Kokenut kouluttaja: ”Paras resilienssi on ikäihmisillä”
Maanpuolustusnaisten Arjen turvallisuuskurssilla puhuttiin myös henkisestä kriisinkestävyydestä.
Tuija Saarinen
Maanpuolustusnaisten Liiton Satakunnan piiri ja Rauman Seudun Maanpuolustusnaiset ry järjestivät viime viikonloppuna Raumalla kaksipäiväisen Arjen turvallisuuskurssin, jonka aikana kehitettiin taitoja arjen häiriötilanteiden varalle. Kurssi oli Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämä ja sille osallistui 23 eri-ikäistä naista ympäri Suomea. Kyseessä oli poikkeuksellisesti päiväkurssi.
– Perinteisesti kurssit on järjestetty prikaateissa, joissa osallistujat ovat yöpyneet. Nyt halusimme madaltaa osallistumiskynnystä, jotta saisimme mukaan enemmän ensikertalaisia, ja järjestimme kurssin päivämuotoisena ja prikaatin sijaan Rauman paloaseman yhteydessä. Mukana onkin peräti 17 ensikertalaista, toteaa kurssinjohtaja Marjo Sarmet.
Kurssin aikana osallistujat perehtyivät muun muassa toimintaan tulipalon sattuessa, kyberturvallisuuteen, ensiapuun ja perheturvallisuuteen.
Henkisestä kriisinkestävyydestä puhui lauantaina SPR:n henkisen tuen kouluttaja Anja Tunturi, jolla on aiheesta yli 30 vuoden kokemus.
– Kimmoke henkisen tuen asioihin perehtymiseen lähti, kun työkaverini ammuttiin ryöstön yhteydessä vuonna 1992. Muistan hävenneeni tapauksen jälkeen käytöstäni työpaikalla: Minulla ei noussut tunteita pintaan, siinä missä muut itkivät. Ajattelin, että tälle reaktiolle täytyy olla jokin selitys.
Tunturi painottaakin nykyään koulutuksissaan, että ihminen, joka on kohdannut jonkin äkillisen kriisin voi käyttäytyä miten vaan.
– On luonnollista reagoida eri tavoin. Joku saattaa esimerkiksi ruveta nauramaan hervottomasti, eikä voi sille mitään. Auttajan tehtävä ei ole syyllistää ketään.
SPR:n henkisen tuen kouluttaja Anja Tunturi puhui Arjen turvallisuuskurssin osallistujille henkisestä kriisinkestävyydestä. Kuva: Tuija Saarinen
Resilienssi on tänä päivänä usein toisteltu sana. Se tarkoittaa henkistä kestävyyttä, sinnikkyyttä, joustavuutta ja psyykkistä palautumiskykyä. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että paras resilienssi on terveillä ikäihmisillä.
– Nyt puhutaan siis todella iäkkäistä, 90 ikävuoden hujakoilla olevista ihmisistä. He ovat nähneet paljon elämää, moni kaveri on kuollut ympäriltä ja ehkä perheenjäseniäkin on menetetty. He eivät vähästä romahda.
Resilienssiä voi kehittää, sillä se on Tunturin mukaan kuin mielen lihas, jota voi treenata vahvemmaksi.
– Ensimmäiseksi tulee lopettaa kielteinen itsepuhe, itsensä soimaaminen. Myös kiitollisuuteen keskittyminen lisää henkistä kestävyyttä.
– Itse en nykyään esimerkiksi katso uutisia, sillä en halua murehtia asioita, joille en voi mitään. Tietysti on hyvä varautua omalta osalta erilaisiin kriisitilanteisiin.
Tunturi on vuosien varrella ollut mukana antamassa henkistä tukea SPR:n edustajana muun muassa Kauhajoen koulusurmien yhteydessä vuonna 2008, Jämijärven lento-onnettomuuden yhteydessä vuonna 2014 ja Keskuskartanon palon yhteydessä Porissa vuonna 2019.
– Kauhajoella usko maailman ja ihmisen hyvyyteen oli koetuksella! Mietin hirveän paljon sitä, että minkälainen ihminen tekee tällaista. Sittemmin olen ehkä oppinut ajattelemaan, että ei se välttämättä ole sen ihmisen vika. Taustalla saattaa olla kiusaamista ja ihan kaamea elämä, mitkä seikat johtavat epätoivoisiin tekoihin.
Tunturi korostaa koulutuksissaan niin kutsutun purkukeskustelun merkitystä auttajille.
– Jos kuormitusta ei pääse purkamaan, auttajasta saattaa tulla ”haavoittunut auttaja”, mikä ilmenee muun muassa tilanteen kieltämisenä tai pakonomaisena tarpeena ohjata keskustelu vähemmän ahdistaviin aiheisiin.
Auttajat eivät ole yli-ihmisiä, vaan maallikoita, jotka haluavat olla läsnä ja kuunnella.
– Me toimimme ihmiseltä ihmiselle, se on ydinviestini, kiteyttää Tunturi.