Stressinhallintaa ja seikkailua Suomen luonnossa
Kun Antti Rantanen haluaa irti oravanpyörästä ja pääkaupunkiseudun kuhinasta, tarjoaa kansallispuisto siihen parhaat olosuhteet.
Sanna Rantanen
Kun ukkosrintama lähestyy, viimeinen paikka, jossa ihmisen kannattaa olla, on tunturin laki.
Niinpä raumalaislähtöinen Antti Rantanen lähti äkkinäisen suunnanmuutoksen tehnyttä ukkoskuuroa juosten karkuun tunturin juurelle.
Niskaansa hän sai vain kivuliaita kuulamaisia rakeita ja muistoksi pelkkiä mustelmia.
Myrskyn tullen ei metsäkään ole paras ympäristö. Kaatuvien puiden väisteleminen on totinen paikka.
Kaupunkilaiselle kovin kauhistus saattaisi kuitenkin olla se, kun metsästä lähestyvän rasahtelun syyksi paljastuu selfie-videota kuvatessa kännykän ruudulta selän takana löntystelevä karhu.
– Kauhistuminen ei tilanteessa auta. Rauhallisena perääntyminen auttaa, kertoo kaikki 41 kotimaista kansallispuistoa kiertänyt ja matkoillaan monenlaista kokenut retkeilykonkari Rantanen.
– Kun näin videoruudulta takanani karhun, muistutin itseäni myös siitä, että todennäköisesti se oli havainnut minut jo paljon aiemmin, ja oli nimenomaan kiertämässä ja välttelemässä minua.
Eläinten ja luonnonilmiöiden joukkoon metsään ja tuntureille mahtuu Rantasen mukaan myös ihminen, kunhan huomaa edetä ja varustautua luonnon ehdoilla.
– Muun muassa hyvät kengät, ensiaputarvikkeet ja varalaturit kuuluvat elintärkeisiin kansallispuistoretkeilijän varusteisiin, Rantanen mainitsee.
Näihin perusohjeisiin ja myös moneen muuhun tietoon, joita kokeneetkaan luontokävijät eivät aina tule ajatelleeksi, johdattaa suomalaisia luonnossakulkijoita yksi ylivoimainen nykyaikainen ”varuste”.
– Nettisivusto luontoon.fi tarjoaa kaiken retkeilijän tarvitseman tiedon, vinkkaa Rantanen luonnossa vaeltamisesta kiinnostuneille.
– Myrskyn keskelle metsässä jouduttuani opin itsekin kantapään kautta tarkistamaan sivuston tarjoamat ajankohtaiset tiedot aina juuri ennen metsään menemistä.
Rantanen on vienyt luontokokemusten pariin myös vanhempansa, sisarensa, ystäviään sekä lapsensa.
Neljässä vuodessa Antti Rantanen kiersi kaikki Suomen 41 kansallispuistoa. Sittemmin Rantanen on vieraillut kansallispuistoissa myös ulkomailla: Pohjoismaissa, Euroopassa ja jopa Brasiliassa asti. Kansallispuistoretkeily tukee myös Rantasen valokuvausharrastusta – ja päinvastoin. Rantasen valokuvia ja luontoretkiä voi seurata Instagramissa tilillä @a1r_photos . Tämä kuva on Oulangan kansallispuistosta.
Antti Rantasen kuva-arkisto @a1r_photos
Nyt 18-vuotias poika ja 12-vuotias tytär ovat olleet mukana kymmenissä kansallispuistoissa.
– Lasten kanssa retkeillessä ennakkovarustautumisen ja suunnittelun merkitys on suuri – kuten reittien olosuhteet ja pituus sekä juomavesi, Rantanen huomauttaa.
Espoossa asuvalle ja hektisessä työympäristössä Postin viestinnässä työskentelevälle Rantaselle luontokokemuksissa tärkeintä on irtiotto arjesta ja oravanpyörästä.
– Kävelen paljon ja kansallispuistoissa patikoimisessakin liikunta on minulle tärkeää. Mutta luonnon tarjoama rauha ja mielenhuolto ovat vielä tärkeämpiä.
Selkämeren kansallispuisto, etenkin Rauman saaristo, on Rantaselle suuri ylpeyden aihe ja myös meriretkeily tärkeä osa luontokokemuksia.
– Kuuskajaskariin ja Kylmäpihlajaan pääseminen on vesibussiliikenteen ansiosta helppoa, ja yöpymismahdollisuudet ainutlaatuiset, iloitsee Rantanen.
– Kaikissa muissa kansallispuistojen saarikohteissa ei ole samoin.
Rantanen haaveilee Selkämeren kansallispuistoon vieläkin laajemmasta palvelutarjonnasta sekä Saaristomeren kaltaisesta tunnettuudesta.
– Olisi hienoa, jos Rauman saaristo tiedettäisiin muualla Suomessa yhtä hyvin kuin Turun saaristo. Hienoa olisi myös vaikkapa mahdollisuus useamman päivän mittaisiin retkiin meriteitse pitkin Selkämeren kansallispuistoa saaresta ja kunnasta toiseen, hän pohtii.
– Tällainen kuntarajat ylittävä ja yksittäiset kohteet yhdistävä brändääminen ja palvelutarjonta koko kansallispuiston alueelle edellyttäisi monialaista yhteistyötä. Yritysten välisen yhteistyön lisäksi tarvittaisiin tukea sekä kunnilta että lainsäädännöltä.