Lauronen: Parempaan ollaan menossa
Pauli Uusi-Kilponen
Raumalaisen Bar Hehkun yrittäjä Joonas Lauronen ei yhdy alan yleiseen synkistelyyn Suomessa.
Hän uskoo vahvasti siihen, että parempaan suuntaan olla menossa ainakin Raumalla.
– Nyt eletään jonkinlaista murrosvaihetta ravintobisneksessä. Enää ei niinkään mennä vain syömään tai ottamaan muutamat tuopilliset. Nyt haetaan elämyksiä, sanoo Joonas Lauronen.
Kulttuurin muutos näkyy selkeästi ostokäyttäytymisessä.
– Määrällisen ostamisen sijaan valitaan arvokkaampia drinkkejä tai muita juomia. Ruokapuolellakin laadun vaatimus näkyy enemmän kuin annosten koko sinänsä, Lauronen pohti.
Hänen mukaansa sellainen kulttuuri on kadonnut lähes kokonaan, että baari aukeaa aamulla ja suljetaan kahden aikaa yöllä.
Luottotietoja tarjoava Dun & Bradstreet julkaisi koko maata koskevan ennusteen, jonka mukaan riskit konkurssiin ajautumisesta ovat kasvaneet erityisesti hotelli- ja ravintola-alalla edellisvuoteen verrattuna.
Syyksi arvioidaan nykyistä taloustilannetta, jossa kuluja joudutaan vähentämään etenkin niistä menoista, jotka eivät ole aivan pakollisia.
Lauronen sanoo, että Raumalla tilanne on erilainen esimerkiksi Itä-Suomeen verraten. Siellä turismi on vähentynyt rajusti rajan kiinni menon jälkeen.
Raumalle turisteja tulee aikaisempaa enemmän. Sen näkyy myös Bar Hehkun myynnissä.
– Meillä esimerkiksi heinäkuu on erinomaista myyntiaikaa, vaikka raumalaisia asiakkaita käy tavanomaista vähemmän.
Lauronen on suhteellisen tyytyväinen myös tämän hetken tilanteeseen. Arkipäivinä on tavanomaisen hiljaista, mutta viikonloppuna asiakkaita käy ihan hyvin.
Rauma ravintolatilanne on erilainen esimerkiksi pääkaupunkiseutuun verraten.
Siellä uusia ravintoloita perustettiin runsaasti ennen koronaa. Kun epidemia iski, moni joutui vaikeuksiin ja ne, jota selvisivät, makselevat nyt lainojaan pois samalla, kun kiinteistöjen ja sitä kautta myös vuokrien kustannukset ovat nousseet rajusti. Inflaatio nosti kaikkia muitakin kustannuksia.
Monet ravintolat eivät välttämättä tätä kustannusten kasvua kestä.
Lauronen kehuu Rauman hyvää ravintolatarjontaa. Hänen mukaansa on sopivasti erilaisia ravintoloita, mistä valita omaan tilanteeseen sopivan.
Nyt pikkujoulusesongin aikaan monet ravintolat ja niiden yritysköyttöön tarkoitetut tilat ovat täyttyneet hyvin. Monet ovat joutuneet myymään jopa ei oota.
– Erityisesti raumalaiset pienet yritykset ovat aktivoituneet. Meillä Bar Hehkussa näkee paljon väkeä etkoilla ja jatkoilla, kun varsinaista pikkujoulua vietetään muualla, Lauronen kehuu.
Vaikka Suomessa työttömyys kasvaa, se ei merkitse välttämättä pätevän henkilökunnan saannin helpottumista.
– En osaa sanoa sitä, miksi vapaa työvoima ja työpaikat kohtaavat niin huonosti Suomessa, hän pohti.
Bar Hehku on sentään onnistunut rekrytoinneissa ja saanut motivoitunutta ja osaavaa väkeä.
Raumaa valittiin marraskuussa Satakunnan yrittäjäaktiivisemmaksi kaupungiksi. Raumaa kehutaan panostuksista elinvoiman vahvistamiseen ja yritysmyönteisen päätöksentekoon sekä aktiivisesta vuorovaikutuksesta paikallisten yrittäjien kanssa.
Lauronen allekirjoittaa kehut ja valinnan täysin.
– Meillä on äärimmäisen hyvä yhteistyö. Lähes päivittäin ollaan yhteyksissä molemmin puolin. Kaupunginjohtajakin on säännöllisesti yhteydessä.
Lähtökohtana kaupungilla on yrittäjien toiminnan sujuvoittaminen. Lauronen ottaa yhden hyvän esimerkin kaupungin aktivisuudesta.
– Kun esitin mielipiteeni kaavoituksesta, niin minut kutsuttiin heti palaveriin kaupungin kanssa. He halusivat kuulla lisää yrittäjien näkökulmasta.
Sitä hän ei kiellä, etteikö yhteistyöstä löytyisi jatkuvasti kehitettävää.
Lauronen on tuore Rauman Yrittäjien puheenjohtaja. Hän sanoo, että hommia puheenjohtajuus jonkin verran lisää. Vastapainona on sitten oman näkökulman laajeneminen yrittämiseen.
– Kyllä puheenjohtajuus on avartanut näkemyksiä. Samalla on saanut havaita, miten hyvä yhteishenki ja tekemisen halu tällä porukakka vallitsee, hän kehaisee.
Ravintola-alalla Lauronen on toiminut jo parikymmentä vuotta. Yrittäjänä vuosia tulee kuusi.