Poliittiset virkanimitykset jatkuvat
Jokainen puolue on vuorollaan vastustanut poliittisia virkanimityksiä. Kun sitten sattuu kohdalle julkisen hallinnon huippuvirka, johon oman puolueen ansioitunut poliitikko haluaa, sivutetaan asiantuntijoiden suositukset. Pätevyys antaa tilaa poliittiselle sopivuudelle. Kokoomus vaati vuonna 2020 Sanna Marinin hallitusta lopettamaan poliittiset virkanimitykset. Muun muassa puheenjohtaja Petteri Orpo nimitti niitä korruptioksi, joka pitää kitkeä.
Nyt kokoomus ajaa työministeri Arto Satosta Kansaneläkelaitoksen pääjohtajaksi. Valinnasta päättää Kelan valtuusto, jossa enemmistön muodostavat kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat. Kelan hallitus esitti äänin 8–1, että pääjohtajaksi valittaisiin Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen toimitusjohtaja Heli Backman. Häntä pidetään niin hakemuksen kuin kokemuksen perusteella pätevimpänä tehtävään.
Tekastuilla syillä valinta haluttiin siirtää vaalin yli, jotta kohu ei haittasi kokoomuksen ja perussuomalaisten vaalitulosta.
Vasemmistopuolueiden, vihreiden ja keskustan kannattaisi nyt selailla hieman historiaa poliittisista virkanimityksistä. Jokaisella niistä on aikoinaan ollut samanmoisia kähmintöjä kuin kokoomuksella nyt.
Poliittiset virkanimitykset yleistyivät 1960-luvulla, kun keskusta ja SDP olivat hallitusvastuussa. Eniten omia poliitikkojaan korkeisiin julkishallinnon johtajavirkoihin ovat ajaneet keskusta, SDP ja kokoomus.
Perustuslaissa poliittiset virkanimitykset ovat kiellettyjä. Lain tulkinta on kuitenkin joustava. Esimerkiksi lain yhdenvertaisuuspykälä antaa mahdollisuuden joustavaan tulkintaan. Siksi oikeuskansleri ja KHO ovat hyväksyneet monia poliittisia nimityksiä.
Poliittiset virkanimitykset voivat jatkua niin pitkään kuin niistä ei rangaista, eikä niistä voi valittaa. Asiantuntijat ovat ehdottaneet puolueetonta valintalautakuntaa ja lainsäädäntöä, joka kieltää yksiselitteisesti poliittiset virkanimitykset.
Vain noin kymmenen prosenttia suomalaisista kuuluu puolueisiin. Nykyisen käytännön mukaan 90 prosenttia suomalaisista jää usein valinnasta paitsi. Miksi sitten tällainen korruptio saa jatkua?
Yksi syy on oman poliittisen vallan kasvattaminen ja toisena pitkäaikaisen poliittisen toiminnan palkitseminen. Yksityisellä puolella johtajat palkitaan hulppeilla lisäeläkkeillä, politiikan puolella eläkeviroilla.
Pauli Uusi-Kilponen
päätoimittaja