Isänmaalliset hupparimiljonäärit
Suomessa on niin sanottuja vanhan rahan miljonäärejä ja digibisneksillä rikastuneita yrittäjiä. Heitä yhdistää miljoonien vuosittainen tulotaso ja hulppea varallisuus, joka lasketaan jopa miljardeissa.
Siihen yhteneväisyydet sitten loppuvatkin. Kun tyylikkääseen liituraitaan pukeutunut Björn Wahlroos puhuu Suomen järjettömästä verotuksesta, joka ajaa rikkaat pois Suomesta, nämä hupparimiljonäärit kehuvat suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ja sanovat maksavansa veroja mielellään. Suomesta ei ole hinkua pois.
Muun muassa Ylen Raha-Suomi-dokumentin haastatteluissa ajatteluero tulee hyvin esiin. Muun muassa Miki Kuusi, Woltin amerikkalaissijoittajille myynyt multimiljonääri totesi, että hän maksaa mielellään veroja maahan, joka on mahdollistunut hänen koulutuksensa, luokkanousunsa ja rikastumisensa.
Myös Supercellin osakemyynnillä rikastunut Ilkka Paananen jakaa Kuusen mielipiteen. Hän on puhunut monissa yhteyksissä siitä, miten hän haluaa laittaa hyvän kiertämään ja maksaa mielellään veronsa Suomeen. Paanasen mukaan myös hänen rikastuneet ystävänsä tekevät niin.
"Jos en niin tekisi, mitä sanoisin näille ystävilleni", Paananen totesi haastattelussa.
Mistään vain hyväksi ihmiseksi profiloitumisesta ei ole kyse, koska nämä nuoret miljonäärit ajavat samaa ajattelua myös järjestötasolla.
Esimerkiksi Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen otti voimakkaasti kantaa EK:n esittämään veronalennuspakettiin. Siinä esitettiin perintöveron poistoa, yhteisöveron alennusta ja kovatuloisten ansiotuloverotuksen keventämistä. Taustalla on usko veroalennusten dynaamisiin vaikutuksiin talouteen ja työllisyyteen.
Pakarinen pitää yhteisöverotustamme kilpailukykyisenä, eikä alennus vaikuttaisi hänen mukaansa yritysten Suomeen tuloon tai täällä menestymiseen. Hän tiivisti kasvuyritysten etujärjestön kannan: verohuojennuksia ei tarvita.
Kyse on vanhan rahan ja nuorten rikastuneitten yrittäjien ajattelun vastakkaisuudesta. Wahlroosin kaltaiset vanhan rahan edustajat vaalivat ja arvostavat enemmän sitä, mitä heillä on, kun taas hupparimiljonäärit kokevat ylpeyttä siitä, mitä he tekevät. Raha ei ole heille itseisarvo, jonkinlainen onnistumisen mittari sentään.
Pauli Uusi-Kilponen
Päätoimittaja