den kes­kuu­des­sa oli hel­mi­kuun puo­li­vä­lis­sä noin 58 pro­sent­tia. Koko vä­es­tön ro­ko­tus­kat­ta­vuus oli 28 pro­sent­tia.