Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Rau­ma­lai­sen Bar Heh­kun yrit­tä­jä Joo­nas Lau­ro­nen ei yh­dy alan ylei­seen syn­kis­te­lyyn Suo­mes­sa.

Hän us­koo vah­vas­ti sii­hen, et­tä pa­rem­paan suun­taan ol­la me­nos­sa ai­na­kin Rau­mal­la.

– Nyt ele­tään jon­kin­lais­ta mur­ros­vai­het­ta ra­vin­to­bis­nek­ses­sä. Enää ei niin­kään men­nä vain syö­mään tai ot­ta­maan muu­ta­mat tuo­pil­li­set. Nyt ha­e­taan elä­myk­siä, sa­noo Joo­nas Lau­ro­nen.

Kult­tuu­rin muu­tos nä­kyy sel­ke­äs­ti os­to­käyt­täy­ty­mi­ses­sä.

– Mää­räl­li­sen os­ta­mi­sen si­jaan va­li­taan ar­vok­kaam­pia drink­ke­jä tai mui­ta juo­mia. Ruo­ka­puo­lel­la­kin laa­dun vaa­ti­mus nä­kyy enem­män kuin an­nos­ten koko si­nän­sä, Lau­ro­nen poh­ti.

Hä­nen mu­kaan­sa sel­lai­nen kult­tuu­ri on ka­don­nut lä­hes ko­ko­naan, et­tä baa­ri au­ke­aa aa­mul­la ja sul­je­taan kah­den ai­kaa yöl­lä.

Luot­to­tie­to­ja tar­jo­a­va Dun & Bradst­reet jul­kai­si koko maa­ta kos­ke­van en­nus­teen, jon­ka mu­kaan ris­kit kon­kurs­siin ajau­tu­mi­ses­ta ovat kas­va­neet eri­tyi­ses­ti ho­tel­li- ja ra­vin­to­la-alal­la edel­lis­vuo­teen ver­rat­tu­na.

Syyk­si ar­vi­oi­daan ny­kyis­tä ta­lous­ti­lan­net­ta, jos­sa ku­lu­ja jou­du­taan vä­hen­tä­mään eten­kin niis­tä me­nois­ta, jot­ka ei­vät ole ai­van pa­kol­li­sia.

Lau­ro­nen sa­noo, et­tä Rau­mal­la ti­lan­ne on eri­lai­nen esi­mer­kik­si Itä-Suo­meen ver­ra­ten. Siel­lä tu­ris­mi on vä­hen­ty­nyt ra­jus­ti ra­jan kiin­ni me­non jäl­keen.

Rau­mal­le tu­ris­te­ja tu­lee ai­kai­sem­paa enem­män. Sen nä­kyy myös Bar Heh­kun myyn­nis­sä.

– Meil­lä esi­mer­kik­si hei­nä­kuu on eri­no­mais­ta myyn­ti­ai­kaa, vaik­ka rau­ma­lai­sia asi­ak­kai­ta käy ta­va­no­mais­ta vä­hem­män.

Lau­ro­nen on suh­teel­li­sen tyy­ty­väi­nen myös tä­män het­ken ti­lan­tee­seen. Ar­ki­päi­vi­nä on ta­va­no­mai­sen hil­jais­ta, mut­ta vii­kon­lop­pu­na asi­ak­kai­ta käy ihan hy­vin.

Rau­ma ra­vin­to­la­ti­lan­ne on eri­lai­nen esi­mer­kik­si pää­kau­pun­ki­seu­tuun ver­ra­ten.

Siel­lä uu­sia ra­vin­to­loi­ta pe­rus­tet­tiin run­saas­ti en­nen ko­ro­naa. Kun epi­de­mia is­ki, moni jou­tui vai­keuk­siin ja ne, jota sel­vi­si­vät, mak­se­le­vat nyt lai­no­jaan pois sa­mal­la, kun kiin­teis­tö­jen ja sitä kaut­ta myös vuok­rien kus­tan­nuk­set ovat nous­seet ra­jus­ti. Inf­laa­tio nos­ti kaik­kia mui­ta­kin kus­tan­nuk­sia.

Mo­net ra­vin­to­lat ei­vät vält­tä­mät­tä tätä kus­tan­nus­ten kas­vua kes­tä.

