Mar­ko Lep­pä­nen

Kaup­pa­leh­den toi­mit­ta­ja Ol­li Her­ra­la mak­saa kah­vin­sa kä­tei­sel­lä ja kan­taa mu­ka­naan pa­pe­ris­ta il­ta­päi­vä­leh­teä. Pääl­lään hä­nel­lä on vuon­na 1980 toi­min­tan­sa lo­pet­ta­neen NHL-jouk­kue At­lan­ta Fla­me­sin t-pai­ta.

On sel­vä, et­tä nyt ol­laan te­ke­mi­sis­sä van­han kou­lu­kun­nan jer­mun kans­sa.

– Kä­tei­sen käyt­tä­mi­nen on hyvä va­rain­hal­lin­ta­kei­no, Her­ra­la vir­nis­tää.

Her­ra­la pyö­rit­te­lee pää­tään leh­den ot­si­kol­le, joka ker­too ar­von­li­sä­ve­ron ko­ro­tuk­ses­ta. Sii­hen on to­tut­tu Suo­mes­sa – ve­roa ve­ron pe­rään.

Ko­ke­neel­la ta­lous­toi­mit­ta­jal­la oli­si pa­rem­pi kei­no val­ti­on­ta­lou­den el­vy­tyk­seen.

– Jos yk­si­lön vas­tuu­ta li­sä­tään ja val­ti­on roo­lia pie­nen­ne­tään, ei ve­ro­ja tar­vit­si­si ko­rot­taa enää ja ot­taa li­sää vel­kaa.

Her­ra­la kri­ti­soi vah­vas­ti suo­ma­lais­ta ajat­te­lu­ta­paa, jos­sa yh­teis­kun­ta tur­vaa pal­ve­lui­den ra­hoit­ta­mi­sen, oli hin­ta­lap­pu mikä ta­han­sa.

– So­ten­kin on­gel­mat oli­si help­po rat­kais­ta, jos hy­väk­syt­täi­siin se, et­tä val­ti­on ra­ho­jen lop­pu­es­sa käyt­tä­jä mak­saa.

Her­ra­la täh­den­tää, et­tä yh­teis­kun­nan on huo­leh­dit­ta­va kaik­kein hä­dä­na­lai­sim­mis­ta, ei niis­tä, jot­ka pys­tyi­si­vät ”sei­so­maan omil­la ja­loil­laan”.

– Laa­jal­la so­si­aa­li­tur­val­la tar­koi­te­taan ihan hy­vää, mut­ta kun ra­haa an­ne­taan il­man vas­ti­net­ta, sitä ha­lu­taan vain li­sää. Olen eh­kä van­hoil­li­nen, mut­ta us­kon sii­hen, et­tä työ syn­nyt­tää hy­vää oloa ja in­nos­tus­ta, ei val­ti­on ja­ka­ma raha.

Eri­tyi­ses­ti Her­ra­laa kis­mit­tää ylit­se­vuo­ta­va sub­ven­toin­ti, tu­kien ja­ka­mi­nen ih­mi­sil­le, jot­ka ei­vät nii­tä edes tar­vit­si­si.

– Olen hy­vä­tu­loi­nen, mut­ta saan sil­ti lap­si­li­sää. Ei­hän sii­nä ole mi­tään jär­keä.

Her­ra­la ke­huu 1990-lu­vun alun la­man ajan suo­ma­lais­po­lii­tik­ko­ja, joil­la oli riit­tä­väs­ti pok­kaa pur­kaa yli­suu­ria ra­ken­tei­ta ja mi­toit­taa me­no­ja tu­lo­jen mu­kaan. Ny­kyi­nen oi­keis­to­hal­li­tus ei ole hä­neen mu­kaan­sa pys­ty­nyt sa­maan.

– Ja kun seu­raa­vak­si Suo­meen tu­lee va­sem­mis­to­hal­li­tus, ti­lan­ne vain heik­ke­nee.

Suo­men ta­lous ei ole kas­va­nut 16 vuo­teen, val­ti­on­vel­ka sen si­jaan pal­jon­kin. Kon­kurs­se­ja tu­lee en­nä­tys­tah­tiin, työt­tö­myys kas­vaa ja vä­es­tö van­he­nee. Her­ra­lan mie­les­tä vii­meis­tään nyt pi­täi­si tun­nus­taa, et­tä hy­vin­voin­ti­val­ti­on sys­tee­mi on rik­ki.

Tu­lo­e­ro­jen päi­vit­te­ly pi­täi­si hä­nen mie­les­tään lo­pet­taa vä­lit­tö­mäs­ti.

– Suo­mes­sa on käy­tän­nös­sä län­ti­sen maa­il­man pie­nim­mät tu­lo­e­rot. Se kes­kus­te­lu on vain ka­teu­den liet­so­mis­ta. Eräs omai­suu­den­hoi­ta­ja sa­noi, et­tä Suo­mes­sa on ai­dos­ti rik­kai­ta niin vä­hän, et­tä ne mah­tui­si­vat kah­teen Pau­nun bus­siin.

Mikä on ta­lous­toi­mit­ta­jien roo­li kes­kus­te­lun­he­rät­tä­jä­nä? Her­ra­lan mu­kaan hä­nen am­mat­ti­kun­tan­sa edus­ta­jat ovat sel­viy­ty­neet hy­vin, vaik­ka kriit­ti­sem­pi­ä­kin ää­nen­pai­no­ja voi­si ol­la mu­ka­na.

Esi­merk­ki­nä hän nos­taa niin sa­no­tun kol­man­nen sek­to­rin.

– Jär­jes­töil­tä pi­tää­kin ot­taa tu­kia pois. Mik­si mei­dän pi­täi­si ra­hoit­taa jo­tain po­liit­ti­ses­sa suo­ja­työ­pai­kas­sa ole­via?