Lau­ro­nen ke­huu Rau­man hy­vää ra­vin­to­la­tar­jon­taa. Hä­nen mu­kaan­sa on so­pi­vas­ti eri­lai­sia ra­vin­to­loi­ta, mis­tä va­li­ta omaan ti­lan­tee­seen so­pi­van.

Nyt pik­ku­jou­lu­se­son­gin ai­kaan mo­net ra­vin­to­lat ja nii­den yri­tys­köyt­töön tar­koi­te­tut ti­lat ovat täyt­ty­neet hy­vin. Mo­net ovat jou­tu­neet myy­mään jopa ei oo­ta.

– Eri­tyi­ses­ti rau­ma­lai­set pie­net yri­tyk­set ovat ak­ti­voi­tu­neet. Meil­lä Bar Heh­kus­sa nä­kee pal­jon vä­keä et­koil­la ja jat­koil­la, kun var­si­nais­ta pik­ku­jou­lua vie­te­tään muu­al­la, Lau­ro­nen ke­huu.

Vaik­ka Suo­mes­sa työt­tö­myys kas­vaa, se ei mer­kit­se vält­tä­mät­tä pä­te­vän hen­ki­lö­kun­nan saan­nin hel­pot­tu­mis­ta.

– En osaa sa­noa sitä, mik­si va­paa työ­voi­ma ja työ­pai­kat koh­taa­vat niin huo­nos­ti Suo­mes­sa, hän poh­ti.

Bar Heh­ku on sen­tään on­nis­tu­nut rek­ry­toin­neis­sa ja saa­nut mo­ti­voi­tu­nut­ta ja osaa­vaa vä­keä.

Rau­maa va­lit­tiin mar­ras­kuus­sa Sa­ta­kun­nan yrit­tä­jä­ak­tii­vi­sem­mak­si kau­pun­gik­si. Rau­maa ke­hu­taan pa­nos­tuk­sis­ta elin­voi­man vah­vis­ta­mi­seen ja yri­tys­myön­tei­sen pää­tök­sen­te­koon sekä ak­tii­vi­ses­ta vuo­ro­vai­ku­tuk­ses­ta pai­kal­lis­ten yrit­tä­jien kans­sa.

Lau­ro­nen al­le­kir­joit­taa ke­hut ja va­lin­nan täy­sin.

– Meil­lä on ää­rim­mäi­sen hyvä yh­teis­työ. Lä­hes päi­vit­täin ol­laan yh­teyk­sis­sä mo­lem­min puo­lin. Kau­pun­gin­joh­ta­ja­kin on sään­nöl­li­ses­ti yh­tey­des­sä.

Läh­tö­koh­ta­na kau­pun­gil­la on yrit­tä­jien toi­min­nan su­ju­voit­ta­mi­nen. Lau­ro­nen ot­taa yh­den hy­vän esi­mer­kin kau­pun­gin ak­ti­vi­suu­des­ta.

– Kun esi­tin mie­li­pi­tee­ni kaa­voi­tuk­ses­ta, niin mi­nut kut­sut­tiin heti pa­la­ve­riin kau­pun­gin kans­sa. He ha­lu­si­vat kuul­la li­sää yrit­tä­jien nä­kö­kul­mas­ta.

Sitä hän ei kiel­lä, et­tei­kö yh­teis­työs­tä löy­tyi­si jat­ku­vas­ti ke­hi­tet­tä­vää.

Lau­ro­nen on tuo­re Rau­man Yrit­tä­jien pu­heen­joh­ta­ja. Hän sa­noo, et­tä hom­mia pu­heen­joh­ta­juus jon­kin ver­ran li­sää. Vas­ta­pai­no­na on sit­ten oman nä­kö­kul­man laa­je­ne­mi­nen yrit­tä­mi­seen.

– Kyl­lä pu­heen­joh­ta­juus on avar­ta­nut nä­ke­myk­siä. Sa­mal­la on saa­nut ha­vai­ta, mi­ten hyvä yh­teis­hen­ki ja te­ke­mi­sen halu täl­lä po­ru­kak­ka val­lit­see, hän ke­hai­see.

Ra­vin­to­la-alal­la Lau­ro­nen on toi­mi­nut jo pa­ri­kym­men­tä vuot­ta. Yrit­tä­jä­nä vuo­sia tu­lee kuu­si.